Pre Loader

Πέτρα Στα Νεφρά – Τα Συμπτώματα Που Δεν Πρέπει Να Παραβλέπεις

Τι είναι η πέτρα στα νεφρά και πως προκαλείται;

Οι πέτρες στα νεφρά, είναι ουσιαστικά σκληρές εναποθέσεις από μέταλλα και άλατα, που σχηματίζονται μέσα στα νεφρά μας.

Η διατροφή, το υπερβολικό σωματικό βάρος, ορισμένες ιατρικές καταστάσεις και ορισμένα συμπληρώματα και φάρμακα είναι από τις πολλές αιτίες των λίθων των νεφρών.

Οι πέτρες στα νεφρά μπορεί να επηρεάσουν οποιοδήποτε μέρος του ουροποιητικού συστήματος, από τα νεφρά έως την ουροδόχο κύστη. Συχνά, οι πέτρες σχηματίζονται όταν τα ούρα συμπυκνωθούν, επιτρέποντας στα μεταλλικά στοιχεία να κρυσταλλώσουν και να κολλήσουν μεταξύ τους.

Η διέλευση των λίθων των νεφρών μπορεί να είναι αρκετά επώδυνη, αλλά οι πέτρες συνήθως δεν προκαλούν μόνιμη βλάβη εάν αναγνωρίζονται εγκαίρως.

Ποια είναι τα συμπτώματα που εμφανίζει μια πέτρα στα νεφρά;

Μια πέτρα στα νεφρά, συνήθως δεν προκαλεί συμπτώματα έως ότου μετακινηθεί μέσα στο νεφρό ή περάσει στους ουρητήρες (τους σωλήνες που συνδέουν τα νεφρά και την ουροδόχο κύστη). Εάν συσσωρευτεί στους ουρητήρες, μπορεί να εμποδίσει τη ροή των ούρων και να προκαλέσει πρήξιμο των νεφρών, κάνοντας τον ουρητήρα να συσπαστεί, κάτι που μπορεί να είναι πολύ οδυνηρό.

Σε αυτό το σημείο, μπορεί να αντιμετωπίσετε αυτά τα εξής συμπτώματα:

 • Σοβαρός, έντονος πόνος στο πλάι και στην πλάτη, κάτω από τα πλευρά
 • Πόνος που «αντανακλά» στην κάτω κοιλιακή χώρα και στη βουβωνική χώρα
 • Πόνος που έρχεται σε κύματα και κυμαίνεται σε ένταση
 • Πόνος ή αίσθημα καύσου κατά την ούρηση

Άλλα σημεία και συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Ροζ, κόκκινα ή καφέ ούρα
 • Θολά ή ούρα με άσχημη μυρωδιά
 • Μια επίμονη ανάγκη ούρησης, ούρηση πιο συχνά από το συνηθισμένο ή ούρηση σε μικρές ποσότητες
 • Ναυτία και έμετος
 • Πυρετός και ρίγη, σε περίπτωση που υπάρχει λοίμωξη

Ο πόνος που προκαλείται από μια πέτρα στα νεφρά μπορεί να αλλάξει – για παράδειγμα, μετατοπίζεται σε διαφορετική τοποθεσία ή αυξάνεται σε ένταση – καθώς η πέτρα κινείται μέσω του ουροποιητικού συστήματος.

Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου;

Παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης λίθων στα νεφρά περιλαμβάνουν:

 • Οικογενειακό ιστορικό. Εάν κάποιος στην οικογένειά σας είχε πέτρες στα νεφρά, είναι πιθανότερο να αναπτύξετε και εσείς πέτρα. Εάν είχατε ήδη μία ή περισσότερες πέτρες στα νεφρά, διατρέχετε αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης άλλης.
 • Αφυδάτωση. Το να μην πίνετε αρκετό νερό κάθε μέρα, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης λίθων στα νεφρά. Οι άνθρωποι που ζουν σε ζεστά, ξηρά κλίματα και εκείνοι που ιδρώνουν πολύ, μπορεί να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από τους άλλους.
 • Ορισμένες δίαιτες. Μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, νάτριο (αλάτι) και ζάχαρη, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ορισμένων τύπων λίθων στα νεφρά. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο. Η υπερβολική ποσότητα αλατιού στη διατροφή σας, αυξάνει την ποσότητα ασβεστίου που πρέπει να φιλτράρουν τα νεφρά και αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης λίθων.
 • Παχυσαρκία. Ο υψηλός δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ), το μεγάλο μέγεθος της μέσης και η αύξηση βάρους έχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης πέτρας στα νεφρά.
 • Πεπτικές ασθένειες και χειρουργική επέμβαση. Η επέμβαση γαστρικής παράκαμψης (by-pass), η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου ή η χρόνια διάρροια μπορούν να προκαλέσουν αλλαγές στην πεπτική διαδικασία που επηρεάζουν την απορρόφηση ασβεστίου και νερού, αυξάνοντας τις ποσότητες ουσιών που σχηματίζουν πέτρα στα ούρα σας.
 • Άλλες ιατρικές καταστάσεις όπως η νεφρική σωληνοειδής οξέωση, η κυστινουρία, ο υπερπαραθυρεοειδισμός και οι επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, μπορούν επίσης να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης λίθων στα νεφρά.
 • Ορισμένα συμπληρώματα και φάρμακα, όπως βιταμίνη C, συμπληρώματα διατροφής, καθαρτικά (όταν χρησιμοποιούνται υπερβολικά), αντιόξινα με βάση το ασβέστιο και ορισμένα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία ημικρανιών ή κατάθλιψης, μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης λίθων στα νεφρά.

Ενημερωθείτε για την αποτελεσματική και ασφαλή αντιμετώπιση κάθε πέτρας στα νεφρά, κλείνοντας σήμερα το ραντεβού σας  με τον Χειρουργό Ουρολόγο Ανδρολόγο Ιωάννη Μπελημπασάκη.

Avatar

Ο Μπελημπασάκης Ιωάννης είναι Ουρολόγος – Ανδρολόγος, με εξειδίκευση στην Ανδρολογία, την Επανορθωτική Ουρολογία και στις Παθήσεις της Ουρήθρας. Επιπλέον, διαθέτει εξειδικευμένες γνώσεις στη στυτική δυσλειτουργία και μέχρι σήμερα, έχει αναλάβει περισσότερα από 1500 περιστατικά ασθενών με αυτήν τη πάθηση.

Call Now ButtonΜιλήστε με τον γιατρό