Πεεκτομή
ΕΝΟΤΗΤΕΣ
Τι είναι η πεεκτομή;
Η πεεκτομή είναι η εκτομή ενός τμήματος του πέους και μπορεί να είναι είτε ολική ή μερική. Ο καρκίνος του πέους απαιτεί πεεκτομή. Το είδος της πεεκτομής εξαρτάται από τη σοβαρότητα του καρκίνου. Σε περιπτώσεις ασθενών με πιο προχωρημένο καρκίνο, πρέπει να αφαιρεθεί ολόκληρο το πέος.
Η γάγγραινα Fournier μπορεί επίσης να είναι αιτία για πεεκτομή ή/και ορχεκτομή.
Όταν υπάρχει βλάβη στην βάλανο ή στον κορμό του πέους ο άνδρας υποβάλλεται σε βιοψία, για την διάγνωση ενδεχομένως καρκίνου του πέους. Επίσης, μετά από περιτομή το τμήμα ακροποσθίας που αφαιρείται πρέπει να στέλνεται για βιοψία και ιστολογική εξέταση.
Πώς γίνεται η επέμβαση;
Σε ύπτια θέση ο άνδρας υποβάλλεται σε γενική ή ραχιαία (επισκληρίδιος) αναισθησία. Στο τέλος τοποθετείται ουροκαθετήρας, ο οποίος παραμένει για 7-10 ημέρες. Η διάρκεια της νοσηλείας είναι 2-3 ημέρες. Υπάρχει ελάχιστος πόνος μετεγχειρητικά και ο ασθενής λαμβάνει παυσίπονα και συγχρόνως αντιβιοτική αγωγή.
Θεραπεία του πρωτοπαθούς καρκίνου του πέους
Οι στόχοι θεραπείας του πρωτοπαθούς όγκου είναι η πλήρης αφαίρεση του όγκου με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη διατήρηση μήκους πέους, χωρίς να διακυβεύεται το ογκολογικό αποτέλεσμα. Oι στρατηγικές διατήρησης του πέους είναι ανώτερες σε λειτουργικά και αισθητικά αποτελέσματα από τη μερική ή ολική πεεκτομή και θεωρούνται η κύρια μέθοδος θεραπείας για εντοπισμένο καρκίνο του πέους.
Υπάρχουν, όμως, και τοπικές θεραπείες για τον μικρό και εντοπισμένο καρκίνο του πέους, που περιλαμβάνουν χειρουργική επέμβαση περιορισμένης εκτομής, ακτινοθεραπεία και αφαίρεση με λέιζερ. Παρακάτω θα βρείτε πληροφορίες και συμβουλές για την εκάστοτε θεραπεία.
Θεραπεία επιφανειακής μη διηθητικής νόσου
Η τοπική χημειοθεραπεία με imiquimod ή 5-fluorouracil (5-FU) και είναι μια αποτελεσματική θεραπεία πρώτης γραμμής. Συνιστάται η περιτομή πριν από την θεραπεία. Λόγω των υψηλών ποσοστών υποτροπής, η θεραπεία πρέπει να αξιολογείται με βιοψία και απαιτείται μακροχρόνια παρακολούθηση. Η θεραπεία με λέιζερ Nd:YAG ή CO2 είναι μια εναλλακτική.
Η ανάπλαση της βαλάνου, ολική ή μερική, μπορεί να είναι εφαρμοσθεί για εντοπισμένο όγκο ή μια επιλογή σε περίπτωση αποτυχίας της τοπικής χημειοθεραπείας ή θεραπείας με λέιζερ. Η ανάπλαση της βαλάνου συνίσταται στην πλήρη αφαίρεση του όγκου που ακολουθείται από ανάπλαση με δερματικό μόσχευμα.
Θεραπεία διηθητικής νόσου που περιορίζεται στη βάλανο (στάδιο T1/T2)
Οι όγκοι της ακροποσθίας αντιμετωπίζονται με «ριζική περιτομή». Η τοπική εκτομή, η μερική βαλανεκτομή ή η ολική βαλανεκτομή με αποκατάσταση αποτελούν χειρουργικές επιλογές.
Για περισσότερες πληροφορίες ή για ραντεβού επικοινωνήστε άμεσα με τον
Χειρουργό Ουρολόγο – Ανδρολόγο Ιωάννη Μπελημπασάκη
Παρακολούθηση
Η έγκαιρη ανίχνευση της υποτροπής αυξάνει την πιθανότητα θεραπευτικής θεραπείας. Αντίθετα, η μεταστατική νόσος στους βουβωνικούς λεμφαδένες μειώνει σημαντικά το ποσοστό μακροχρόνιας επιβίωσης. Η παρακολούθηση είναι επίσης σημαντική για τον εντοπισμό και τη διαχείριση των επιπλοκών που σχετίζονται με τη θεραπεία.
Οι υποτροπές συμβαίνουν συνήθως εντός δύο ετών από την αρχική θεραπεία. Αυτό προϋποθέτει ένα εντατικό σχήμα παρακολούθησης κατά τη διάρκεια των πρώτων δύο ετών, με λιγότερο εντατική παρακολούθηση αργότερα για συνολικά τουλάχιστον πέντε χρόνια.
Πεεκτομή & Μετεγχειρητική Παρακολούθηση
Μετά την τοπική θεραπεία με αρνητικούς βουβωνικούς λεμφαδένες, η παρακολούθηση θα πρέπει να περιλαμβάνει φυσική εξέταση του πέους και των βουβωνών για τοπική ή/και απομακρυσμένη υποτροπή, με αξονική τομογραφία ή η μαγνητική τομογραφία για την ανίχνευση συστηματικής νόσου και αυτή θα πρέπει να εκτελείται σε μεσοδιαστήματα τριών μηνών για τα δύο πρώτα χρόνια. Σε ασθενείς που είναι απίθανο να αυτοεξεταστούν, μπορεί να χρειαστεί μακροχρόνια παρακολούθηση.