Συχνές Σεξουαλικά Μεταδιδόμενες Λοιμώξεις (ΣΜΝ)

Οι σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις (ΣΜΝ) συνήθως περνούν από το ένα άτομο στο άλλο μέσω της σεξουαλικής επαφής. Τα περισσότερα μικρόβια είναι αρκετά κοινά και είναι διαθέσιμη αποτελεσματική θεραπεία — ειδικά στα αρχικά στάδια. Ορισμένα ΣΜΝ είναι καλοήθη, αλλά άλλα μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρές επιπλοκές χωρίς θεραπεία.

Τα ΣΜΝ μπορούν να επηρεάσουν οποιονδήποτε, ανεξάρτητα από τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή τα πρότυπα υγιεινής του ατόμου. Πολλά ΣΜΝ μπορούν να εξαπλωθούν μέσω μη διεισδυτικής σεξουαλικής δραστηριότητας.

Χλαμύδια

Τα χλαμύδια προέρχονται από μόλυνση με Chlamydia trachomatis. Είναι μια κοινή λοίμωξη που μπορεί να εξαπλωθεί μέσω του πρωκτικού, του κολπικού και του στοματικού σεξ. Τα χλαμύδια συνήθως δεν προκαλούν συμπτώματα, αλλά μπορεί να οδηγήσουν σε στειρότητα και άλλες επιπλοκές εάν ένα άτομο δεν αναζητήσει θεραπεία για αυτό. Εάν εμφανιστούν συμπτώματα, μπορεί να περιλαμβάνουν αλλαγή στην κολπική έκκριση και πόνο κατά την ούρηση. Τα χλαμύδια μπορεί επίσης να επηρεάσουν το ορθό εάν εμφανιστεί ως αποτέλεσμα πρωκτικού σεξ ή εξαπλωθεί από άλλη περιοχή του σώματος. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε:

 • πόνος στο ορθό
 • αιμορραγία από το ορθό
 • ορθική έκκριση

Συμπτώματα συνήθως θα εμφανιστούν περίπου 7-21 ημέρες μετά την έκθεση.

Βλεννόρροια/ Γονόρροια

Η γονόρροια είναι μια συχνή λοίμωξη που αναπτύσσεται λόγω του βακτηρίου Neisseria gonorrhoeae. Είναι εξαιρετικά μεταδοτικό και, χωρίς θεραπεία, μπορεί να οδηγήσει σε απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές. Η γονόρροια μπορεί να εξαπλωθεί κατά τη διάρκεια του στοματικού, κολπικού ή πρωκτικού σεξ. Εάν ένα άτομο αγγίξει μια μολυσμένη περιοχή του σώματος και στη συνέχεια αγγίξει το μάτι του, η γονόρροια μπορεί επίσης να οδηγήσει σε οφθαλμική μόλυνση.

Το N. gonorrhoeae υπάρχει σε μέρη του σώματος, όπως ο κόλπος, το πέος, το στόμα, το ορθό και το μάτι. Συχνά δεν υπάρχουν συμπτώματα, αλλά εάν εμφανιστούν, μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • πόνος κατά την ούρηση
 • πρήξιμο των γεννητικών οργάνων
 • αιμορραγία μεταξύ των περιόδων
 • πρωκτικός κνησμός
 • πόνος κατά τις κινήσεις του εντέρου
 • Μια λοίμωξη που εμφανίζεται ως αποτέλεσμα του στοματικού σεξ μπορεί να οδηγήσει σε καυστικό πόνο στο λαιμό και πρησμένους λεμφαδένες.

Στις γυναίκες, η μόλυνση μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονώδη νόσο της πυέλου και σε άνδρες επιδιδυμίτιδα. Και οι δύο καταστάσεις μπορούν να επηρεάσουν τη γονιμότητα. Η λήψη θεραπείας με αντιβιοτικά μπορεί συνήθως να επιλύσει τη λοίμωξη.

Τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν 1–14 ημέρες μετά τη μόλυνση.

Ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV)

Ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) αναφέρεται σε μια ομάδα ιών που επηρεάζουν το δέρμα και τους βλεννογόνους, όπως το λαιμό, τον τράχηλο, τον πρωκτό και το στόμα. Υπάρχουν διάφοροι τύποι και ορισμένοι ενέχουν υψηλότερο κίνδυνο από άλλους.

Ο HPV είναι κοινός ιός. Σχεδόν όλοι όσοι είναι σεξουαλικά ενεργοί θα έχουν HPV κάποια στιγμή στη ζωή τους, εκτός εάν έχουν κάνει εμβόλιο για την πρόληψη του. Πολλοί άνθρωποι δεν εμφανίζουν συμπτώματα, αλλά σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι ακόμα πιθανό να εξαπλωθεί ο ιός. Ορισμένοι τύποι HPV μπορεί να οδηγήσουν σε κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων. Αυτά τείνουν να είναι χαμηλού κινδύνου.

Η ύπαρξη HPV μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και του καρκίνου του λαιμού.

Ο HPV μπορεί να εξαπλωθεί μέσω:

 • κολπικό και πρωκτικό σεξ
 • στοματικό σεξ
 • επαφή γεννητικών οργάνων
 • από έγκυο σε μωρό, αν και αυτό είναι σπάνιο

Ο εμβολιασμός μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της μετάδοσης του HPV.

ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ