Κυστίτιδα
ΕΝΟΤΗΤΕΣ
Τι είναι η κυστίτιδα;
Κυστίτιδα σημαίνει φλεγμονή της ουροδόχου κύστης. Συνήθως προκαλείται από μόλυνση στα ούρα που ανταποκρίνεται καλά σε μια σύντομη πορεία φαρμάκων που ονομάζονται αντιβιοτικά. Περιστασιακά μπορεί να βελτιωθεί χωρίς την ανάγκη για αντιβιοτικά. Η κυστίτιδα υποχωρεί γρήγορα χωρίς επιπλοκές στους περισσότερους ανθρώπους.
Ποια είναι τα Συμπτώματα της κυστίτιδας;
Η κυστίτιδα μπορεί να προκαλέσει διάφορα συμπτώματα. Το κυριότερο είναι η κατάσταση που βιώνει ο ασθενής και χρειάζεται επειγόντως ούρηση. Η επείγουσα αίσθηση της ούρησης μπορεί να είναι πολύ σοβαρή, αλλά μπορεί να μην εξαφανιστεί μετά την ούρηση. Αυτό λέγεται επιτακτικότητα στην ούρηση.
Άλλα συμπτώματα που μπορεί να παρατηρηθούν είναι:
- Συχνουρία
- Συχνή ούρηση με μικρές ποσότητες ούρων
- Αίσθημα καύσου ή τσιμπήματος στην ούρηση
- Άλλα συμπτώματα μπορεί να είναι:
- Αίμα στα ούρα ή αιματουρία
- Πυρετός
- Δυσφορία στην κάτω κοιλιά (κοιλιά).
- Γενικά αδιαθεσία και κούραση.
Πόσο συχνά εμφανίζεται η κυστίτιδα;
Οι γυναίκες είναι πολύ πιο πιθανό από τους άνδρες να έχουν κυστίτιδα, καθώς η ουρήθρα είναι μικρότερη και ανοίγει πολύ πιο κοντά στον πρωκτό και τον κόλπο.
Εκτός από το φύλο, άλλοι παράγοντες που κάνουν πιο πιθανή την κυστίτιδα περιλαμβάνουν:
- Η εγκυμοσύνη
- Η σεξουαλική επαφή
- Χρήση σπερμοκτόνου με αντισύλληψη.
- Η εμμηνόπαυση. Οι αλλαγές στους ιστούς του κόλπου και της ουρήθρας μετά την εμμηνόπαυση καθιστούν πιο δύσκολο για αυτούς να αμυνθούν από τη μόλυνση.
- Ο σακχαρώδης διαβήτης.
- Η παρουσία καθετήρα στην ουροδόχο κύστη.
- Ανατομικές ανωμαλίες στα νεφρά, την ουροδόχο κύστη ή το ουροποιητικό σας σύστημα.
- Ανοσοκαταστολή για παράδειγμα, λόγω AIDS ή φαρμακευτική αγωγή που καταστέλλει το ανοσοποιητικό σύστημα πχ χημειοθεραπεία.
Ορισμένες καταστάσεις προκαλούν συμπτώματα που μπορεί να συγχέονται με κυστίτιδα – για παράδειγμα, κολπίτιδα ή έρπητας των γεννητικών οργάνων. Επίσης, σαπούνια, αποσμητικά, αφρόλουτρα κλπ που προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις και κνησμό.
Πώς γίνεται η διάγνωση;
Η διάγνωση γίνεται με ένα δείγμα ούρων (MSU) – μέσο δείγμα ούρησης. Στη συνέχεια, αυτό αποστέλλεται στο εργαστήριο για να επιβεβαιώσει τη διάγνωση και να βρεθεί ποιο μικρόβιο (βακτήριο) προκαλεί τη μόλυνση. Ο ιατρός θα σας καθοδηγήσει μέσω της διάγνωσης στην κατάλληλη θεραπεία για την περίπτωσή σας.
Στο Athens Urology Center πραγματοποιούμε διάγνωση κάθε πάθησης και η εξειδικευμένη ομάδων ιατρών προτείνει την κατάλληλη θεραπεία με βάση τα πορίσματα των εξετάσεων και της εξέτασης του ιατρικού του κάθε ασθενούς.
Ποια είναι η θεραπεία για την κυστίτιδα;
Οι επιλογές θεραπείας περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:
- Αντιβιοτικά φάρμακα
Μια τριήμερη αντιβιοτική αγωγή είναι η πιο συνηθισμένη θεραπεία για τις περισσότερες γυναίκες. Τα συμπτώματα συνήθως βελτιώνονται μέσα σε μία ημέρα περίπου μετά την έναρξη της θεραπείας.
- Μη λήψη θεραπείας
Η μη λήψη οποιασδήποτε θεραπείας μπορεί να είναι μια επιλογή εάν τα συμπτώματα είναι πολύ ήπια (και εάν δεν είστε έγκυος ή εάν δεν έχετε άλλες ασθένειες). Το ανοσοποιητικό σας σύστημα μπορεί συχνά να καθαρίσει τη μόλυνση. Χωρίς αντιβιοτικά, η κυστίτιδα (ιδιαίτερα ήπιες περιπτώσεις) μπορεί να υποχωρήσει μόνη της σε λίγες ημέρες. Ωστόσο, τα συμπτώματα μπορεί μερικές φορές να διαρκέσουν για περίπου μία εβδομάδα εάν δεν πάρετε αντιβιοτικά.
- Παρακεταμόλη ή ιβουπροφαίνη
Ουσίες που διευκολύνουν τον πόνο ή τη δυσφορία αποτελούν απλά βήματα που μπορεί να βοηθήσουν στη συγκεκριμένη πάθηση. Για την πρόληψη της κυστίτιδας συστήνεται το σκούπισμα του κάτω μέρους σας από μπροστά προς τα πίσω μετά την τουαλέτα, την ούρηση μετά το σεξ και τη διασφάλιση ότι δεν θα αφυδατωθείτε.
Πότε παρουσιάζεται Υποτροπιάζουσα κυστίτιδα;
Το σώμα σας έχει φυσικές άμυνες για να αποτρέψει τα μικρόβια (βακτήρια) να προκαλέσουν κυστίτιδα. Η βλέννα γύρω από τον κόλπο σας και το άνοιγμα της ουρήθρας σας είναι ελαφρώς όξινη που εμποδίζει τον πολλαπλασιασμό των βακτηρίων. Παρόλο που τα βακτήρια μπορεί να ευδοκιμούν στα ούρα, όταν αδειάζετε τακτικά την ουροδόχο κύστη, αποβάλλονται μαζί με τα ούρα. Επίσης, τα κύτταρα που καλύπτουν την ουρήθρα και την ουροδόχο κύστη έχουν κάποια αντίσταση-φραγμό ενάντια στα βακτήρια.
Για μερικές γυναίκες, ένα από τα παρακάτω μπορεί να συμβάλει:
- Προβλήματα της ουροδόχου κύστης ή των νεφρών μπορεί να οδηγήσουν σε πιθανότερες λοιμώξεις. Για παράδειγμα, πέτρες στα νεφρά ή καταστάσεις που προκαλούν την παρουσία υπολλείματος ούρων και δεν αδειάζει σωστά η ουροδόχος κύστη. Σε αυτήν την περίπτωση γίνεται απαραίτητα διερεύνηση του προβλήματος με εργαστηριακές και απεικονιστικές εξετάσεις.
- Το σεξ αυξάνει την πιθανότητα υποτροπών της κυστίτιδας σε ορισμένες γυναίκες.
- Αντισυλληπτική επιλογή: η χρήση διαφραγμάτων και σπερματοκτόνων μπορεί να κάνει την κυστίτιδα πιο πιθανή.
- Ορμόνες: ο κόλπος, η ουροδόχος κύστη και η ουρήθρα είναι ευαίσθητα στα οιστρογονα. Μετά την εμμηνόπαυση, όταν τα επίπεδα των οιστρογόνων στο σώμα μειώνονται, οι ιστοί αυτών των οργάνων γίνονται πιο λεπτοί, πιο αδύναμοι και ξηροί. Αυτές οι αλλαγές μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο υποτροπιάζουσας κυστίτιδας. Η κυστίτιδα είναι επίσης πιο συχνή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης λόγω αλλαγών στο ουροποιητικό σύστημα.
Τι μπορώ να κάνω για να αποτρέψω την κυστίτιδα;
Δυστυχώς δεν υπάρχουν δεδομένα ότι οποιαδήποτε αλλαγή στον τρόπο ζωής βοηθά πραγματικά στην πρόληψη της κυστίτιδας. Παραδοσιακά, οι ουρολόγοι συνέστησαν να την κατανάλωση χυμό κράνμπερι. Ωστόσο, δεν υπάρχουν στοιχεία που να κάνουν κάποια διαφορά. Μελετάται η χρήση των προβιοτικών στην πρόληψη της κυστίτιδας, αλλά επί του παρόντος δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία για να γνωρίζουμε εάν είναι πραγματικά χρήσιμα. Άλλες αλλαγές, όπως ο τρόπος που σκουπιζόμαστε στην τουαλέτα και ποια εσώρουχα φοράτε, επίσης δεν βρέθηκε να κάνουν κάποια διαφορά. Εάν η υποτροπιάζουσα κυστίτιδα είναι πρόβλημα, υπάρχουν συγκεκριμένες θεραπευτικές επιλογές.
Ποιες είναι οι θεραπευτικές επιλογές για την υποτροπιάζουσα κυστίτιδα;
Άμεση λήψη εφαπαξ αντιβιοτικής αγωγής στην έναρξη κάθε κυστίτιδας
Η αντιβιοτική φαρμακευτική αγωγή είναι συνήθως απαραίτητη για τη θεραπεία περιόδων υποτροπιάζουσας κυστίτιδας. Εάν τα συμπτώματά σας είναι ήπια, συνήθως συνιστάται να περιμένετε τα αποτελέσματα της εξέτασης ούρων για να δείτε με ποια αντιβιοτικά θα πρέπει να αντιμετωπιστείτε. Ωστόσο, εάν τα συμπτώματά σας είναι άσχημα ή επιδεινωθούν, θα πρέπει να ξεκινήσετε αντιβιοτικά χωρίς καθυστέρηση.
Χημειοπροφύλαξη με αντιβιοτικά
Αυτό σημαίνει τακτική λήψη μικρής δόσης αντιβιοτικού. Μία δόση κάθε βράδυ συνήθως μειώνει τον αριθμό των περιόδων κυστίτιδας. Συνήθως χορηγείται τρίμηνη ή εξάμηνη θεραπεία αντιβιοτικών.
Εμμηνόπαυση και κολπικά οιστρογόνα
Μετά την εμμηνόπαυση, τα επίπεδα των ορμονών σας θα έχουν μειωθεί. Αυτό οδηγεί σε αλλαγές στον κόλπο και την ουρήθρα που μπορούν να αυξήσουν τις πιθανότητες εμφάνισης υποτροπιάζουσας κυστίτιδας, καθώς και άλλα προβλήματα όπως η ξηρότητα και το επώδυνο σεξ (ατροφική κολπίτιδα).
Το κολπικό οιστρογόνο έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον αριθμό των περιόδων κυστίτιδας σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που εμφανίζουν υποτροπιάζουσα κυστίτιδα. Ωστόσο, δεν είναι τόσο αποτελεσματικό όσο η τακτική λήψη αντιβιοτικών. Συνήθως λαμβάνεται ως δισκίο οιστραδιόλης που εισάγετε στον κόλπο σας τη νύχτα δύο φορές την εβδομάδα ή ως δακτύλιο που απελευθερώνει οιστραδιόλη συνεχώς και παραμένει στον κόλπο για τρεις μήνες κάθε φορά. Μπορεί να βοηθήσει ακόμη και σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που δεν έχουν κανένα άλλο κολπικό σύμπτωμα.
Κυστίτιδα που σχετίζεται με το σεξ
Μερικές γυναίκες διαπιστώνουν ότι είναι επιρρεπείς σε κυστίτιδα μέσα σε μια μέρα περίπου μετά το σεξ. Αυτό μπορεί εν μέρει να οφείλεται στις κινήσεις κατά τη διάρκεια του σεξ που μπορεί να ωθήσουν μικρόβια (βακτήρια) προς τα πάνω στην ουροδόχο κύστη. Αυτό είναι πιο πιθανό εάν ο κόλπος είναι ξηρός κατά τη διάρκεια του σεξ. Η κανονική βλέννα μέσα και γύρω από τον κόλπο μπορεί επίσης να διαταραχθεί εάν χρησιμοποιούνται σπερματοκτόνα ή αντισυλληπτικά διαφράγματος. Επομένως, μέτρα για να μειωθεί η πιθανότητα εμφάνισης κυστίτιδας μετά το σεξ:
- Μετά το σεξ, πηγαίνετε στην τουαλέτα για να αδειάσετε την ουροδόχο κύστη σας.
- Εάν ο κόλπος σας είναι στεγνός, χρησιμοποιήστε λιπαντικό ζελέ κατά τη διάρκεια του σεξ.
- Η λήψη μίας δόσης αντιβιοτικού εντός δύο ωρών μετά το σεξ έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την πιθανότητα να πάθετε κυστίτιδα εάν είστε επιρρεπείς να την πάρετε μετά το σεξ.
- Μη χρησιμοποιείτε σπερματοκτόνα ή/και διάφραγμα για αντισύλληψη. Επισκεφθείτε τον γιατρό ή τον νοσηλευτή σας για συμβουλές σχετικά με άλλες μορφές αντισύλληψης.
Συμβουλευτείτε πάντα τον ιατρό προτού προχωρήσετε σε οποιαδήποτε μορφή θεραπείας.
Εμπιστευτείτε τον Χειρουργό Ουρολόγο Μπελημπασάκη Ιωάννη και την εξειδικευμένη ομάδα ιατρών όλων των ειδικοτήτων στο Athens Urology Center για να απαλλαγείτε από κάθε μορφής κυστίτιδα ή πάθηση των γεννητικών οργάνων και του ουροποιητικού σας συστήματος.