Ουρηθρίτιδα
ΕΝΟΤΗΤΕΣ
Η ουρηθρίτιδα είναι μια ουρολογική πάθηση κατά την οποία η ουρήθρα, η οποία είναι ο σωλήνας που μεταφέρει τα ούρα από την ουροδόχο κύστη έξω από το σώμα, φλεγμάνει και ερεθίζεται. Η φλεγμονή της ουρήθρας μπορεί να προκαλέσει ενοχλητικά συμπτώματα όπως πόνο ή κάψιμο κατά την ούρηση.
Ουρηθρίτιδα & Αίτια εμφάνισης και παράγοντες κινδύνου
Η πιο κοινή αιτία της ουρηθρίτιδας είναι μια βακτηριακή ή ιογενής λοίμωξη. Η λοίμωξη αυτή μπορεί να μεταδοθεί κυρίως μέσω σεξουαλικής επαφής. Άλλες αιτίες μπορεί να περιλαμβάνουν ερεθισμό από χημικές ουσίες, όπως σπερματοκτόνα ή ορισμένα σαπούνια, καθώς και σωματικό τραύμα στην ουρήθρα.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, η αιτία της ουρηθρίτιδας μπορεί να είναι άγνωστη(ιδιοπαθής ουρηθρήτιδα). Παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη ουρηθρίτιδας περιλαμβάνουν πολλαπλούς σεξουαλικούς συντρόφους, σεξουαλική επαφή χωρίς προστασία και ιστορικό σεξουαλικά μεταδιδόμενων λοιμώξεων. Είναι σημαντικό να εντοπιστεί και να θεραπευθεί η υποκείμενη αιτία της ουρηθρίτιδας προκειμένου να αποφευχθούν επιπλοκές και να μειωθεί ο κίνδυνος μετάδοσης σε άλλους.
Με ποια συμπτώματα εμφανίζεται η ουρηθρίτιδα;
Όπως προαναφέρθηκε, τα βασικά συμπτώματα της ουρηθρίτιδας είναι ο πόνος και η αίσθηση καύσου κατά την ούρηση. Επίσης, μπορεί να εμφανιστεί με την παρακάτω συμπτωματολογία:
- Συχνή επιθυμία για ούρηση
- Εκκρίσεις από την ουρήθρα
- Αίσθημα ενόχλησης ή πόνου στο πέος
- Δυσκολία στην έναρξη της ούρησης
- Πόνο κατά τη σεξουαλική επαφή
- Αιματουρία
Ποια βακτήρια είναι κυρίως υπεύθυνα για την εκδήλωση ουρηθρίτιδας;
Υπάρχουν διάφοροι τύποι βακτηρίων που μπορούν να προκαλέσουν ουρηθρίτιδα, αλλά η πιο κοινή αιτία είναι μια σεξουαλικά μεταδιδόμενη λοίμωξη (ΣΜΝ) που ονομάζεται chlamydia trachomatis. Άλλα βακτηριακά ΣΜΝ που μπορούν να προκαλέσουν ουρηθρίτιδα περιλαμβάνουν το Neisseria gonorrhoeae (το βακτήριο που προκαλεί τη γονόρροια) και το Mycoplasma genitalium.
Το Ureaplasma urealyticum και το Trichomonas vaginalis είναι άλλα βακτήρια που μπορούν να προκαλέσουν ουρηθρίτιδα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα μη σεξουαλικά μεταδιδόμενα βακτήρια, όπως το Escherichia coli (E. coli), μπορούν επίσης να προκαλέσουν ουρηθρίτιδα. Ο συγκεκριμένος τύπος βακτηρίων που προκαλεί την ουρηθρίτιδα θα καθορίσει την κατάλληλη μέθοδο θεραπείας. Επομένως, είναι σημαντικό να λάβετε σωστή διάγνωση και θεραπεία από έναν εξειδικευμένο Ανδρολόγο – Ουρολόγο για να προστατευτείτε και εσείς και η/ο σύντροφός σας.
Ενώ οι βακτηριακές λοιμώξεις είναι η πιο κοινή αιτία ουρηθρίτιδας, οι ιογενείς και μυκητιασικές λοιμώξεις μπορούν επίσης να την προκαλέσουν. Οι ιοί που μπορούν να προκαλέσουν ουρηθρίτιδα περιλαμβάνουν τον ιό του απλού έρπητα (HSV) και τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV). Οι μυκητιασικές λοιμώξεις που μπορούν να προκαλέσουν ουρηθρίτιδα προκαλούνται συνήθως από τον ζυμομύκητα Candida albicans, η οποία μπορεί να προκαλέσει έναν τύπο ουρηθρίτιδας που ονομάζεται καντιντίαση. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η ουρηθρίτιδα μπορεί να προκληθεί από έναν συνδυασμό βακτηριακών, ιογενών ή μυκητιασικών λοιμώξεων.
Διάγνωση ουρηθρίτιδας
Η διάγνωση της ουρηθρίτιδας πραγματοποιείται με την καλλιέργεια ουρηθρικού εκκρίματος. Η συγκεκριμένη εξέταση συνοδεύεται συνήθως και από μια γενική εξέταση ούρων, για έλεγχο κάποιας συνυπάρχουσας λοίμωξης.
Ουρηθρίτιδα & Θεραπεία
Η θεραπεία της ουρηθρίτιδας εξαρτάται από την υποκείμενη αιτία. Εάν η αιτία της ουρηθρίτιδας είναι μια βακτηριακή λοίμωξη, συνήθως συνταγογραφούνται αντιβιοτικά για την εξάλειψη των βακτηρίων. Για τα χλαμύδια συνήθως χρησιμοποιείται αζιθρομυκίνη ή δοξυκυκλίνη, ενώ η γονόρροια συνήθως αντιμετωπίζεται με κεφτριαξόνη και αζιθρομυκίνη. Εάν η αιτία της ουρηθρίτιδας είναι μια ιογενής λοίμωξη, μπορεί να συνταγογραφηθούν αντιιικά φάρμακα για τη μείωση των συμπτωμάτων, προλαμβάνοντας την περαιτέρω εξάπλωσή της. Σε περιπτώσεις μυκητιάσεων χρησιμοποιούνται αντιμυκητιασικά φάρμακα.
Εκτός από τα φάρμακα, υπάρχουν ορισμένα γενικά μέτρα που μπορούν να ληφθούν για την ανακούφιση των συμπτωμάτων και την προώθηση της επούλωσης. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν την αποφυγή ερεθιστικών ουσιών, όπως ορισμένα σαπούνια ή αρώματα, και την κατανάλωση άφθονων υγρών για την έκπλυση του ουροποιητικού συστήματος. Είναι σημαντικό να απέχετε από τη σεξουαλική δραστηριότητα μέχρι να αντιμετωπιστεί πλήρως η λοίμωξη. Με αυτόν τον τρόπο αποφεύγεται η μετάδοση της λοίμωξης σε άλλους.
Πιθανές επιπλοκές ουρηθρίτιδας
Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, η ουρηθρίτιδα μπορεί να οδηγήσει σε πιο σοβαρές επιπλοκές. Οι επιπλοκές αυτές μπορεί να είναι η φλεγμονώδης νόσος της πυέλου στις γυναίκες και επιδιδυμίτιδα (φλεγμονή της επιδιδυμίδας) στους άνδρες. Τέλος, οι χρόνιες ουρηθρίτιδες αποτελούν αιτία για στενώσεις ουρήθρας. Είναι σημαντικό να αναζητήσετε ιατρική θεραπεία για την ουρηθρίτιδα, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε πιο σοβαρές επιπλοκές, εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία.
Εάν αντιμετωπίζετε συμπτώματα που ίσως υποδηλώνουν την ύπαρξη ουρηθρίτιδας, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον έμπειρο Χειρουργό Ανδρολόγο Ουρολόγο Ιωάννη Μπελημπασάκη. Η εξειδίκευση του ιατρού στις παθήσεις της ουρήθρας τον καθιστά τον πλέον κατάλληλο για τις παθήσεις που σχετίζονται με αυτή.