Νεφρεκτομή

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

  Τι είναι η νεφρεκτομή;

  Νεφρεκτομή ονομάζεται η χειρουργική επέμβαση κατά την οποία αφαιρείται είτε ένα τμήμα, είτε ολόκληρος ο νεφρός.

  Σε ποιες περιπτώσεις μπορεί να εφαρμοστεί η νεφρεκτομή;

  Η νεφρεκτομή μπορεί να εφαρμοστεί είτε σε  καλοήθεις παθήσεις, είτε σε κακοήθεις, όπως για παράδειγμα σε περιπτώσεις καρκίνου του νεφρού. Ειδικότερα μπορεί να εφαρμοστεί:

  • σε περιπτώσεις σοβαρής μόλυνσης – εμπυήματος
  • σε περιπτώσεις καταστροφής του νεφρού λόγω πέτρας
  • λόγω αιμορραγίας μετά από ατύχημα
  • λόγω καρκίνου του νεφρού(η πιο συχνή αιτία)

  Κατά την διάρκεια της νεφρεκτομής μπορεί να γίνει αφαίρεση μέρους (μερική νεφρεκτομή)  ή όλου του νεφρού (ριζική νεφρεκτομή). Ο θεράπων χειρούργος αναλόγως της πάθησης που πρέπει να αντιμετωπιστεί επιλέγει ποιον τύπο νεφρεκτομής θα πραγματοποιήσει.

  Ποιος είναι ο στόχος της νεφρεκτομής;

  Με την νεφρεκτομή αφαιρείται καρκίνος που περιέχεται στο νεφρό (πρώιμος καρκίνος του νεφρού) ή καρκίνος που έχει εξαπλωθεί  και σε κοντινούς ιστούς (τοπικά προχωρημένος καρκίνος του νεφρού). Ο στόχος είναι να υπάρχει άρτιο ογκολογικό αποτέλεσμα σε κάθε περίπτωση.

  Νεφρεκτομή: Ποια είναι τα είδη της;

   Μερική νεφρεκτομή – Αφαίρεση τμήματος νεφρού

  Αυτή η επέμβαση χρησιμοποιείται για μικρούς καρκίνους των νεφρών που δεν έχουν εξαπλωθεί. Όπου είναι δυνατόν, χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του καρκίνου του νεφρού σταδίου 1 (διαμέτρου λιγότερο από 7 cm).

  Σε αυτή την περίπτωση αφαιρείται μόνο το τμήμα του νεφρού που περιέχει τον καρκίνο. Το υπόλοιπο τμήμα μένει ανέπαφο. Ο στόχος είναι η επιτυχής διατήρηση της νεφρικής λειτουργίας κατά το δυνατόν αλλά και το σωστό ογκολογικό αποτέλεσμα με εκτομή όλου του όγκου.

  Η μερική νεφρεκτομή εφαρμόζεται κυρίως σε περιπτώσεις:

  • Ουρολιθίασης
  • Χρόνιας πυελονεφρίτιδας
  • Ύπαρξης παθήσεων που προκαλούν προβλήματα στα νεφρά, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης
  • Όπου ο ασθενής έχει μόνο έναν νεφρό, είτε λόγω συγγενούς μονόπλευρης νεφρικής αγενεσίας ή λόγω αφαίρεσης του άλλου νεφρού λόγω ύπαρξης όγκου

  Ριζική Νεφρεκτομή – Αφαίρεση ολόκληρου του νεφρού

  Κατά τη  ριζική νεφρεκτομή αφαιρείται ολόκληρος ο νεφρός. Εκτός από τον νεφρό αφαιρούνται και ορισμένοι από τους ιστούς γύρω του, το λίπος δηλαδή που τον περιβάλλει. Σε κάποιες περιπτώσεις, όταν απαιτείται γίνεται και λεμφαδικός καθαρισμός της περιοχής.

  Σε αυτό το σημείο πρέπει να αναφερθεί ότι είναι μία μεγάλη χειρουργική επέμβαση. Αλλά αν ο καρκίνος σας δεν έχει εξαπλωθεί, είναι η μόνη θεραπεία που θα χρειαστείτε.

  Λαπαροσκοπική Νεφρεκτομή

  Είναι δυνατή η αφαίρεση ενός ολόκληρου νεφρού ή μέρους ενός νεφρού χρησιμοποιώντας λαπαροσκοπική χειρουργική επέμβαση. Η λαπαροσκοπική επέμβαση πραγματοποιείται δια μέσου μερικών τομών στο δέρμα σας. Με την χρήση ειδικών μικρών εργαλείων μέσα από αυτές τις τομές πραγματοποιείται όλη η επέμβαση. Ο ασθενής έχει μόνο 3 ή 4 μικρές τομές, μήκους περίπου ενός εκατοστού η καθεμία.

  Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της Λαπαροσκοπικής Νεφρεκτομής;

  Τα πλεονεκτήματα της λαπαροσκοπικής νεφρεκτομής είναι αρκετά και γι ’αυτό χρησιμοποιείται τις περισσότερες φορές, αντί για την κλασσική μέθοδο.  Η επέμβαση πραγματοποιείται με ελάχιστη απώλεια αίματος, αφού οι τομές που πραγματοποιούνται είναι πολύ μικρές. Πιο συγκεκριμένα, ο μετεγχειρητικός πόνος σχεδόν εκμηδενίζεται και αντιμετωπίζεται εύκολα με λίγα παυσίπονα. Επίσης, ο ασθενής που υποβάλλεται σε λαπαροσκοπική νεφρεκτομή παίρνει εξιτήριο άμεσα μπορεί να επιστρέψει πιο γρήγορα στις καθημερινές του δραστηριότητες.

  Από την άλλη, η λαπαροσκοπική νεφρεκτομή έχει και κάποια μειονεκτήματα. Το βασικό της μειονέκτημα είναι ότι μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από την κλασσική μέθοδο. Αυτό σημαίνει ότι ο ασθενής βρίσκεται υπό γενική αναισθησία για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Επίσης, μερικές φορές  η επέμβαση πρέπει να μετατραπεί σε ανοιχτή χειρουργική επέμβαση αν κατά τη διάρκειά της, ο καρκίνος είναι δύσκολο να προσεγγιστεί ή υπάρχει δυσκολία στον έλεγχο κάποιας αιμορραγίας.

  Είναι πιθανή η εμφάνιση επιπλοκών μετά τη λαπαροσκοπική νεφρεκτομή;

  Η λαπαροσκοπική νεφρεκτομή είναι μια πολύ ασφαλής επέμβαση. Όμως, όπως σε κάθε χειρουργείο, έτσι και εδώ υπάρχει η πιθανότητα επιπλοκών. Οι πιθανές επιπλοκές μετά τη νεφρεκτομή είναι:

  • Εμφάνιση αιμορραγίας
  • Διαφυγή ούρων
  • Αλλεργικές αντιδράσεις
  • Θρομβώσεις
  • Ειλεός

  Ο Χειρουργός Ουρολόγος Ανδρολόγος Ιωάννης Μπελημπασάκης είναι εξαιρετικά έμπειρος στην αντιμετώπιση παθήσεων του ουροποιητικού συστήματος και κατέχει εξειδίκευση στην Ελάχιστα Επεμβατική και Ρομποτική Χειρουργική. Επικοινωνήστε μαζί μας και κλείστε το ραντεβού σας για να λάβετε μια εξατομικευμένη διάγνωση από τον Δρ. Μπελημπασάκη και την εξειδικευμένη ομάδα του Athens Urology Centre.

  ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
  ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ