Τραυματισμός Πέους

Tο κάταγμα του πέους είναι ένας σπάνιος και ανησυχητικός τραυματισμός που μπορεί να συμβεί κατά τη σεξουαλική επαφή.

Δεν είναι το ίδιο με το σπάσιμο ενός οστού. Αντίθετα, πρόκειται για ρήξη στις δύο περιοχές του πέους που είναι υπεύθυνες για τις στύσεις: τα σηραγγώδη σώματα και τη θήκη του πέους.

Επειδή ο τραυματισμός μπορεί να προκαλέσει μακροχρόνιες βλάβες στη σεξουαλική και ουροποιητική λειτουργία ενός άνδρα, είναι σημαντικό να αναζητήσετε επείγουσα ιατρική βοήθεια.

Τραυματισμός Πέους – Συμπτώματα

Το κάταγμα του πέους είναι ένας επώδυνος τραυματισμός που εμφανίζεται συνήθως στα κάτω δύο τρίτα του πέους.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • αιμορραγία από το πέος
  • μώλωπες
  • δυσκολία στην ούρηση
  • ήχος ‘κρακ’ σαν κάτι να σπάει
  • απώλεια στύσης ξαφνικά
  • πόνος που ποικίλλει από ελάχιστα έως έντονος

Ένα κάταγμα πέους συχνά προκαλεί στο πέος αυτό που οι γιατροί αποκαλούν «παραμόρφωση δίκην μελιτζάνας», όπου το πέος φαίνεται μωβ και πρησμένο. Πιο σπάνια συμπτώματα κατάγματος πέους περιλαμβάνουν οίδημα στο όσχεο και αίμα στα ούρα.

Τραυματισμός Πέους – Αιτίες

Ένα κάταγμα πέους θα συμβεί συνήθως μόνο όταν το πέος είναι σε στύση κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής, η οποία είναι εργώδης.

Εάν υποψιάζεστε πιθανό τραυματισμό πρέπει να αναζητήσετε αμέσως ανδρολογική βοήθεια, επειδή η καθυστερημένη θεραπεία μπορεί να επηρεάσει μόνιμα τη σεξουαλική λειτουργία ενός άνδρα. Όσο πιο γρήγορα ένας άνδρας μπορεί να δει έναν γιατρό και να υποβληθεί σε θεραπεία του κατάγματος, τόσο πιο πιθανή είναι η πλήρης ανάρρωση.

Τραυματισμός Πέους – Διάγνωση

Η λήψη του ιστορικού και η κλινική εξέταση είναι απαραίτητη.

Επίσης, απεικονιστικές μελέτες, όπως ο υπέρηχος, θα ανιχνεύσει ανωμαλίες και θα εντοπίσει την ακριβή περιοχή ή τις περιοχές όπου το πέος υπέστη βλάβη. Πολύ συχνά χρειάζεται για ενδελεχή έλεγχο η μαγνητική τομογραφία (MRI).

Τραυματισμός Πέους – Θεραπευτική αγωγή

Ο πόνος και το πρήξιμο ενός κατάγματος του πέους μπορεί να μειωθεί με τη λήψη ιβουπροφαίνης.

Οι θεραπείες για ένα κάταγμα πέους μπορεί να περιλαμβάνουν φροντίδα στο σπίτι και χειρουργική αποκατάσταση.

Οι θεραπείες στο σπίτι περιλαμβάνουν:

  • Εφαρμόστε παγοκύστες καλυμμένες με πανί για 10 λεπτά τη φορά για να μειώσετε το πρήξιμο.
  • Χρήση καθετήρα Foley για άδειασμα της ουροδόχου κύστης και μείωση του τραύματος στο πέος.
  • Λήψη αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, όπως η ιβουπροφαίνη, για τη μείωση του πόνου και του οιδήματος.

Η χρήση μόνο θεραπειών στο σπίτι έχει αποδειχθεί ότι προκαλεί υψηλά ποσοστά επιπλοκών μετά από κάταγμα πέους. Παραδείγματα αυτών περιλαμβάνουν πόνο κατά την επίτευξη στύσης, έντονη γωνία με το πέος και αδυναμία επίτευξης στύσης.

Επομένως, σε πολλές περιπτώσεις η χειρουργική αποκατάσταση και θεραπεία είναι μονόδρομος. Σύμφωνα με ορισμένες έρευνες, η χειρουργική επέμβαση έχει τα καλύτερα αποτελέσματα για άνδρες με κατάγματα πέους.

Εάν ένας άνδρας δεν αναζητήσει θεραπεία για κάταγμα πέους, είναι πιθανό να εμφανίσει μόνιμη παραμόρφωση του πέους. Ένα κάταγμα πέους χωρίς θεραπεία μπορεί επίσης να οδηγήσει σε δυσκολία διατήρησης της στύσης, η οποία είναι γνωστή ως στυτική δυσλειτουργία.

ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ