Λιθοτριψία

ΕΝΟΤΗΤΕΣ


  Λιθοτριψία ονομάζεται το «σπάσιμο των λίθων». Είναι μία μη επεμβατική διαδικασία η οποία καταστρέφει τις πέτρες που σχηματίζονται στα νεφρά.

   

  Τι είναι οι πέτρες στα νεφρά;

  Οι πέτρες στα νεφρά (λιθίαση) δημιουργούνται εξαιτίας μίας εσωτερικής διαταραχής του μεταβολισμού του οργανισμού. Από τα νεφρά αποβάλλονται διάφορες άχρηστες ουσίες, όπως τα άλατα, το ασβέστιο και το ουρικό οξύ. Σε περίπτωση προβλήματος κατά τον μεταβολισμό τους, οι ουσίες αυτές δημιουργούν κρυστάλλους, ενώνονται μεταξύ τους και σχηματίζουν πέτρες. Οι πέτρες εντοπίζονται στα νεφρά, τον ουρητήρα και την ουροδόχο κύστη.

   

  Ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία;

  lithotripsia lithotripsia

  Η αντιμετώπιση των πετρών στα νεφρά εξαρτάται από το είδος της πέτρας, το μέγεθος της και την πιθανότητα σχηματισμού λίθων μελλοντικά. Οι μικρές πέτρες (0,4 εκατοστά και μικρότερες) αποβάλλονται φυσικά από τον οργανισμό χωρίς να εκδηλώνεται κάποιο σύμπτωμα. Όταν το μέγεθος της πέτρας είναι 0,5 – 0,7 εκατοστά, ο οργανισμός μπορεί να την αποβάλλει σε ορισμένες περιπτώσεις, αλλά προκαλούν έντονο πόνο. Όταν, όμως, οι πέτρες ξεπερνούν τα 0,7 εκατοστά, τότε συνιστάται άμεση χειρουργική επέμβαση.

   

  Πώς πραγματοποιείται η Λιθοτριψία;

  Στις περιπτώσεις της χειρουργικής επέμβασης, η θεραπεία περιλαμβάνει την εξωσωματική, την ενδοσκοπική ή ουρητηρολιθοτριψία και τη διαδερμική λιθοτριψία.

  • Εξωσωματική λιθοτριψία

  Η εξωσωματική λιθοτριψία χρησιμοποιεί ένα ειδικό μηχάνημα που παράγει κρουστικά κύματα, τα οποία συγκεντρώνονται με ακρίβεια μέσω φακών (σύστημα εστίασης) στο κέντρο του λίθου. Ως αποτέλεσμα, η πέτρα κατακερματίζεται σε χιλιάδες μικρά κομμάτια. Με τον κατακερματισμό αυτόν, δίνεται η δυνατότητα στον οργανισμό να αποβάλλει τα μικρά κομμάτια φυσικά, μέσω της διαδικασίας της ούρησης.

  lithotripsia

  Σε όλη τη διάρκεια της διαδικασίας ο ιατρός παρακολουθεί το λίθο μέσω ενός ακτινοσκοπικού μηχανήματος, εντοπίζοντας τη θέση και τη σκληρότητα του. Συνεπώς, ο ιατρός γνωρίζει τη συχνότητα και την ένταση των κρουστικών κυμάτων που χρειάζεται να παραχθούν για την καταστροφή του λίθου.

  Δεν απαιτείται αναισθησία αλλά εάν χρειαστεί να χορηγηθεί, είναι ελάχιστη. Η εξωσωματική λιθοτριψία διαρκεί 30 – 40 λεπτά.

  lithotripsialithotripsia

   

  Η εξωσωματική λιθοτριψία είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική στην πέτρες που βρίσκονται στα νεφρά ή στον ανώτερο ουρητήρα. Δεν ενδείκνυται για ασθενείς με μεγάλες πέτρες ή με άλλες ιατρικές παθήσεις.

  • Ενδοσκοπική λιθοτριψία και ουρητηρολιθοτριψία

  Η ενδοσκοπική λιθοτριψία χρησιμοποιείται για να διαλύσει τις πέτρες που βρίσκονται κοντά στην ουροδόχο κύστη, τον ουρητήρα ή όταν η διαδικασία της εξωσωματικής λιθοτριψίας δεν επέφερε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

  Μέσω της ουρήθρας εισάγεται ένα ειδικό εύκαμπτο τηλεσκοπικό όργανο (ουρητηροσκόπιο), το οποίο περνάει μέσα από την ουροδόχο κύστη στον ουρητήρα φθάνοντας στην πέτρα. Με τη χρήση laser, ο λίθος θρυμματίζεται, τα μεγάλα θραύσματα αφαιρούνται ενώ τα μικρότερα αποβάλλονται φυσικά από τον οργανισμό μέσω της ούρησης.

  Αν ο λίθος βρίσκεται στο νεφρό, η διαδικασία ονομάζεται νεφρολιθοτριψία, ενώ αν βρίσκεται στον ουρητήρα, ονομάζεται ουρητηρολιθοτριψία.

  Στη συγκεκριμένη μέθοδο δεν γίνονται τομές καθώς χρησιμοποιούνται οι φυσικές τρύπες του οργανισμού, όπως η ουρήθρα. Πραγματοποιείται υπό γενική αναισθησία και ο ασθενής νοσηλεύεται για μία ημέρα.

  • Διαδερμική λιθοτριψία ή νεφρολιθοτριψία

  Η διαδερμική λιθοτριψία είναι μία επεμβατική μέθοδος που πραγματοποιείται σε περιπτώσεις που ο λίθος είναι βρίσκεται στο νεφρό και είναι πολύ μεγάλος σε όγκο. Δημιουργείται μία μικρή τομή στο δέρμα. Μέσω της οπής αυτής, εισάγεται μία βελόνα με ένα σύρμα την πρόσβαση στο εσωτερικό του νεφρού και ειδικά χειρουργικά εργαλεία που καταστρέφουν τις πέτρες. Στη συνέχεια, ο ιατρός αφαιρεί τις θρυμματισμένες πέτρες.

  lithotripsia

  Η τεχνική διενεργείται υπό γενική αναισθησία και ο ασθενής νοσηλεύεται στο νοσοκομείο για δύο ημέρες. Μπορεί να επιστρέψει στις δραστηριότητες τους μέσα σε δύο εβδομάδες.

   

  Προετοιμασία για την λιθοτριψία

  Ο γιατρός ενημερώνει τον ασθενή για τη διαδικασία της λιθοτριψίας ώστε να είναι κατάλληλα προετοιμασμένος.

  Θα του ζητηθεί να κάνει κάποιες διαγνωστικές εξετάσεις (π.χ. γενική αίματος, ούρων και άλλες) τις οποίες θα πρέπει να έχει μαζί του την ημέρα της επέμβασης.

  Σε περίπτωση που λαμβάνει κάποια φαρμακευτική αγωγή θα πρέπει να διακοπεί 5 ημέρες πριν τη λιθοτριψία (π.χ. αντιπηκτική αγωγή).

  Ο ασθενής θα πρέπει να είναι νηστικός από το απόγευμα της προηγούμενης ημέρας μέχρι και την ημέρα της επέμβασης.

   

  Μετεγχειρητική περίοδος

  Ο εξειδικευμένος Ουρολόγος, μετά την επέμβαση, θα σας δώσει αναλυτικές οδηγίες και κατευθύνσεις για γρήγορη και αποτελεσματική ανάρρωση:

  • Ξεκινήστε απαιτητικές δραστηριότητες έπειτα από 2 εβδομάδες.
  • Προσέξτε τη διατροφή σας το επόμενο χρονικό διάστημα. Εάν χρειαστεί, ακολουθήστε την ειδική δίαιτα που θα σας προτείνουν.
  • Πραγματοποιείστε ξανά διαγνωστικές εξετάσεις ώστε ο ιατρός να ελέγξει ότι οι πέτρες στα νεφρά έχουν διαλυθεί πλήρως και δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα.

   

  Κόστος Λιθοτριψίας

  Το κόστος της επέμβασης για την αντιμετώπιση των πετρών στα νεφρά σχετίζεται με τη τεχνική που θα εφαρμοστεί στον εκάστοτε ασθενή για να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά την πάθηση του. Το κόστος της λιθοτριψίας εξαρτάται από την μέθοδο που εφαρμόζεται. Σε κάθε περίπτωση είναι χαμηλό σε σχέση με άλλες επεμβάσεις και ισχύουν ειδικά πακέτα τιμών για ασθενείς με ΕΟΠΥΥ. Επίσης, αν ο ασθενής έχει ιδιωτική ασφάλιση, οι ασφαλιστικές εταιρείες καλύπτουν συνήθως εξ ολοκλήρου την νοσηλεία.

   

  Ο Χειρουργός Ουρολόγος – Ανδρολόγος Ιωάννης Μπελημπασάκης διαθέτει πολυετή εμπειρία & εξειδίκευση στην θεραπεία των παθήσεων του ουροποιητικού συστήματος. Έχει πραγματοποιήσει μεγάλο αριθμό επεμβάσεων λιθοτριψίας και γνωρίζει πώς να διαχειριστεί ακόμα και τα πιο πολύπλοκα περιστατικά.

  ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
  ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ