Διουρηθρική Εκτομή Όγκου Της Ουροδόχου Κύστης

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

  Τι είναι η διουρηθρική εκτομή όγκου της ουροδόχου κύστης;

  Η διουρηθρική εκτομή όγκου της ουροδόχου κύστης (resection of bladder) είναι μια  χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση ή βιοψία ενός πρώιμου καρκίνου στην ουροδόχο κύστη. Η επέμβαση αυτή είναι η πρώτης γραμμής διαγνωστική εξέταση. Όμως, χρησιμοποιείται και ως θεραπεία για τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης. Οι άνδρες έχουν σχεδόν τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες από τις γυναίκες να διαγνωστούν με αυτόν τον τύπο καρκίνου.

  Η πλειοψηφία των ανθρώπων, που πάσχει από καρκίνο της ουροδόχου κύστης κατά την διάγνωση δεν έχει εισβάλει στο μυϊκό τοίχωμα. Σχεδόν όλοι όσοι έχουν διαγνωστεί με καρκίνο της ουροδόχου κύστης θα υποβληθούν σε βιοψία και εκτομή όγκου της ουροδόχου κύστης. Έτσι, με τη διουρηθρική εκτομή λαμβάνεται από το εσωτερικό τοίχωμα της ουροδόχου κύστης, ένα κομμάτι του ιστού, το οποίο στέλνεται για βιοψία. Η βιοψία είναι μια διαδικασία κατά την οποία λαμβάνουμε δείγμα ιστού από την περιοχή όπου μπορεί να υπάρχει πιθανός καρκίνος.

  Διουρηθρική εκτομή όγκου της ουροδόχου κύστης: Πληροφορίες για την επέμβαση

  Η επέμβαση αυτή πραγματοποιείται διουρηθρικά, δηλαδή ενδοσκοπικά. Ο ασθενής υποβάλλεται σε γενική ή ραχιαία(επισκληρίδιο) αναισθησία . Με ένα ειδικό πολύ λεπτό ενδοσκόπιο εισερχόμαστε  μέσω της ουρήθρας στο εσωτερικό της ουροδόχου κύστεως.

  Κάνουμε, λοιπόν, μια κυστεοσκόπηση στην οποία αναγνωρίζουμε τα ουρητηρικά στόμια και βέβαια τον όγκο που μας ενδιαφέρει να αφαιρέσουμε. Εν συνεχεία, με το ειδικό εργαλείο TURis γίνεται  η εκτομή του ιστού της ουροδόχου κύστεως, η οποία αποστέλλεται για ιστολογική εξέταση. Έτσι, ο χειρουργός κατά την επέμβαση κόβει και αφαιρεί πλήρως τον όγκο.

  Εν συνεχεία, καυτηριάζεται η περιοχή της εκτομής στοχεύοντας στην πρόληψη εκδήλωσης αιμορραγίας. Η διάρκεια της επέμβασης εξαρτάται από τον αριθμό και το μέγεθος των όγκων, οι οποίοι πρέπει να αφαιρεθούν. Μετά την επέμβαση, τοποθετείται προσωρινά ένας καθετήρας για πλύσεις στην ουροδόχο κύστη ως είθισται.

  Η διουρηθρική εκτομή όγκου της ουροδόχου κύστης θεωρείται σοβαρή χειρουργική επέμβαση;

  Θα χρειαστούν μερικές εβδομάδες για να μπορέσετε να επιστρέψετε στις καθημερινές σας δραστηριότητες. Μπορείτε να ξεκινήσετε να περπατάτε αυξάνοντας σταδιακά το επίπεδο δραστηριότητάς σας. Τέλος, η άρση βαρών είναι απαγορευτική τουλάχιστον για δυο εβδομάδες μετά την επέμβαση.

  Πώς προετοιμάζεστε για διουρηθρική εκτομή όγκου της ουροδόχου κύστης;

  • Κανονικά, πρέπει να σταματήσετε να τρώτε και να πίνετε το βράδυ πριν από οποιαδήποτε επέμβαση που απαιτεί αναισθησία. Βεβαιωθείτε ότι γνωρίζουμε για όλα τα φάρμακα που παίρνετε, συμπεριλαμβανομένων των φαρμάκων και των συμπληρωμάτων που δεν απαιτούν ιατρική συνταγή και κυρίως αντιπηκτικών (αραιωτικά αίματος) – και πότε πρέπει να σταματήσετε προ του χειρουργείου.
  • Τα κανονικά σας φάρμακα τα πίνετε με μια ή δύο γουλιές νερό.
  • Κάντε μπάνιο ή ντους πριν την εισαγωγή στο νοσοκομείο. Μην χρησιμοποιείτε κανενός είδους λοσιόν ή αρώματα ή αποσμητικά μετά το ντους σας.
  • Ντυθείτε άνετα την ημέρα της διαδικασίας. Φέρτε ταυτότητα, αλλά αφήστε τα χρήματα, τις πιστωτικές κάρτες και τα κοσμήματά σας στο σπίτι.
  • Φέρτε κάποιον που μπορεί να σας οδηγήσει στο σπίτι. Μεταξύ της αναισθησίας και του παυσίπονου, δεν θα είναι ασφαλές να οδηγείτε μόνοι σας.

  Υπάρχουν πιθανές επιπλοκές μετά την επέμβαση;

  Οι περισσότεροι ασθενείς που υποβάλλονται στη διουρηθρική εκτομή όγκου κύστεως δεν εμφανίζουν ιδιαίτερα σοβαρές παρενέργειες. Συνήθως μετά την επέμβαση ο ασθενής ίσως νιώσει αίσθημα καύσου στην ουρήθρα ή να εμφανίσει αιματουρία.

  Το αποτέλεσμα της βιοψίας βγαίνει περίπου μετά από μια εβδομάδα. Μετά τα αποτελέσματα ο θεράπων ιατρός αναλόγως των αποτελεσμάτων θα σχεδιάσει το κατάλληλο θεραπευτικό πλάνο για εσάς.

  Η εμφάνιση κάποιου όγκου της ουροδόχου κύστης ίσως προκαλέσει μια σειρά συμπτωμάτων. Αν εμφανίζεται συμπτώματα που αφορούν το ουροποιητικό σας σύστημα επικοινωνήστε άμεσα με τον έμπειρο Χειρουργό Ανδρολόγο Ουρολόγο Ιωάννη Μπελημπασάκη. Ο έμπειρος χειρουργός βρίσκεται στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε πληροφορία ή διευκρίνιση σχετικά με την επέμβαση.

   

   

  ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
  ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ