Αιμοσπερμία

Τι είναι αιμοσπερμία;

Η αιμοσπερμία αναφέρεται στην παρουσία αίματος στην εκσπερμάτιση. Το αίμα στο σπέρμα είναι ένα σπάνιο σύμπτωμα για τους άνδρες, όμως σπάνια υποκρύπτει κάποια σοβαρή αιτία.

Στις περισσότερες περιπτώσεις οι αιτίες είναι καλοήθεις και η αιμοσπερμία υποχωρεί χωρίς κάποια θεραπεία. Περιστασιακά, ωστόσο,  μπορεί να ευθύνεται μια υποκείμενη κακοήθεια. Έτσι, σε περίπτωση που εμφανιστεί, ο ασθενής θα πρέπει να απευθυνθεί άμεσα σε κάποιον ανδρολόγο-ουρολόγο. Μπορεί να εμφανιστεί σε όλες τις ηλικίες μετά το πέρας της εφηβείας, αλλά κυρίως εμφανίζεται στην ηλικιακή ομάδα από 30 έως 40 ετών.

Μπορεί η αιμοσπερμία να οφείλεται σε ανατομικές δομές της εκσπερμάτισης;

Οι ανατομικές δομές που συμβάλλουν στην εκσπερμάτιση είναι αρκετές και οποιαδήποτε από αυτές μπορεί να είναι η πηγή της αιμοσπερμίας. Η παραγωγή σπέρματος ξεκινά στους όρχεις. Έπειτα τα σπερματοζωάρια αποθηκεύονται στις επιδιδυμίδες, όπου εκεί εμπλουτίζονται με θρεπτικά συστατικά. Τέλος, διέρχονται από τον σπερματαγωγό και εξέρχονται δια μέσω της ουρήθρας.  Για να εμφανιστεί αιμοσπερμία, ο ασθενής πρέπει να έχει την δυνατότητα εκσπερμάτωσης(π.χ. να μην έχει υποβληθεί σε ριζική προστατεκτομή).Επομένως, ενδεχόμενα προβλήματα των ανατομικών δομών εκσπερμάτισης μπορεί να εκδηλωθούν με τη μορφή αιμοσπερμίας.

Αιμοσπερμία – Αιτιολογία

Τις περισσότερες φορές η παρουσία αίματος στο σπέρμα (αιμοσπερμία) είναι ιδιοπαθής, δηλαδή δεν ανευρίσκεται σαφές αίτιο. Όμως, βάσει μελετών τα πιο συχνά αίτια είναι:

 • Φλεγμονές όρχεων/επιδιδυμίδας/προστάτη
 • Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα
 • Επεμβάσεις του προστάτη
 • Αντιπηκτικά φάρμακα και διαταραχές πηκτικότητας του αίματος
 • Τραυματισμοί
 • Διορθική βιοψία του προστάτη
 • Λιθίαση του ουροποιητικού

Ο καρκίνος των όρχεων, της ουροδόχου κύστης και της ουρήθρας πολύ σπάνια μπορεί να προκαλέσουν αιμοσπερμία. Μόνο σε περιπτώσεις που είναι σε προχωρημένο στάδιο μπορεί να εκδηλωθεί με αιμοσπερμία και θα πρέπει να διερευνάται σε περιστατικά, όπου ο ασθενής είναι άνω των 40 ετών.

Αιμοσπερμία & Διαγνωστικές εξετάσεις

Το αίμα στο σπέρμα απαιτεί έναν εξονυχιστικό έλεγχο του ουροποιητικού. Ένα εστιασμένο ιστορικό και στη συνέχεια η κλινική εξέταση είναι το αρχικό βήμα στην αξιολόγηση της αιμοσπερμίας. Επίσης, θα πρέπει να γίνει δακτυλική εξέταση για να απορριφθεί η προστατίτιδα ή ο καρκίνος του προστάτη.

Εάν μαζί με την αιμοσπερμία συνυπάρχει και αιματουρία, η  διαγνωστική προσέγγιση θα πρέπει να πραγματοποιηθεί σύμφωνα με ένα πρωτόκολλο εξετάσεων. Ειδικότερα, οι εξετάσεις που πρέπει να πραγματοποιηθούν είναι:

 • κυτταρολογία ούρων
 • καλλιέργεια σπέρματος
 • αξονική τομογραφία [CT]
 • ενδοφλέβια πυελογραφία
 • κυστεοσκόπηση

Η κυτταρολογία ούρων γίνεται αν υπάρχουν ενδείξεις κακοήθειας της ουροδόχου κύστης και χρειάζεται πλήρης αιματολογική εξέταση και εξετάσεις πηκτικότητας για διερεύνηση αιμορραγικής προδιάθεσης.

Μετά την κλινική αξιολόγηση, εάν υπάρχει υποψία ΣΜΝ, θα πρέπει να πραγματοποιηθεί έλεγχος για χλαμύδια και γονόρροια, ιδανικά με δείγμα ούρων και σπέρματος.

Επίσης, η εξέταση για το δείκτη PSA είναι απαραίτητη σε άνδρες άνω των 40 ετών ή εάν η δακτυλική εξέταση δείχνει παθολογία του προστάτη. Επίσης, θα πρέπει να πραγματοποιείται σε περιπτώσεις που υπάρχει οικογενειακό ιστορικό για καρκίνο του προστάτη.

Αιμοσπερμία & Θεραπεία

Η διαχείριση της αιμοσπερμίας θα εξαρτηθεί από την υποκείμενη αιτία που την έχει προκαλέσει. Εάν η αιμοσπερμία είναι σύμπτωμα προστατίτιδας, τότε αντιμετωπίζεται με τη χρήση αντιβιοτικής αγωγής. Εάν δε συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα και δεν έχει διαγνωστεί κάποια παθολογία του ουροποιητικού συστήματος, υποχωρεί από μόνη της.

Σε κάθε περίπτωση, η εμφάνιση αίματος στο σπέρμα μπορεί να φανερώνει καταστάσεις καλοήθεις ή κακοήθεις. Η διερεύνηση της αιμοσπερμίας είναι απαραίτητη και δε θα πρέπει να αμελείται.

 

Εάν έχετε εμφανίσει αιμοσπερμία πρέπει να απευθυνθείτε άμεσα σε κάποιον έμπειρο Ανδρολόγο. Ο Χειρουργός Ουρολόγος Ανδρολόγος Ιωάννης Μπελημπασάκης έχοντας μεγάλη εμπειρία στην αντιμετώπιση ανδρολογικών προβλημάτων και παθήσεων βρίσκεται στη διάθεσή σας για να σας παρέχει εξατομικευμένη διάγνωση. Επικοινωνήστε μαζί μας και κλείστε το ραντεβού σας.

ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ