Ημερήσια Νοσηλεία
ΕΝΟΤΗΤΕΣ
Στην καθημερινή πρακτική της Ουρολογίας και της Ανδρολογίας οι περισσότερες επεμβάσεις μπορούν να γίνουν με ημερήσια νοσηλεία. Μερικές από αυτές είναι οι εξής:
Κυστεοσκόπηση
Η κυστεοσκόπηση είναι μια εξέταση που μας επιτρέπει να εξετάσουμε το βλεννογόνο της ουροδόχου κύστης και της ουρήθρας. Ένα όργανο που ονομάζεται κυστεοσκόπιο εισάγεται στην ουρήθρα και οδηγείται στην ουροδόχο κύστη. Το κυστεοσκόπιο αποτελείται από ένα μακρύ, λεπτό σωλήνα με ένα φως και μια κάμερα στο τέλος.
Αυτή η διαδικασία συμβάλλει συνήθως στη διάγνωση και στη θεραπεία παθήσεων της ουροδόχου κύστης. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για τη διάγνωση υπερπλασίας του προστάτη ή και στην διερεύνηση της αιματουρίας.
Επεμβάσεις στον προστάτη &Ημερήσια Νοσηλεία
Οι ουρολόγοι μπορούν να εκτελέσουν μια σειρά επεμβάσεων για την θεραπεία παθήσεων του προστάτη. Αυτές περιλαμβάνουν:
- Βιοψία προστάτη: μια διαδικασία για την αφαίρεση δειγμάτων ιστού από τον προστάτη για εξέταση σε εργαστήριο.
- UroLift: μια ελάχιστα επεμβατική τεχνική που γίνεται με ημερήσια νοσηλεία. Η τεχνική αυτή εφαρμόζεται για τη θεραπεία ήπιας έως μέτριας διόγκωσης του προστάτη.
- Διουρηθρική εκτομή του προστάτη (TURis): πρόκειται για μια ελάχιστα επεμβατική τεχνική που χρησιμοποιεί ένα ειδικό όργανο που ονομάζεται ρεσεκτοσκόπιο για να αφαιρέσει τον ιστό του προστάτη, όταν ο προστάτης έχει υπερπλασία.
- Διατομή αυχένα ουροδόχου κύστεως (BNI) Μια επέμβαση που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της αποφρακτικής ούρησης. Ένα μικρό ενδοσκόπιο εισάγεται μέσω της ουρήθρας. Στη συνέχεια, δημιουργούμε ένα μικρό άνοιγμα στον αυχένα της ουροδόχου κύστης όπου συνδέεται με τον προστάτη. Με αυτόν τον τρόπο ανοίγει το ουροποιητικό κανάλι, έτσι ώστε τα ούρα να μπορούν να περάσουν εύκολα και ο ασθενής να μην έχει απόφραξη.
Ουρητηροσκόπηση
Η ουρητηροσκόπηση είναι μια διαδικασία που χρησιμοποιείται για τη διάγνωση και τη θεραπεία λίθων στα νεφρά. Ένα ειδικό όργανο που ονομάζεται ουρητηροσκόπιο (ένας μακρύς, λεπτός σωλήνας με φως και κάμερα) καθοδηγείται μέσω της ουρήθρας και της ουροδόχου κύστης και μέχρι τον ουρητήρα μέχρι το σημείο όπου βρίσκεται η πέτρα στα νεφρά. Οι μικρές πέτρες μπορούν να αφαιρεθούν ολόκληρες, ενώ οι μεγαλύτερες πέτρες πρέπει να διαλυθούν. Η διαδικασία που χρησιμοποιείται για τη διάσπαση των λίθων ονομάζεται λιθοτριψία.
Λιθοτριψία
Η λιθοτριψία είναι μια ουρολογική διαδικασία που χρησιμοποιεί κρουστικά κύματα ή λέιζερ για να διασπάσει πέτρες στο νεφρό, την ουροδόχο κύστη ή τον ουρητήρα. Το λέιζερ ή τα κρουστικά κύματα διασπούν μεγάλες πέτρες έτσι ώστε να μπορούν να περάσουν από το ουροποιητικό σύστημα.
Ορχεοπηξία
Η ορχεοπηξία είναι μια χειρουργική επέμβαση που πραγματοποιείται για την επιδιόρθωση ενός ανελκόμενου όρχι, ο οποίος ενοχλεί τον άνδρα.
Περιτομή
Η περιτομή είναι μια επέμβαση κατά την οποία αφαιρείται το δέρμα της ακροποσθίας, που καλύπτει την άκρη του πέους. Είναι μια διαδικασία ανώδυνη με laser και αναίμακτη. Η περιτομή διορθώνει το πρόβλημα της φίμωσης ριζικά και αποτελεσματικά.
Βιοψία όρχεων
Με την βιοψία όρχεων λαμβάνουμε ένα δείγμα ιστού από τον όρχι για εργαστηριακή ανάλυση.
Οι δύο όρχεις είναι τα ανδρικά αναπαραγωγικά όργανα. Παράγουν σπέρμα και την ανδρική ορμόνη τεστοστερόνη. Οι όρχεις βρίσκονται στο όσχεο, το οποίο είναι o σάκος που κρέμεται κάτω από το πέος.
Μια βιοψία όρχεων μπορεί να χρησιμοποιηθεί για:
- διάγνωση αιτιών ανδρικής υπογονιμότητας
- λήψη σπέρματος για εξωσωματική γονιμοποίηση (εξωσωματική γονιμοποίηση)
- διάγνωση της θέσης και της κατάστασης ενός μορφώματος στους όρχεις
Υπάρχουν δύο διαφορετικές διαδικασίες για βιοψία όρχεων.
- Διαδερμική Βιοψία
Η διαδερμική βιοψία πραγματοποιείται με μια λεπτή βελόνα βιοψίας. Η βελόνα αυτή εισάγεται μέσω του δέρματος και μπορεί να συλλέξει τον ιστό των όρχεων. Αυτή η διαδικασία δεν απαιτεί τομή ή ράμματα. Ονομάζεται επίσης βιοψία δια λεπτής βελόνας.
- Ανοικτή Βιοψία
Η ανοιχτή βιοψία ονομάζεται επίσης χειρουργική βιοψία. Γίνεται μια μικρή τομή στο δέρμα και στη συνέχεια λαμβάνεται ένα μικρό δείγμα ιστού από τον όρχι. Τέλος, το δέρμα κλείνει με τη χρήση ραμμάτων.
Διαγνωστικές χρήσεις βιοψίας όρχεων
Η βιοψία των όρχεων είναι ένα σημαντικό εργαλείο στη διάγνωση της ανδρικής υπογονιμότητας. Για την αρχική φάση της αξιολόγησης της γονιμότητας, χρειάζεται να πάρουμε ένα λεπτομερές ιστορικό υγείας και να διενεργηθούν εξετάσεις αίματος και ανάλυση σπέρματος (σπερμοδιάγραμμα).
Η ανάλυση σπέρματος ή αλλιώς σπερμοδιάγραμμα, εξετάζει την ποσότητα και την ποιότητα του σπέρματος σας. Το αρχικό δείγμα σπέρματος λαμβάνεται συνήθως με αυνανισμό. Η ανάλυση σπέρματος μπορεί να εντοπίσει τα ακόλουθα προβλήματα:
- ασυνήθιστα χαμηλά επίπεδα σπέρματος
- κακή ποιότητα σπέρματος
- αζωοσπερμία (απουσία σπέρματος)
Οι εξετάσεις αίματος και ορμονών συχνά μπορούν να προσδιορίσουν τις αιτίες των χαμηλών επιπέδων σπέρματος. Ωστόσο, όταν αυτές οι εξετάσεις δεν είναι οριστικές, μπορεί να χρειαστείτε βιοψία όρχεων.
Μια βιοψία όρχεων μπορεί να χρησιμοποιηθεί κυρίως για λήψη σπερματοζωαρίων και σπέρματος για χρήση σε εξωσωματική γονιμοποίηση. Αυτό γίνεται εάν το σπέρμα παράγεται στους όρχεις, αλλά δεν εκφράζεται στην εκσπερμάτιση.
Επίσης, η βιοψία όρχεων μας βοηθά να προσδιορίσουμε, εάν τα προβλήματα παραγωγής σπέρματος προκαλούνται από απόφραξη των σπερματικών πόρων. Τέλος, συμβάλλει στη διάγνωση καρκίνου των όρχεων ή στη διερεύνηση η αιτία ενός όγκου στους όρχεις.
Κιρσοκήλη
Η κιρσοκήλη όρχεων είναι μια μάζα από διευρυμένες και διεσταλμένες φλέβες, που αναπτύσσεται στον σπερματικό τόνο, στον σάκο του οσχέου. Ο σπερματικός τόνος αποτελείται από τις φλέβες, αρτηρίες, λεμφαγγεία, νεύρα και τον αγωγό που μεταφέρει το σπέρμα των σπερματοδόχων κύστεων (σπερματικό πόρο) από τους όρχεις.
Αν οι βαλβίδες που ρυθμίζουν τη ροή του αίματος από αυτές τις φλέβες, είναι εκ γενετής ελαττωματικές, το αίμα δεν κυκλοφορεί από τους όρχεις αποτελεσματικά. Αυτό προκαλεί διόγκωση των φλεβών πάνω και πίσω από τους όρχεις κάτι που έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της θερμοκρασίας των όρχεων.
Αυτό πιστεύεται ότι συμβάλλει στην υπογονιμότητα, καθώς η ζέστη μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη φυσιολογική παραγωγή σπέρματος(σπερματογένεση). Η κιρσοκήλη όρχεων μπορεί να αναπτυχθεί σε ένα όρχι ή και τους δύο, αλλά σε περίπου 85% των περιπτώσεων αναπτύσσεται στον αριστερό όρχι. Η δεξιά σπερματική φλέβα αποχετεύει απευθείας στην κάτω κοίλη φλέβα και αναπτύσσει μια κιρσοκήλη, λιγότερο συχνά.
Θεραπεία για την κιρσοκήλη
Αν ο ασθενής με κιρσοκήλη είναι ασυμπτωματικός και αν η υπογονιμότητα δεν τον απασχολεί, η θεραπεία δεν είναι δικαιολογημένη.
Η κιρσοκήλη προκαλεί πόνο ή ατροφία (σπάνια) και προκαλεί στειρότητα (πιο συνηθισμένο). Η χειρουργική επέμβαση μπορεί να συστηθεί και συνίσταται σε απολίνωση της έσω σπερματικής φλέβας και των κλάδων της. Με τη βοήθεια ενός μικροσκοπίου επιτυγχάνεται η απολίνωση(τεχνική μικροχειρουργικής) μέσω μιας μικρής τομής 3 – 5 εκατοστών.
Υδροκήλη
Με τον όρο υδροκήλη, χαρακτηρίζουμε την πάθηση, κατά την οποία συλλέγεται υγρό μέσα στον σάκο που περιέχει τους όρχεις. Συνήθως εμφανίζεται στη μία πλευρά, αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις όπου ο ασθενής μπορεί να εμφανίσει υδροκήλη και στους δύο όρχεις.
Η υδροκήλη στους όρχεις εμφανίζεται συχνότερα σε νεογέννητα αγόρια, μπορεί όμως να εμφανιστεί και σε μεγαλύτερες ηλικίες, καθώς και σε ενήλικες άνδρες.
Ως θεραπεία αποκατάστασης της υδροκήλης συνιστάται πάντα η χειρουργική επέμβαση. Η επέμβαση πραγματοποιείται με μέθη ή με γενική αναισθησία και ο ασθενής νοσηλεύεται το πολύ για 24 ώρες.
Επέμβαση ημερήσιας νοσηλείας για θεραπεία κιρσοκήλης
Η διαδικασία της επέμβασης γίνεται με τον εξής τρόπο: πραγματοποιείται μια μικρή τομή στο όσχεο, προκειμένου να αδειάσει το πλεονάζον υγρό και να αναστραφεί ο ελυτροειδής χιτώνας. Με αυτό τον τρόπο, προσπαθούμε να αποτρέψουμε τη μελλοντική συσσώρευση υγρού. Η συνολική διάρκεια της επέμβασης είναι περίπου μισή ώρα και ο ασθενής την επόμενη μέρα μπορεί να επιστρέψει την καθημερινότητά του.
Αντιμετωπίστε αποτελεσματικά όλα τα προβλήματα του ουροποιητικού συστήματος και ενημερωθείτε για αυτά, κλείνοντας σήμερα το ραντεβού σας με τον έμπειρο Χειρουργό Ουρολόγο Ανδρολόγο, Ιωάννη Μπελημπασάκη.