Εξωσωματική Γονιμοποίηση

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

    Περίπου το 25% των ζευγαριών αντιμετωπίζουν προβλήματα υπογονιμότητας – τόσο γυναικεία όσο και ανδρική υπογονιμότητα – αλλά στη μεγάλη πλειοψηφία καταφέρνουν να τεκνοποιήσουν με τη βοήθεια της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής ή της εξωσωματικής γονιμοποίησης.

    εξωσωματική γονιμοποίηση εξωσωματική γονιμοποίηση

    Στο 35% των περιπτώσεων η υπογονιμότητα οφείλεται σε προβλήματα της γυναίκας, στο 25% η αιτία κρύβεται στον άνδρα και στις υπόλοιπες περιπτώσεις πρόκειται είτε για προβλήματα και των δύο είτε τα αίτια παραμένουν άγνωστα.

    Πιστεύουμε στη δύναμη της επιστήμης και γι’ αυτό βρισκόμαστε δίπλα σας με τις πιο καινοτόμες & ασφαλείς μεθόδους εξωσωματικής γονιμοποίησης. Επισκεφτείτε το Athens Urology Center και επικοινωνήστε με τον Χειρουργό ΟυρολόγοΑνδρολόγο Ιωάννη Μπελημπασάκη για όλες τις επιλογές σας για να φέρετε στον κόσμο μία νέα ζωή.

     

    Τι είναι η Εξωσωματική Γονιμοποίηση;

    Η εξωσωματική γονιμοποίηση είναι η διαδικασία με την οποία ωάρια γονιμοποιούνται από σπερματοζωάρια εκτός του ανθρωπίνου οργανισμού.  Η διαδικασία περιλαμβάνει διέγερση και ωρίμανση ωοθυλακίων, τη διακολπική λήψη ωαρίων από τα ωοθυλάκια, τη γονιμοποίησή τους με σπερματοζωάρια στο εργαστήριο. Τα γονιμοποιημένα ωάρια καλλιεργούνται για 2-5 ημέρες σε καλλιεργητικό υγρό και σε κατάλληλες συνθήκες επώασης και στη συνέχεια, μία επιλογή εμβρύων μεταφέρεται στη μήτρα διά μέσου του τραχήλου.

    Η λήψη ωαρίων γίνεται με μία ελαφριά ύπνωση που λέγεται μέθη και διαρκεί λίγα λεπτά, και η τοποθέτηση γίνεται εντελώς ανώδυνα όπως το τεστ Παπανικολάου. Σαν μέθοδος είναι δοκιμασμένη πάνω από 20 χρόνια στην Ελλάδα, από το 1978 στον κόσμο και οι κίνδυνοι είναι ελάχιστοι.

     

    Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή

    Η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή είναι ουσιαστικά όλοι οι μέθοδοι που υποβοηθούν και ενισχύουν το γεννητικό σύστημα της γυναίκας.

    • Παρακολούθηση του φυσικού κύκλου με τη βοήθεια υπερηχογραφημάτων προκειμένου να εντοπιστεί η καταλληλότερη μέρα ωορρηξίας και να ακολουθήσει προγραμματισμένη επαφή του ζευγαριού. Σε κάποιες περιπτώσεις χορηγείται μία ένεση χοριακής γοναδοτροφίνης για την ωρίμανση του ωαρίου.
    • Πρόκληση ωορρηξίας με τη χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής για φυσιολογική σύλληψη.
    • Σπερματέγχυση. Πρόκειται για μία ανώδυνη διαδικασία κατά την οποία τοποθετείται απευθείας στη μήτρα το σπέρμα του συντρόφου, το οποίο έχει υποστεί επεξεργασία σε ειδικό εργαστήριο. Σκοπός της μεθόδου είναι να συναντηθούν πιο γρήγορα και πιο εύκολα το σπέρμα και το ώριμο ωάριο.

     

    Για εξατομικευμένη αντιμετώπιση, κλείστε το ραντεβού σας με τον
    Χειρουργό Ουρολόγο – Ανδρολόγο Ιωάννη Μπελημπασάκη

    210 6914404

     

    Διάγνωση

    Οι βασικές εξετάσεις για τη διάγνωση της υπογονιμότητας στην γυναίκα είναι ένα διακολπικό περηχογράφημα και εξετάσεις για το ορμονικό προφίλ της, ενώ για τον άνδρα απαιτείται έλεγχος με σπερμοδιάγραμμα και καλλιέργεια σπέρματος. Πολλές φορές για την εκτίμηση των ωοθηκικών εφεδρειών και τον έλεγχο της ωοθυλακιορρηξίας απαιτούνται επιπλέον εξετάσεις, όπως σειρά υπερηχογραφημάτων σε συγκεκριμένες μέρες του κύκλου, υστεροσαλπιγγογραφία, λαπαροσκόπηση ή περαιτέρω ορμονικός έλεγχος.

    Για τον άντρα τα αίτια υπογονιμότητας είναι:

     

    Μέθοδοι και Τεχνικές IVF

    εξωσωματική γονιμοποίηση

    Η εξωσωματική γονιμοποίηση μπορεί να γίνει με τους εξής τρόπους:

    • Εξωσωματική σε Φυσικό Κύκλο

    Πραγματοποιείται μεν στο εμβρυολογικό εργαστήριο, όμως χρησιμοποιεί μόνο το ένα ωάριο που παρήγε η γυναίκα κατά τη φυσιολογική της μηνιαία ωορρηξία. Η γυναίκα δεν παίρνει φάρμακα ωοθηκικής διέγερσης. Το μειονέκτημα αυτής της μεθόδου είναι ότι οι πιθανότητες επιτυχίας είναι σχετικά μειωμένες σε σχέση με την κλασική μέθοδο εξωσωματικής.

    • Kλασική μέθοδος εξωσωματικής γονιμοποίησης (IVF) με φάρμακα

    Γίνεται με ειδικά φάρμακα που διεγείρουν τις ωοθήκες για ανάπτυξη πολλαπλών ώριμων ωοθυλακίων ταυτόχρονα.

    • Mικρογονιμοποίηση (ICSI)

    Χρησιμοποιείται όταν παρεμποδίζεται η διείσδυση του σπέρματος στο ωάριο λόγω ανδρικής υπογονιμότητας. Σε αυτήν τη διαδικασία τα ωάρια καθαρίζονται και επιλέγονται τα πλέον ώριμα και κατάλληλα από τα κοκκιώδη κύτταρα που τα περιβάλλουν. Η μικρογονιμοποίηση γίνεται από 2 – 10 ώρες μετά την ωοληψία. Μια οπή στο περίβλημα του ωαρίου ανοίγεται, ώστε ένα σπερματοζωάριο να μπει στο εσωτερικό του ωαρίου.

     

    Βιοψία όρχεος

    Το 1% των ανδρών πάσχουν από αζωοσπερμία και το 10% αυτών που κάνουν εξετάσεις για γονιμότητα, έχουν την ίδια κλινική εικόνα.

    Αρχικά γίνεται διερεύνηση της  αζωοσπερμίας, μέσω ενός σπερμοδιαγράμματος, το οποίο μπορεί αν χρειάζεται να επαναληφθεί. Ο σκοπός είναι να δείξει αν υπάρχουν σπερματοζωάρια, ζωντανά ή μη, οπότε τότε μόνο διενεργείται βιοψία όρχεων.

    Η βιοψία όρχεων θα δείξει αν υπάρχουν σπερματοζωάρια ή όχι ή προκάτοχοι των σπερματοζωαρίων. Τα σπερματοζωάρια που θα βρεθούν μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο στην περίπτωση εξωσωματικής γονιμοποίησης.

    εξωσωματικη-γονιμοποιηση εξωσωματικη-γονιμοποιηση

    Και βέβαια, ότι άλλο σπερματοζωάριο βρεθεί, μπορεί να καταψυχθεί για επόμενες προσπάθειες εξωσωματικής γονιμοποίησης. Επομένως, δεν χρειάζεται να επαναληφθεί η επέμβαση. Ταυτόχρονα, αποστέλλεται και ιστολογική εξέταση του υλικού για ανεύρεση τυχόν άλλων συνυπαρχουσών ανατομικών ανωμαλιών.

    Η βιοψία όρχεος γίνεται με αναισθησία και χρησιμοποιείται τεχνική μικροχειρουργικής. Δεν είναι επώδυνη και περιλαμβάνει ημερήσια νοσηλεία, δηλαδή ο άνδρας πάει στο σπίτι του την ίδια ημέρα. Τα δε δείγματα, εξετάζονται σε ειδικά κέντρα από εμβρυολόγους για την ανίχνευση ζωντανών σπερματοζωαρίων.

    Η αζωοσπερμία, είναι γενικά είτε λόγω απόφραξης του σπερματικού πόρου (εκ γενετής ή μετά από επεμβάσεις) ή λόγω γονιδιακών και ορμονικών  διαταραχών με αποτέλεσμα το παρέγχυμα του ανδρικού όρχι να έχει υποστεί ατροφία

    Η μέθοδος της βιοψίας όρχεων, συνδυάζεται άριστα με την μικρογονιμοποίηση, έχει καλά αποτελέσματα και αρκετά υψηλά ποσοστά επίτευξης εγκυμοσύνης.

    Θεωρείται η πιο σίγουρη και καλή λύση, στην σοβαρή ανδρική υπογονιμότητα.

     

    Κριτήρια για εξωσωματική γονιμοποίηση

    Ο νόμος επιτρέπει την πραγματοποίηση της εξωσωματικής γονιμοποίησης μέχρι το 47ο έτος μίας γυναίκας. Όμως μετά το 35ο έτος, είναι γεγονός ότι η γονιμότητα της γυναίκας μειώνεται. Για αυτό καλό είναι να μην χάνεται πολύτιμος χρόνος. Δεν σημαίνει ότι μία γυναίκα δεν παράγει ωοθυλάκια μετά το 35ο έτος, αλλά το γενετικό της υλικό μειώνεται. Το ίδιο ισχύει και για το σπέρμα του άντρα.

     

    ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
    ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ