Διουρηθρική εκτομή όγκου της ουροδόχου κύστης

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

  Τι είναι η διουρηθρική εκτομή όγκου της ουροδόχου κύστης;

  Η διουρηθρική εκτομή όγκου της ουροδόχου κύστης είναι μια επέμβαση για την αφαίρεση ή βιοψία  ενός πρώιμου καρκίνου στην ουροδόχο κύστη σας. Η επέμβαση αυτή είναι η πρώτης γραμμής διαγνωστική εξέταση αλλά και θεραπεία για τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης. Οι άνδρες έχουν σχεδόν τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες από τις γυναίκες να διαγνωστούν με αυτόν τον τύπο καρκίνου.

  Η πλειοψηφία των ανθρώπων, που πάσχει από καρκίνο της ουροδόχου κύστης κατά την διάγνωση δεν έχει εισβάλει στο μυϊκό τοίχωμα. Σχεδόν όλοι όσοι έχουν διαγνωστεί με καρκίνο της ουροδόχου κύστης θα υποβληθούν σε βιοψία και εκτομή όγκου της ουροδόχου κύστης.

  Η βιοψία είναι μια διαδικασία κατά την οποία λαμβάνουμε δείγμα ιστού από την περιοχή όπου μπορεί να υπάρχει πιθανός καρκίνος. Η επέμβαση αυτή πραγματοποιείται διουρηθρικά, δηλαδή ενδοσκοπικά με την χρήση συνήθως ραχιαίας (επισκληριδίου) ή γενικής αναισθησίας. Με ένα ειδικό πολύ λεπτό ενδοσκόπιο εισερχόμαστε δια της ουρήθρας στο εσωτερικό της ουροδόχου κύστεως. Κάνουμε, λοιπόν, μια κυστεοσκόπηση στην οποία αναγνωρίζουμε τα ουρητηρικά στόμια και βέβαια τον όγκο που μας ενδιαφέρει να αφαιρέσουμε. Εν συνεχεία με το ειδικό εργαλείο TURis γίνεται εκτομή της εξεργασίας, η οποία αποστέλλεται για ιστολογική εξέταση. Η διάρκεια της επέμβασης εξαρτάται από τον αριθμό και το μέγεθος των όγκων, οι οποίοι πρέπει να αφαιρεθούν. Μετά την επέμβαση, τοποθετείται προσωρινά ένας καθετήρας για πλύσεις στην ουροδόχο κύστη ως είθισται.

   

  Η διουρηθρική εκτομή όγκου της ουροδόχου κύστης θεωρείται σοβαρή χειρουργική επέμβαση;

  Θα χρειαστούν αρκετές ακόμη εβδομάδες για να μπορέσετε να συνεχίσετε κάποιες κανονικές δραστηριότητες.

  Πώς προετοιμάζεστε για διουρηθρική εκτομή όγκου της ουροδόχου κύστης;

  Κανονικά, πρέπει να σταματήσετε να τρώτε και να πίνετε το βράδυ πριν από οποιαδήποτε επέμβαση που απαιτεί αναισθησία. Βεβαιωθείτε ότι γνωρίζουμε για όλα τα φάρμακα που παίρνετε, συμπεριλαμβανομένων των φαρμάκων και των συμπληρωμάτων που δεν απαιτούν ιατρική συνταγή και κυρίως αντιπηκτικών (αραιωτικά αίματος) – και πότε πρέπει να σταματήσετε πρό του χειρουργείου.

  Τα κανονικά σας φάρμακα τα πίνετε με μια ή δύο γουλιές νερό.

  Κάντε μπάνιο ή ντους πριν την εισαγωγή στο νοσοκομείο. Μην χρησιμοποιείτε κανενός είδους λοσιόν ή αρώματα ή αποσμητικά μετά το ντους σας.

  Ντυθείτε άνετα την ημέρα της διαδικασίας. Φέρτε ταυτότητα, αλλά αφήστε τα χρήματα, τις πιστωτικές κάρτες και τα κοσμήματά σας στο σπίτι.

  Φέρτε κάποιον που μπορεί να σας οδηγήσει στο σπίτι. Μεταξύ της αναισθησίας και του παυσίπονου, δεν θα είναι ασφαλές να οδηγείτε μόνοι σας.

  Το αποτέλεσμα της βιοψίας βγαίνει περίπου μετά από μια εβδομάδα.

  Μετεγχειρητικά, είναι αναμενόμενη μια παροδική αιματουρία. Αποφύγετε την έντονη σωματική δραστηριότητα για ένα μήνα.

   

   

  ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
  ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ