Ορχεκτομή

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

  Τι είναι η ορχεκτομή;

  Η ορχεκτομή είναι μια χειρουργική επέμβαση κατά την οποία αφαιρείται ο ένας ή και οι δύο όρχεις. Η χειρουργική επέμβαση εκτελείται ως θεραπεία για τον καρκίνο των όρχεων, ως μέρος της χειρουργικής επέμβασης για τρανς γυναίκες, ως διαχείριση για προχωρημένο καρκίνο του προστάτη και για την αφαίρεση κατεστραμμένων όρχεων μετά από συστροφή των όρχεων. Λιγότερο συχνά, η ορχεκτομή μπορεί να πραγματοποιηθεί μετά από τραύμα.

   

  ορχεκτομή

  Είδη της επέμβασης

  Απλή ορχεκτομή

  Μια απλή ορχεκτομή πραγματοποιείται συνήθως ως μέρος της χειρουργικής επέμβασης αλλαγής φύλου για τρανς γυναίκες ή ως ανακουφιστική θεραπεία για προχωρημένες περιπτώσεις καρκίνου του προστάτη. Μπορεί επίσης να απαιτηθεί σε περίπτωση συστροφής των όρχεων.

  Μετά τη χορήγηση του αναισθητικού, ο χειρουργός κάνει μια τομή στο μέσο του οσχέου και κόβει τον υποκείμενο όρχι . Η τομή κλείνεται με δύο στρώσεις ραμμάτων και καλύπτεται με χειρουργικό επίδεσμο. Εάν ο άνδρας το επιθυμεί, ​​μπορεί να τοποθετηθεί ορχικό πρόθεμα σιλικόνης για πιο φυσική εμφάνιση.

   

  Υποκάψια ορχεκτομή

  Η Υποκάψια ορχεκτομή εκτελείται επίσης συνήθως για τη θεραπεία του καρκίνου του προστάτη. Η επέμβαση είναι παρόμοια με αυτή μιας απλής, με την εξαίρεση ότι αφαιρείται ο αδενικός ιστός που περιβάλλει κάθε όρχι και όχι ολόκληρος ο ίδιος ο όρχις. Αυτός ο τύπος εκτελείται για την αφαίρεση του αδενικού ιστού που παράγει τεστοστερόνη, διατηρώντας παράλληλα την κανονική εξωτερική εμφάνιση του οσχέου.

  ορχεκτομή ορχεκτομη

  Ριζική (Βουβωνική) ορχεκτομή

  Η Ριζική (μέσω Βουβωνικής τομής) ορχεκτομή είναι απαραίτητη όταν υπάρχει υποψία εμφάνισης καρκίνου των όρχεων, προκειμένου να αποτραπεί πιθανή εξάπλωση του καρκίνου.

  Η επέμβαση μπορεί να είναι είτε μονόπλευρη (ένας όρχις) είτε αμφοτερόπλευρη (και οι δύο όρχεις). Ο χειρουργός κάνει μια τομή στη βουβωνική χώρα, σε αντίθεση με μια τομή στο όσχεο, όπως γίνεται τόσο σε απλές όσο και σε υποκάψιες ορχεκτομές. Αφαιρείται ολόκληρος ο σπερματικός τόνος, καθώς και οι όρχεις. Αφού αφαιρεθεί ο σπερματικός τόνος και οι όρχεις, ο χειρουργός κλείνει την τομή κατά στρώματα με ράμματα. Στη συνέχεια, το τραύμα καλύπτεται με αποστειρωμένη γάζα.

   

  Μερική ορχεκτομή

  Η μερική ορχεκτομή είναι μια επιλογή για άτομα με όγκο όρχεων που θέλουν να διατηρήσουν τους όρχεις και τη λειτουργία τους. Η μερική ορχεκτομή δεν εκτελείται συχνά εξαιτίας προβλημάτων με την ογκολογική επάρκεια του ιστού που αφαιρείται.

   

  Προεγχειρητική εκτίμηση

  Οι κατευθυντήριες οδηγίες αναφέρουν ότι θα πρέπει να προσφέρεται συμβουλευτική γονιμότητας σε όλους τους ασθενείς που υποβάλλονται σε ριζική ορχεκτομή, καθώς υπάρχει κίνδυνος μειωμένης γονιμότητας ή υπογονιμότητας.

  ορχεκτομή ορχεκτομη

  Επειδή ο καρκίνος των όρχεων διαγιγνώσκεται συνήθως σε νέους, γόνιμους άνδρες, είναι σημαντικό αυτά τα άτομα να εκπαιδευτούν για τη διατήρηση του σπέρματός τους μέσω κατάψυξης (κρυοσυντήρηση) και να ολοκληρώσουν μια αξιολόγηση γονιμότητας πριν από τη χειρουργική επέμβαση. Επιπλέον, η παροχή συμβουλών για την τοποθέτηση της ορχικής πρόθεσης ενθαρρύνεται και παρέχεται πριν ένας άνδρας υποβληθεί σε ορχεκτομή. Η τοποθέτηση προσθετικών όρχεων έχει σημαντικά ψυχολογικά οφέλη. Αν και οι κίνδυνοι για επιπλοκές με την πρόσθεση είναι χαμηλός, τα άτομα θα πρέπει επίσης να ενημερώνονται για την πιθανότητα μόλυνσης, περιστροφής και αντικατάστασης της πρόθεσης.

   

  Επικοινωνήστε με τον Χειρουργό ΟυρολόγοΑνδρολόγο Μπελημπασάκη Ιωάννη για να σας προτείνει την κατάλληλη θεραπεία ορχεκτομής ανάλογα την περίπτωσή σας.

   

   

  ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
  ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ