Καρκίνος του πέους

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

  Ο καρκίνος του πέους είναι μια ασθένεια κατά την οποία σχηματίζονται κακοήθη καρκινικά κύτταρα στην περιοχή του πέους. Το πέος αποτελείται από διάφορους τύπους ιστών, οι οποίοι με τη σειρά τους αποτελούνται από πολλούς διαφορετικούς τύπους κυττάρων. Όλοι αυτοί οι τύποι κυττάρων μπορούν να μετατραπούν σε διαφορετικές μορφές καρκίνου, αλλά σχεδόν όλοι οι καρκίνοι του πέους ξεκινούν από τα κύτταρα του δέρματος. Ο συγκεκριμένος καρκίνος θεωρείται αρκετά  σπάνιος.

   

  Ποιες είναι οι αιτίες εμφάνισης καρκίνου στο πέος;

  Όπως συμβαίνει με πολλούς καρκίνους, ο καρκίνος του πέους δεν έχει πάντα γνωστή αιτία. Αλλά κάποιες ασθένειες συνδέονται συχνά με τον καρκίνο του πέους. Αυτές περιλαμβάνουν:

  • AIDS που προκαλείται από λοίμωξη HIV
  • Ιός ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV)
  • Κάπνισμα
  • Γενετικοί παράγοντες
  • Χρόνιες και έντονες φλεγμονές στην ακροποσθία

  Η εμφάνιση και η συμπεριφορά του καρκίνου θα διαφέρουν ανάλογα με τον τύπο των κυττάρων που επηρεάζει. Αυτοί οι καρκίνοι περιλαμβάνουν:

  • Ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα
  • Μελάνωμα
  • Βασικοκυτταρικό καρκίνωμα
  • Αδενοκαρκίνωμα
  • Σάρκωμα

  καρκίνος πέους

   

  Ποια είναι τα συμπτώματα;

  Τα συμπτώματα του καρκίνου του πέους μπορεί να είναι τα ίδια ή παρόμοια με άλλες μη καρκινικές καταστάσεις. Στην πραγματικότητα, πολλά από τα συμπτώματα που αναφέρονται προκαλούνται συχνότερα από άλλη πάθηση. Μερικά από αυτά είναι:

  • Αλλαγές του δέρματος στην ακροποσθία ή στον κορμό του πέους
  • Ένα κοκκινωπό, βελούδινο εξάνθημα κάτω από την ακροποσθία
  • Πληγή ή έλκος που μπορεί να αιμορραγήσει
  • Αλλαγή στο χρώμα ή αιμορραγία κάτω από την ακροποσθία
  • Επίπεδες, μπλε ή καφέ εκβλαστήσεις ή μορφώματα
  • Οίδημα του πέους
  • Εξογκώματα κάτω από το δέρμα στη βουβωνική χώρα

  Θα πρέπει να σας εξετάσουμε το συντομότερο δυνατόν σε κάθε περίπτωση, ώστε οποιαδήποτε κατάσταση, καρκίνος ή άλλης μορφής πάθηση, να εντοπιστεί έγκαιρα και να αντιμετωπιστεί. Στο Athens Urology Center κλείνετε εύκολα ραντεβού για διάγνωση & αντιμετώπιση οποιασδήποτε ουρολογικής ή ανδρολογικής πάθησης.

  Πώς γίνεται η διάγνωση;

  Για τη διάγνωση του καρκίνου του πέους, θα πρέπει να σας εξετάσουμε με προσοχή και να ληφθεί ένα λεπτομερές ιατρικό ιστορικό. Ανάλογα με τα ευρήματα της φυσικής εξέτασης και του ιστορικού, μπορεί να χρειαστούν επιπλέον εξετάσεις.

  καρκίνος πέους

  καρκίνος πέους

  Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να γίνουν βιοψίες ανάλογα με τον τύπο της βλάβης ή ανωμαλίας και τη θέση της.

  Απεικονιστικές εξετάσεις όπως μαγνητικές τομογραφίες, αξονικές τομογραφίες και ακτινογραφίες χρησιμοποιούνται επίσης στη διαγνωστική διαδικασία, ειδικά εάν ο γιατρός πιστεύει ότι ο καρκίνος έχει κάνει μετάσταση.

  Η απεικόνιση με μαγνητική τομογραφία  (MRΙ) είναι η πιο ακριβής μέθοδος απεικόνισης στην εκτίμηση των πρωτοπαθών εστιών καρκίνων του πέους, οι οποίοι συνήθως εκδηλώνονται ως μονήρεις, ασαφώς καθορισμένοι διηθητικοί όγκοι που έχουν υψηλή ένταση τόσο σε εικόνες MRI σε Τ1 όσο και σε Τ2 ακολουθία . Η απεικόνιση με μαγνητική τομογραφία με Τ2 επιτρέπει τη χάραξη του περιθωρίου του όγκου και κάθε επέκτασης του τον άξονα του πέους. Η μαγνητική τομογραφία είναι ανώτερη από την αξονική τομογραφία στην αξιολόγηση των πρωτοπαθών όγκων λόγω της ανώτερης ανάλυσης των μαλακών ιστών, της στερεοτακτικής ικανότητας και της εξαιρετικής χωρικής ανάλυσης στην εκτίμηση των επιφανειακών δομών.

   

  Ποια είναι η Θεραπεία για τον καρκίνο του πέους;

  καρκίνος πέους καρκίνος πέους

  Οι θεραπείες για καρκίνους του πέους μπορούν να χωριστούν σε τέσσερις κύριες κατηγορίες: χειρουργική επέμβαση, ακτινοθεραπεία, τοπική θεραπεία και χημειοθεραπεία.

  Χειρουργική Θεραπεία

  Η πιο κοινή θεραπεία για τον καρκίνο του πέους είναι η χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση όγκων. Εάν ο καρκίνος εντοπιστεί νωρίς και οι όγκοι είναι μικροί, τότε συχνά μπορούν να εκταμούν χωρίς να αφαιρεθεί όλο το πέος (μερική πεεκτομή). Ωστόσο, όσο μεγαλύτεροι και βαθύτεροι είναι οι όγκοι, τόσο πιο πιθανό είναι να χρειαστεί να αφαιρεθούν μεγαλύτερα τμήματα του πέους, διαδικασία που ονομάζεται Πεεκτομή.

  Ακτινοθεραπεία

  Εάν είναι απαραίτητο, η ακτινοθεραπεία μπορεί να χρησιμοποιηθεί επιπλέον της χειρουργικής θεραπείας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η ακτινοβολία μπορεί να χρησιμοποιηθεί αντί για χειρουργική επέμβαση.

  Μη Χειρουργικές Τοπικές Θεραπείες

  Σε πρώιμο στάδιο καρκίνου, μπορούν να χρησιμοποιηθούν κάποιες τοπικές θεραπείες όπως κρυοχειρουργική ή αφαίρεση με λέιζερ και τοπικές θεραπείες (φάρμακα που εφαρμόζονται απευθείας στο δέρμα του πέους).

  Χημειοθεραπεία

  Εάν ο καρκίνος του πέους περιλαμβάνει μεγαλύτερους όγκους, μπορεί να χρησιμοποιηθεί χημειοθεραπεία για τη συρρίκνωσή τους πριν από τη χειρουργική επέμβαση για ευκολότερη αφαίρεση. Η χημειοθεραπεία μπορεί επίσης να γίνει και μετεγχειρητικά, εάν ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί από το πέος στους λεμφαδένες ή άλλα όργανα.

   

  Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου;

  Ο καρκίνος του πέους είναι σπάνιος, αλλά υπάρχουν ορισμένες ομάδες ανθρώπων που προσβάλλονται συχνότερα. Οι παράγοντες που μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου του πέους περιλαμβάνουν:

  1. Ηλικία άνω των 60 ετών
  2. Πολλαπλούς σεξουαλικούς συντρόφους (αύξηση της πιθανότητας για HIV και HPV)
  3. Κακή υγιεινή
  4. Χρήση καπνού

   

  Ο εξειδικευμένος ΟυρολόγοςΑνδρολόγος Ιωάννης Μπελημπασάκης σας συμβουλεύει:

  καρκινος-πεους καρκινος-πεους

  Για τα άτομα που αναρρώνουν από τον καρκίνο του πέους, η παρακολούθηση μπορεί να περιλαμβάνει ειδικές εξετάσεις του πέους και των λεμφαδένων στη βουβωνική χώρα.

  Ανάλογα με τον κίνδυνο επανεμφάνισης του καρκίνου, που βασίζεται στο είδος και το στάδιο της νόσου, μπορεί να χρειαστείτε περιστασιακές ακτινογραφίες θώρακος ή αξονικές τομογραφίες, καθώς και ορισμένες εξετάσεις αίματος.

  Απευθυνθείτε στον ιατρό Μπελημπασάκη Ιωάννη για έγκυρη & έγκαιρη διάγνωση της κατάστασής σας. Ο ιατρός διαθέτει πολυετή εμπειρία και βρίσκεται πάντα δίπλα στον ασθενή για να τον καθησυχάσει και να τον καθοδηγήσει στην πιο αποτελεσματική θεραπεία με βάση την συμπτωματολογία και τη σοβαρότητα της πάθησης.

   

  ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
  ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ