Πολυπαραμετρική Μαγνητική Προστάτη

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

  Γιατί η Πολυπαραμετρική Μαγνητική Τομογραφία Προστάτη mpMRI είναι χρήσιμη;

  Μέχρι πρόσφατα, ο μόνος τρόπος για να διερευνηθεί ο ύποπτος εντοπισμένος καρκίνος του προστάτη και να προσδιοριστεί εάν χρειάζεται ή όχι θεραπεία βασίστηκε στα αποτελέσματα μιας βιοψίας TRUS (υπερηχογράφημα δια του ορθού). Αυτό περιλαμβάνει Υπερηχογραφική παρακέντηση με βελόνες που εισάγονται διορθικά σε δείγμα ιστού στον προστάτη, για να διαπιστωθεί εάν περιέχει ή όχι καρκινικά κύτταρα.

  Σε ορισμένες περιπτώσεις, η βελόνα μπορεί να χάσει σημαντικό καρκίνο εάν δεν ληφθεί δείγμα από το τμήμα του προστάτη όπου βρίσκεται. Παρόλο που οι βιοψίες αποτελούν βασικό μέρος της διερεύνησης στον καρκίνο του προστάτη, είναι επεμβατικές πράξεις για τους άνδρες και να συνοδεύονται από κίνδυνο σοβαρής λοίμωξης και ουροσήψης. Η εύρεση μιας μεθόδου ανίχνευσης των κλινικά σημαντικών καρκίνων του προστάτη που ανευρίσκονται εγκαίρως, ενώ παράλληλα μειώνεται ο αριθμός των ανδρών που κάνουν άσκοπες βιοψίες προστάτη, είναι πραγματικά επανάσταση για την Ουρολογία.

  Το 2017, δημοσιεύθηκαν τα αποτελέσματα μιας νέας μελέτης που ονομάζεται PROMIS. Η μελέτη περιελάμβανε εκατοντάδες άνδρες και εξέτασε εάν η πολυπαραμετρική μαγνητική προστάτη mpMRI πριν από τη βιοψία μπορεί να παρέχει μια πιο ακριβή διάγνωση για άνδρες με υποψία καρκίνου του προστάτη και μπορεί να αποκλείσει μερικούς άνδρες από περιττή βιοψία. Η μελέτη έδειξε ότι η mpMRI:

  • είναι σημαντικά καλύτερα στον εντοπισμό κλινικά σημαντικού καρκίνου του προστάτη σε σύγκριση με την απλή διορθική βιοψία βιοψία TRUS.
  • μειώνει τον αριθμό των ανδρών που κάνουν βιοψίες άσκοπα κατά ένα τέταρτο (27%) επειδή η σάρωση θα ανιχνεύσει μόνο καρκίνους που θα μπορούσαν να προκαλέσουν βλάβη στους άνδρες και χρειάζονται περαιτέρω εξετάσεις.
  • συμβάλλει στη βελτίωση της ακρίβειας κατά τη λήψη δειγμάτων βιοψίας, στοχεύοντας απευθείας τυχόν ύποπτες περιοχές που εμφανίζονται στην μαγνητική τομογραφία.

  Η υψηλής διακριτικότητας ακολουθία Τ2 (σε τρία επίπεδα) ενός ισχυρού μαγνητικού τομογράφου δίνει χρήσιμες πληροφορίες στην ανίχνευση των νεοπλασμάτων της περιφερικής ζώνης, λόγω της ιστικής αντίθεσης (χαμηλή ένταση του νεοπλάσματος σε αντίθεση με την υψηλή ένταση της περιφερικής ζώνης). Η ευαισθησία της εξέτασης αυξάνεται από τον συνδυασμό των μορφολογικών ακολουθιών με το δυναμικό έλεγχο μετά την ενδοφλέβιο χορήγηση παραμαγνητικής ουσίας και τη λήψη της καμπύλης ενίσχυσης (wash in, wash out), με τους καρκίνους να παρουσιάζουν πρώϊμη υψηλή ενίσχυση και ταχεία έκπλυση.

   

  Χρησιμότητα της Πολυπαραμετρικής Μαγνητικής Προστάτη

  Διάγνωση στον κλινικά σημαντικό καρκίνο του προστάτη: Η πολυπαραμετρική του προστάτη έχει υψηλή διαγνωστική ακρίβεια και προτείνεται σε περιπτώσεις υποψίας καρκίνου προστάτη (υψηλές τιμές PSA).

  Εκτίμηση επιθετικότητας ενός καρκίνου του προστάτη: αναφέρεται η σχέση της επιθετικότητας του καρκίνου του προστάτη με βάση το Gleason score, που ανευρίσκεται στην θετική βιοψία του προστάτη και της χαμηλής τιμής του συντελεστή διάχυσης ADC σε μία εξέταση πολυπαραμετρικής μαγνητικής προστάτη.

  Τοπική σταδιοποίηση: Αξιολόγηση τοπικής υποτροπής και γειτονικών ανατομικών δομών. Επίσης, χρήσιμη στον προγραμματισμό θεραπείας είτε χειρουργικής με ριζική προστατεκτομή ή ακτινοθεραπείας.

   

  ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
  ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ