Ημέρα του καρκίνου του προστάτη

ΕΝΟΤΗΤΕΣ


  Ο καρκίνος του προστάτη είναι μια νόσος που θεραπεύεται. Η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να ανεβάσει την 5ετή επιβίωση έως και 100%. Ο καρκίνος του προστάτη είναι πολύ συχνός. Πρόκειται για το συχνότερο καρκίνο των ανδρών στις αναπτυγμένες χώρες και τη δεύτερη αιτία θανάτου από νεοπλασίες στους άνδρες, μετά τον καρκίνο του πνεύμονα. Περίπου 20% των ανδρών θα προσβληθούν κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

   Παράγοντες κινδύνου

  • Η μεγάλη ηλικία.
  • Το οικογενειακό ιστορικό.
  • Η διατροφή πλούσια σε λιπαρά και η παχυσαρκία.
  • Τα υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης.
  • Η επαγγελματική έκθεση στο κάδμιο, η εργασία σε βιομηχανία ελαστικών και η ιονίζουσα ακτινοβολία.

  Συμπτώματα

  Ο καρκίνος του προστάτη συχνά δεν συνοδεύεται από συμπτώματα στα πρώιμα στάδια. Για αυτό το λόγο, πολλές περιπτώσεις καρκίνου του προστάτη παραμένουν αδιάγνωστες μέχρι την εξάπλωση του καρκίνου, πέρα από την περιοχή του προστάτη. Όταν εμφανίζονται συμπτώματα, αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

  • Διαταραχές ούρησης (δυσουρία, αιματουρία, νυχτερινή συχνοουρία κ.α.).
  • Επώδυνη εκσπερμάτωση.
  • Ασαφής πόνος στην οσφύ, στα ισχία ή στο άνω μέρος των μηρών.
  • Απώλεια όρεξης και βάρους.
  • Επίμονος πόνος στα οστά.

  Πώς αναγνωρίζεται ο καρκίνος του προστάτη

  Ο γιατρός θα κάνει συνήθως μια εξέταση αίματος και φυσική εξέταση για να ελέγξει την υγεία του προστάτη.

  • Εξέταση αίματος (Εξέταση ειδικού προστατικού αντιγόνου (PSA): Το αποτέλεσμα δείχνει αν υπάρχει αύξηση στη συγκεκριμένη πρωτεΐνη. Ανάλογα με το αποτέλεσμα, μπορεί να χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση. Το υψηλό PSA κατά την εξέταση δεν σημαίνει απαραίτητα καρκίνο. Άλλες ασθένειες του προστάτη, εκτός από τον καρκίνο μπορεί επίσης να προκαλέσουν υψηλότερο από το κανονικό επίπεδο του PSA.
  • Δακτυλική εξέταση: Ο γιατρός ελέγχει το μέγεθος του προστάτη και αξιολογεί εάν υπάρχουν οποιεσδήποτε ανωμαλίες.

  Διάγνωση

  Εάν οι εξετάσεις δείξουν ότι ίσως είστε σε κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη, το επόμενο βήμα είναι η βιοψία. Η βιοψία είναι ο μόνος τρόπος που μπορεί να γίνει μια βέβαιη διάγνωση για καρκίνο του προστάτη.

  Μέτρα πρόληψης του καρκίνου του προστάτη

  Δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι οι ακόλουθοι παράγοντες μπορεί να αποκλείσουν την εμφάνιση καρκίνου του προστάτη, αλλά μπορεί να βελτιώσουν τη γενική υγεία σας και ενδεχομένως να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη:

  Σωστή Διατροφή

  Μειώστε την κατανάλωση τροφών υψηλής περιεκτικότητας σε λίπος, δίνοντας έμφαση στα φρούτα, στα λαχανικά και στις φυτικές ίνες ολικής αλέσεως. Επιπλέον, προτιμήστε τροφές που είναι πλούσιες σε λυκοπένιο, μια αντιοξειδωτική ουσία, όπως ωμές ή μαγειρεμένες ντομάτες, προϊόντα ντομάτας, γκρέιπ φρουτ και καρπούζι. Το σκόρδο και τα λαχανικά, όπως το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών, το λάχανο και το κουνουπίδι έχουν επίσης αντικαρκινική δράση. Προστασία πιθανόν παρέχουν και τα προϊόντα σόγιας που περιέχουν ισοφλαβονοειδή και η βιταμίνη E.

  Συστηματική σωματική άσκηση

  Σωματική δραστηριότητα / άσκηση: Υπάρχουν μελέτες που αποδεικνύουν ότι η σωματική δραστηριότητα και η τακτική άσκηση μπορεί να είναι προστατευτικοί παράγοντες για τον καρκίνο. Προσπαθήστε να ασκείστε τουλάχιστον 30 λεπτά την ημέρα.

   

  ΜΠΕΛΗΜΠΑΣΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

  Χειρουργός Ουρολόγος – Ανδρολόγος

  Συνεργάτης Αθηναϊκής Κλινικής Mediclinic

  ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
  ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ