Ουρητηρολιθοτριψία

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

  Τι είναι η ουρητηρολιθοτριψία;

  Η ουρητηρολιθοτριψία είναι η επέμβαση κατά την οποία μέσω τηλεσκοπικής κάμερας (ουρητηροσκόπιο) διασπώνται και αφαιρούνται πέτρες που βρίσκονται μέσα στον ουρητήρα. Πρόκειται για μια σύγχρονη ενδοσκοπική μέθοδο και εφαρμόζεται αρκετά συχνά για την άμεση αντιμετώπιση της λιθίασης του ουροποιητικού.

   

  Πότε γίνεται η ουρητηρολιθοτριψία;

  Η ουρητηρολιθοτριψία γίνεται για την αφαίρεση λίθων που βρίσκονται στον ουρητήρα και προκαλούν απόφραξη στον νεφρό.

  Οι πέτρες αυτές μπορεί να είναι είτε είναι μεγαλύτερες των 5 χιλιοστών είτε μικρότερες. Στην περίπτωση μικρότερων πετρών, η επέμβαση εφαρμόζεται, όταν δεν μπορούν να αποβληθούν από μόνες τους μετά από ένα χρονικό διάστημα αναμονής.

  Η απόφραξη στον νεφρό μπορεί να προκαλέσει υδρονέφρωση, μια σοβαρή επιπλοκή. Ειδικότερα, η υδρονέφρωση χαρακτηρίζεται από συλλογή ούρων στο εσωτερικό του νεφρού. Τα ούρα φυσιολογικά αποβάλλονται από τα νεφρά μέσω των ουρητήρων. Όμως, οι λίθοι μέσα στον ουρητήρα προκαλούν απόφραξη του νεφρού και τα ούρα εγκλωβίζονται στο εσωτερικό του.

  Τι προετοιμασία χρειάζεται πριν την ουρητηρολιθοτριψία;

  Η τυπική προετοιμασία γίνεται μέσα στο νοσηλευτικό ίδρυμα. Πραγματοποιείται λεπτομερής λήψη ιστορικού, φυσική εξέταση του ασθενούς και προεγχειρητικός έλεγχος.  Αν λαμβάνετε κάποια αντιπηκτικά φάρμακα ή έχετε ενεργό ουρολοίμωξη, θα πρέπει να ενημερώσετε τον γιατρό σας. Επίσης, λίγες ώρες πριν τη διενέργεια της επέμβασης χορηγείται στον ασθενή προληπτικά αντιβιοτική αγωγή.

   

  Τι γίνεται κατά τη διάρκεια της επέμβασης;

  Η επέμβαση γίνεται με γενική αναισθησία και θα κοιμάστε καθ’ όλη τη διάρκεια της επέμβασης. Αρχικά, ένα εύκαμπτο οδηγό σύρμα θα εισαχθεί στον ουρητήρα μέσω κυστεοσκοπίου από την ουροδόχο κύστη μέχρι το νεφρό με την καθοδήγηση ακτινοσκοπικού μηχανήματος.

  Στη συνέχεια, ένα ειδικό τηλεσκοπικό εργαλείο που λέγεται ουρητηροσκόπιο εισέρχεται στον ουρητήρα. Φτάνει μέχρι την πέτρα και την διασπά με τη χρήση λέιζερ ή βαλλιστικού μηχανήματος. Τα θραύσματα αφαιρούνται με ειδικά εργαλεία. Συνήθως, στο τέλος του χειρουργείου αφήνεται ένας ουρητηρικός καθετήρας (stent) στον ουρητήρα και ένας καθετήρας στην κύστη. Ο καθετήρας της κύστης αφαιρείται μετά από μία μέρα και έπειτα μπορείτε να επιστρέψετε σπίτι.

   

  Μετά την επέμβαση

  Θα κάνετε μια ακτινογραφία για τον έλεγχο υπολειμμάτων πέτρας και της θέσης του ουρητηρικού καθετήρα. Ο ασθενής μετά την επέμβαση λαμβάνει εξιτήριο την επόμενη ημέρα και μετά το πέρας λίγων ημερών επιστρέφει χωρίς πρόβλημα στις καθημερινές του δραστηριότητες.

  Παίρνοντας εξιτήριο θα λάβετε τις εξής οδηγίες:

  • Αν παίρνατε αντιπηκτικά, για το πότε είναι ασφαλές να τα ξεκινήσετε ξανά.
  • Για το πότε μπορείτε να ξεκινήσετε έντονη σωματική δραστηριότητα και να επιστρέψετε στην εργασία σας.
  • Για την αντιβίωση που θα λάβετε μετεγχειρητικά.

  Τέλος, θα προγραμματιστεί η αφαίρεση του ουρητηρικού καθετήρα, συνήθως 15-30 ημέρες μετά την επέμβαση.

   

  Ποιες οι επιπτώσεις της επέμβασης στη ζωή του ασθενή;

  Θα πρέπει να πίνετε πολλά υγρά, ώστε τα ούρα να είναι καθαρά. Συνήθως η πλήρη ανάρρωση από το χειρουργείο θα διαρκέσει τουλάχιστον 10 ημέρες και θα μπορείτε να επιστρέψετε στην εργασία σας μετά από λίγες ημέρες.

  Μπορεί να νοιώθετε ήπια συμπτώματα κατά την ούρηση. Τα συμπτώματα αυτά θα οφείλονται στην ύπαρξη του ουρητηρικού καθετήρα και θα περάσουν μετά από μερικές ημέρες. Η εφαρμογή του ουρητηρικού καθετήρα είναι απαραίτητη, αφού κατά την επέμβαση της ουρητηρολιθοτριψίας ενδέχεται να τραυματιστεί ο ουρητήρας. Πάραυτα εάν τα συμπτώματα επιμένουν ή εντείνονται, θα πρέπει να επικοινωνήσετε άμεσα με τον ουρολόγο σας.

   

  Ο Χειρουργός Ανδρολόγος Ουρολόγος Ιωάννης Μπελημπασάκης  είναι υπεύθυνος του Athens Urology Centre και έχει πραγματοποιήσει με επιτυχία πολλές φορές την επέμβαση της ουρητηρολιθοτριψίας. Επικοινωνήστε μαζί μας και κλείστε το ραντεβού σας για την αντιμετώπιση οποιουδήποτε ουρολογικού προβλήματος.

  ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
  ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ