Η εκτίμηση της διαφοροποίησης ανάμεσα στην ανδρική και στην γυναικεία ακράτεια ούρων, είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας για να διασφαλιστεί η καταλληλότερη διαχείριση του προβλήματος.
Τι είναι η ακράτεια ούρων;
Η ακράτεια ούρων, ή αλλιώς η απώλεια ελέγχου της ουροδόχου κύστης, είναι ένα συνηθισμένο και συχνά ενοχλητικό πρόβλημα. Η βαρύτητα κυμαίνεται από περιστασιακή διαρροή ούρων όταν ο ασθενής βήχει ή φτερνίζεται έως ανάγκη ούρησης που είναι τόσο ξαφνική και επιτακτική, ώστε να μην καταφέρει να φτάσει εγκαίρως στην τουαλέτα.
Αν και εμφανίζεται πιο συχνά καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν, η ακράτεια ούρων δεν είναι απαραίτητα μια αναπόφευκτη συνέπεια της γήρανσης. Εάν η ακράτεια ούρων επηρεάζει τις καθημερινές σας δραστηριότητες, μην διστάσετε να επισκεφτείτε τον ιατρό σας. Για τους περισσότερους ανθρώπους, οι απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής ή η ιατρική θεραπεία, μπορούν να μειώσουν την ταλαιπωρία ή ακόμη και να σταματήσουν την ακράτεια ούρων.
Ποιοι είναι οι βασικοί τύποι ακράτειας ούρων;
Πολλοί άνθρωποι παρουσιάζουν περιστασιακές, μικρές διαρροές ούρων. Άλλοι μπορεί να χάνουν συχνότερα μικρές έως μέτριες ποσότητες ούρων. Οι βασικοί τύποι ακράτειας ούρων περιλαμβάνουν:
- Στρες ακράτεια ούρων – Τα ούρα διαρρέουν όταν ασκείται πίεση στην ουροδόχο κύστη από παράγοντες όπως βήχας, φτέρνισμα, γέλιο, άσκηση ή άρση κάποιου βαριού αντικειμένου.
- Ακράτεια ούρων επιτακτικού τύπου – Εδώ παρουσιάζεται μια ξαφνική και έντονη επιθυμία για ούρηση, ακολουθούμενη από ακούσια απώλεια ούρων. Ίσως χρειαστεί να ουρείτε συχνά, ακόμη και κατά τη διάρκεια της νύχτας. Η ακράτεια επείγουσας ανάγκης μπορεί να προκληθεί από μια απλή κατάσταση, όπως μόλυνση, ή από μια πιο σοβαρή κατάσταση όπως μια νευρολογική διαταραχή ή διαβήτη.
- Ακράτεια υπερχείλισης – Σε αυτό τον τύπο παρουσιάζεται το φαινόμενο της συχνής ή συνεχούς στάλαξης των ούρων, λόγω της ουροδόχου κύστης που δεν αδειάζει εντελώς.
- Λειτουργική ακράτεια – Εδώ μια σωματική ή ψυχική διαταραχή εμποδίζει τον ασθενή να φτάσει στην τουαλέτα εγκαίρως. Για παράδειγμα, εάν έχετε σοβαρή αρθρίτιδα, ενδέχεται να μην μπορείτε να ξεκουμπώσετε το παντελόνι σας αρκετά γρήγορα.
- Μικτή ακράτεια – Στον τελευταίο αυτό τύπο, παρουσιάζονται περισσότεροι από έναν τύπο ακράτειας στον ασθενή.
Σε ποιους παράγοντες οφείλεται η ακράτεια ούρων;
Η ακράτεια ούρων μπορεί επίσης να έχει τη μορφή μιας επίμονης κατάστασης, η οποία προκαλείται από υποκείμενα φυσικά προβλήματα ή αλλαγές, όπως:
- Εγκυμοσύνη – Οι ορμονικές αλλαγές και το αυξημένο βάρος του εμβρύου μπορούν να οδηγήσουν σε ακράτεια του στρες.
- Γέννα – Η κολπική παράδοση μπορεί να αποδυναμώσει τους μύες που απαιτούνται για τον έλεγχο της ουροδόχου κύστης και επίσης να βλάψει τα νεύρα της ουροδόχου κύστης και τον υποστηρικτικό ιστό, οδηγώντας σε πτώση του πυελικού εδάφους. Με την πρόπτωση, η ουροδόχος κύστη, η μήτρα, το ορθό ή το λεπτό έντερο μπορεί να ωθηθεί προς τα κάτω από τη συνήθη θέση και να προεξέχει στον κόλπο. Τέτοιες προεξοχές μπορεί να σχετίζονται με ακράτεια.
- Αλλαγές με την ηλικία – Η γήρανση του μυός της ουροδόχου κύστης μπορεί να μειώσει την ικανότητα της ουροδόχου κύστης να αποθηκεύει ούρα. Επίσης, οι ακούσιες συσπάσεις της ουροδόχου κύστης γίνονται πιο συχνές καθώς γερνάμε.
- Εμμηνόπαυση – Μετά την εμμηνόπαυση, οι γυναίκες παράγουν λιγότερα οιστρογόνα, μια ορμόνη που βοηθά στη διατήρηση της επένδυσης της ουροδόχου κύστης και της ουρήθρας. Η αποδυνάμωση αυτών των ιστών μπορεί να επιδεινώσει την ακράτεια.
- Υστερεκτομή – Στις γυναίκες, η ουροδόχος κύστη και η μήτρα υποστηρίζονται από πολλούς από τους ίδιους μύες και συνδέσμους. Οποιαδήποτε χειρουργική επέμβαση που περιλαμβάνει το αναπαραγωγικό σύστημα μιας γυναίκας, συμπεριλαμβανομένης της αφαίρεσης της μήτρας, μπορεί να βλάψει τους υποστηρικτικούς μύες του πυελικού εδάφους, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε ακράτεια.
- Διευρυμένος προστάτης – Ειδικά σε ηλικιωμένους άνδρες, η ακράτεια οφείλεται συχνά στη διεύρυνση του προστάτη, μια κατάσταση γνωστή ως καλοήθης υπερπλασία του προστάτη.
- Καρκίνος του προστάτη – Στους άνδρες, η ακράτεια του στρες ή η επιτακτική ακράτεια μπορεί να σχετίζεται με καρκίνο του προστάτη που δεν έχει υποστεί αγωγή. Αλλά πιο συχνά, η ακράτεια είναι μια παρενέργεια των θεραπειών για τον καρκίνο του προστάτη.
- Παρεμπόδιση του ουροποιητικού συστήματος – Ένας όγκος οπουδήποτε κατά μήκος του ουροποιητικού συστήματος μπορεί να εμποδίσει την κανονική ροή ούρων, οδηγώντας σε ακράτεια υπερχείλισης.
- Νευρολογικές διαταραχές – Η σκλήρυνση κατά πλάκας, η νόσος του Πάρκινσον, ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, ένας όγκος εγκεφάλου ή ένας τραυματισμός της σπονδυλικής στήλης μπορεί να επηρεάσει τα νευρικά σήματα που εμπλέκονται στον έλεγχο της ουροδόχου κύστης, προκαλώντας ακράτεια ούρων.
Γυναικεία και ανδρική ακράτεια ούρων – Οι ανατομικές διαφορές
Παρότι η λειτουργία του ουροποιητικού συστήματος είναι η ίδια και στα δύο φύλα, υπάρχουν κάποιες φυσικές διαφορές, όσον αφορά στην ανατομία. Ας δούμε ποιες είναι αυτές:
Ανδρική ανατομία
Για τους άνδρες, η ουρήθρα (ο σωλήνας μέσω του οποίου ρέουν τα ούρα από την ουροδόχο κύστη προς το εξωτερικό του σώματος) είναι περίπου 18 – 20 cm, καθώς διατρέχει όλο το μήκος του πέους.
Είναι επίσης μέρος του αναπαραγωγικού συστήματος που χρησιμοποιείται για τη μεταφορά υγρών εκσπερμάτωσης. Η ουρήθρα διατρέχει τον προστάτη, γι’ αυτό άλλωστε και η διεύρυνση και άλλα ζητήματα προστάτη, μπορούν να επηρεάσουν την ακράτεια ούρων.
Γυναικεία ανατομία
Για τις γυναίκες, η ουρήθρα είναι πολύ μικρότερη, συνήθως 3 – 4 cm και δεν αποτελεί μέρος του αναπαραγωγικού συστήματος. Μια βασική διαφορά στην περίπτωση των γυναικών, είναι η εγγύτητα του ανοίγματος της ουρήθρας στον πρωκτό και στον κόλπο, γι’ αυτό οι γυναίκες είναι πολύ πιο ευαίσθητες σε λοιμώξεις.
Επιπρόσθετες διαφορές περιλαμβάνουν το εάν η γυναίκα ήταν έγκυος ή γέννησε κολπικά, καθώς ο μυς του πυελικού εδάφους, ο οποίος βοηθά στον έλεγχο της κατακράτησης ούρων, μπορεί να αποδυναμωθεί ή να υποστεί βλάβη, οδηγώντας σε ακράτεια ούρων πολλές γυναίκες.
Για να ενημερωθείτε περαιτέρω για την ακράτεια ούρων και να την αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά, κλείστε σήμερα το ραντεβού σας με τον Xειρουργό Ουρολόγο Ανδρολόγο Ιωάννη Μπελημπασάκη.