Αξιολόγηση ανδρικής γονιμότητας

Τι είναι η ανδρική υπογονιμότητα;

Η ανδρική υπογονιμότητα επηρεάζει περίπου τα μισά από όλα τα υπογόνιμα ζευγάρια. Οι πιο συνηθισμένες αιτίες

τρόπος ζωής, προβλήματα με παραγωγή σπέρματος, την κίνηση ή σχήμα, αντισώματα κατά του σπέρματος, ανωμαλίες χρωμοσωμάτων και DNA, ορμονικά προβλήματα, στύσης και εκσπερμάτωσης. Ευτυχώς, οι περισσότερες αιτίες διαγιγνώσκονται εύκολα και οι περισσότερες μπορούν να αντιμετωπιστούν.

 

Αξιολόγηση της ανδρικής γονιμότητας

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους οι άνδρες μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα του σπέρματός τους . Ο κύκλος ζωής του σπέρματος είναι μόνο 72 ημέρες, επομένως με μερικές αλλαγές στον τρόπο ζωής πολλοί άνδρες μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα του σπέρματός τους σε λίγους μήνες.

 

Ανδρική υπογονιμότητα: Είδη, θεραπείες και συμπτώματα

Οι πιο κοινές αιτίες υπογονιμότητας είναι:

  • Αζωοσπερμία, δεν παράγονται σπερματοζωάρια
  • Ολιγοσπερμία, παράγονται λίγα σπερματοζωάρια
  • Τερατοσπερμία, ένα υψηλό ποσοστό σπερματοζωαρίων έχει μη φυσιολογικό σχήμα
  • Απόφραξη σπερματικού πόρου
  • Γενετική πάθηση (κυστική ίνωση ή χρωμοσωμική ανωμαλία)
  • Υψηλός κατακερματισμός DNA σπέρματος
  • Αντισπερμιδικά Αντισώματα

Είναι καλή ένδειξη εάν έχετε συλλάβει ποτέ μωρό με οποιονδήποτε σύντροφο στο παρελθόν, αλλά αυτό μπορεί να μην σημαίνει ότι το σπέρμα σας είναι συμβατό με τον τωρινό σας σύντροφο.

 

Ποιότητα σπέρματος

Ο τρόπος ζωής, το κάπνισμα, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, τα ναρκωτικά συμπεριλαμβανομένων των στεροειδών το βάρος και ο δείκτης μάζας σώματος επηρεάζουν το σπέρμα.

Ιατρικές παθήσεις όπως κρυψορχία, ΣΜΝ ή σοβαρό τραύμα στους όρχεις.

Οξεία ιογενής συνδρομή μπορεί να επηρεάσει προσωρινά.

Δεν υπάρχει επιστημονική απόδειξη ότι τα στενά ρούχα επηρεάζουν την ποιότητα του σπέρματός. Η διατροφή, οι βιταμίνες και τα συμπληρώματα έχουν πραγματικά πολύ μικρή επίδραση στον αριθμό των σπερματοζωαρίων σας.

Οι αθλητικοί τραυματισμοί στη βουβωνική χώρα θα έχουν αντίκτυπο στην παραγωγή σπέρματος μόνο σε εξαιρετικά σοβαρές περιπτώσεις.

Αν και η επίδραση της ηλικίας στη γονιμότητα ενός άνδρα δεν είναι τόσο σημαντική όσο στις γυναίκες, παρατηρείται πτώση στην ποιότητα του σπέρματος μετά την ηλικία των 45 ετών. Μετά από αυτήν την ηλικία, ο όγκος, η κινητικότητα και η μορφολογία του σπέρματος μειώνεται και βλάπτει το DNA του σπέρματος αυξάνει.

 

Παλίνδρομη εκσπερμάτιση

Η παλίνδρομη εκσπερμάτιση είναι μια κατάσταση κατά την οποία μέρος ή όλο το σπέρμα ρέει προς τα πίσω στην ουροδόχο κύστη και όχι προς τα έξω μέσω της ουρήθρας κατά τη διάρκεια της εκσπερμάτωσης. Άρα υπάρχει ελάχιστο ή καθόλου σπέρμα κατά την εκσπερμάτωση και διαπιστώνεται με δείγμα ούρων και σπέρματος. Η παλίνδρομη εκσπερμάτιση μπορεί να αντιμετωπιστεί με ενδομήτρια σπερματέγχυση, εξωσωματική γονιμοποίηση ή ICSI. Το σπέρμα συλλέγεται από τα ούρα ή  χειρουργικά από τον όρχι. Θα συζητήσουμε τις επιλογές σας για την βέλτιστη λύση.

 

Ιδιοπαθής υπογονιμότητα – Αντισπερμιδικά αντισώματα

Η  στειρότητα αυτή εμφανίζεται όταν ένας άνδρας αναπτύσσει αντισώματα κατά του δικού του σπέρματος, τα οποία προσκολλώνται στο σπέρμα επηρεάζοντας την κινητικότητα και την ικανότητά τους να διεισδύουν στην αυχενική βλέννη του ωαρίου. Η παρουσία αντισωμάτων κατά του σπέρματος είναι συνήθως αποτέλεσμα βαζεκτομής, τραυματισμού ή επέμβασης και η θεραπεία είναι η εξωσωματική με μικρογονιμοποίηση (ICSI).

 

Υπερπρολακτιναιμία

Η υπερπρολακτιναιμία είναι αυξημένα επίπεδα ορμόνης προλακτίνης στο αίμα. Στους άνδρες αυτό μπορεί να προκαλέσει στειρότητα επηρεάζοντας τη λειτουργία των όρχεων, μειωμένα επίπεδα τεστοστερόνης, μειωμένη σεξουαλική ορμή και μη φυσιολογική παραγωγή σπέρματος. Θα σας καθοδηγήσουμε σχετικά με την αντιμετώπισή της.

 

Απόφραξη ή απουσία σπερματικού πόρου

Η απόφραξη στο αναπαραγωγικό σύστημα ενός άνδρα, συχνά στην επιδιδυμίδα ή στο σπερματικό πόρο, που εμποδίζει το σπέρμα να φτάσει στην ουρήθρα. Οι αποφράξεις στους άνδρες μπορεί να είναι αποτέλεσμα τραυματισμού, βαζεκτομής ή συγγενούς πάθησης όπως η κυστική ίνωση ή μια χρωμοσωμική ανωμαλία.

Μπορεί να αντιμετωπιστεί με βιοψία όρχεων για τη χειρουργική ανάκτηση σπέρματος από τον όρχι για χρήση σε θεραπεία εξωσωματικής γονιμοποίησης.

 

Πώς αντιμετωπίζετε την ανδρική υπογονιμότητα με σύγχρονες τεχνικες εξωσωματικής;

Eξωσωματική με μικρογονιμοποίηση  (ICSI)

Εάν έχετε χαμηλό αριθμό σπερματοζωαρίων, χαμηλή κινητικότητα ή τερατοσπερμία τότε η  μικρογονιμοποίηση (ICSI) μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μέρος του κύκλου εξωσωματικής.

 

Τεχνική Ψηφιακής υψηλής μεγέθυνσης IMSI (High Digital Magnification IMSI)

Για άνδρες με σοβαρά προβλήματα ή με υψηλά επίπεδα κατακερματισμού του DNA, η IMSI αυξάνει σημαντικά τα ποσοστά γονιμοποίησης και εγκυμοσύνης, αφού επιτρέπει στον εμβρυολόγο να μεγεθύνει τις εικόνες σπέρματος πάνω από 7300x (σε σύγκριση με 200-400x στο τυπικό ICSI) και να επιλέξει το καταλληλότερο σπέρμα με βάση το μέγεθος και το σχήμα για γονιμοποίηση.

 

Μικροχειρουργική

Η μικροχειρουργική μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία οποιασδήποτε απόφραξης, αναστροφή βαζεκτομής ή χειρουργική ανάκτηση σπέρματος.

 

 

ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ