Νεφρεκτομή

Η νεφρεκτομή μπορεί να γίνει είτε για καλοήθεις παθήσεις, όπως σε περιπτώσεις σοβαρής μόλυνσης – εμπυήματος, ή ακόμα και λόγω αιμορραγίας μετά από ατύχημα, αλλά πιο συχνά λόγω καρκίνου του νεφρού. Κατά την διάρκεια της νεφρεκτομής μπορεί να γίνει αφαίρεση μέρους (μερική νεφρεκτομή)  ή όλου του νεφρού (ριζική νεφρεκτομή).

Με την νεφρεκτομή αφαιρείται καρκίνος που περιέχεται στο νεφρό (πρώιμος καρκίνος του νεφρού) ή καρκίνος που έχει εξαπλωθεί  και σε κοντινούς ιστούς (τοπικά προχωρημένος καρκίνος του νεφρού). Ο στόχος είναι να υπάρχει άρτιο ογκολογικό αποτέσμα σε κάθε περίπτωση.

 Μερική νεφρεκτομή – Αφαίρεση τμήματος νεφρού

Αυτή η επέμβαση χρησιμοποιείται για μικρούς καρκίνους των νεφρών που δεν έχουν εξαπλωθεί. Όπου είναι δυνατόν, χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του καρκίνου του νεφρού σταδίου 1 (διαμέτρου λιγότερο από 7 cm).

Αφαιρείται μόνο το τμήμα του νεφρού που περιέχει τον καρκίνο. Το υπόλοιπο τμήμα του νεφρού μένει ανέπαφο. Ο στόχος είναι η επιτυχής διατήρηση της νεφρικής λειτουργίας κατά το δυνατόν αλλά και το σωστό ογκολογικό αποτέλεσμα με εκτομή όλου του όγκου.

Ριζική Νεφρεκτομή – Αφαίρεση ολόκληρου του νεφρού

Στην ριζική νεφρεκτομή αφαιρείται ολόκληρος ο νεφρός και ορισμένοι από τους ιστούς γύρω του, καθώς επίσης και οι λεμφαδένες σε αυτή την περιοχή.

Η ριζική νεφρεκτομή είναι μία μεγάλη χειρουργική επέμβαση. Αλλά αν ο καρκίνος σας δεν έχει εξαπλωθεί, είναι η μόνη θεραπεία που θα χρειαστείτε.

Λαπαροσκοπική Νεφρεκτομή

Είναι δυνατή η αφαίρεση ενός ολόκληρου νεφρού ή μέρους ενός νεφρού χρησιμοποιώντας λαπαροσκοπική χειρουργική επέμβαση μέσα από μερικές μικρές τομές στο δέρμα σας. Με την χρήση ειδικών μικρών εργαλείων μέσα από αυτές τις τομές γίνεται όλη η επέμβαση.

Ο ασθενής έχει μόνο 3 ή 4 μικρές πληγές, μήκους περίπου ενός εκατοστού η καθεμία.

Οφέλη και κίνδυνοι της χειρουργικής κλειδαρότρυπας

Τα πλεονεκτήματα της Λαπαροσκοπικής Νεφρεκτομής:

Ο ασθενής σαφώς είναι πιο άνετα και χρειάζονται λιγότερα παυσίπονα μετά την επέμβαση. Επίσης, μπορεί συνήθως να πάει σπίτι από το νοσοκομείο πιο γρήγορα ενώ και συνήθως αναρρώνουν από την επέμβαση πιο γρήγορα (ταχύτερη επάνοδος στην καθημερινότητα).

Τα μειονεκτήματα της Λαπαροσκοπικής Νεφρεκτομής είναι:

Η επέμβαση μπορεί να διαρκέσει περισσότερο, επομένως μπορεί να είστε υπό αναισθησία για περισσότερο και μερικές η επέμβαση πρέπει να μετατραπεί σε ανοιχτή χειρουργική επέμβαση αν κατά τη διάρκεια της επέμβασης – για παράδειγμα, ο καρκίνος είναι δύσκολο να προσεγγιστεί ή υπάρχει δυσκολία στον έλεγχο κάποιας αιμορραγίας.

ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ