Πολυπαραμετρική Μαγνητική Προστάτη
ΕΝΟΤΗΤΕΣ
Γιατί η Πολυπαραμετρική Μαγνητική Τομογραφία Προστάτη mpMRI είναι χρήσιμη;
Μέχρι πρόσφατα ο μόνος τρόπος για να διερευνηθεί ο ύποπτος εντοπισμένος καρκίνος του προστάτη και να προσδιοριστεί εάν χρειάζεται θεραπεία ή όχι βασίστηκε στα αποτελέσματα της βιοψίας TRUS (υπερηχογράφημα δια του ορθού). Η βιοψία TRUS περιλαμβάνει υπερηχογραφική παρακέντηση με βελόνες που εισάγονται διορθικά σε δείγμα ιστού στον προστάτη. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να διαπιστωθεί εάν ο προστάτης περιέχει ή όχι καρκινικά κύτταρα.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, η βελόνα μπορεί να χάσει τα καρκινικά κύτταρα, εάν το δείγμα δε ληφθεί από το τμήμα του προστάτη όπου βρίσκεται. Παρόλο που οι βιοψίες αποτελούν βασικό μέρος της διερεύνησης στον καρκίνο του προστάτη είναι επεμβατικές πράξεις για τους άνδρες. Επίσης, οι βιοψίες προστάτη μπορεί να συνοδεύονται από κίνδυνο σοβαρής λοίμωξης και ουροσήψης.
Η εύρεση μιας μεθόδου ανίχνευσης των κλινικά σημαντικών καρκίνων του προστάτη είναι πραγματικά επανάσταση για την Ουρολογία. Με τη μέθοδο αυτή μπορούν να ανευρίσκονται εγκαίρως όλοι οι σημαντικοί καρκίνοι, μειώνοντας τον αριθμό ανδρών που κάνουν άσκοπες βιοψίες.
Η μέθοδος αυτή είναι η πολυπαραμετρική μαγνητική προστάτη. Ειδικότερα, η πολυπαραμετρική μαγνητική προστάτη είναι μια εξέταση που συμβάλλει στην απεικόνιση του προστάτη αδένα στο σύνολό του. Έτσι, η διάγνωση του καρκίνου του προστάτη μπορεί να γίνει άμεσα και με μεγάλη ακρίβεια.
Πολυπαραμετρική Μαγνητική Προστάτη: Αποτελέσματα έρευνας PROMIS
Το 2017, δημοσιεύθηκαν τα αποτελέσματα μιας νέας μελέτης που ονομάζεται PROMIS. Η μελέτη περιελάμβανε εκατοντάδες άνδρες. Η έρευνα εξέτασε το εάν η εξέταση είναι ικανή να παρέχει ακριβή διάγνωση για άνδρες με υποψία καρκίνου πριν τη βιοψία.
Ειδικότερα, η συγκεκριμένη μελέτη έδειξε ότι η μαγνητική τομογραφία προστάτη mpMRI:
- είναι σημαντικά καλύτερη στον εντοπισμό κλινικά σημαντικού καρκίνου του προστάτη σε σύγκριση με την απλή διορθική βιοψία βιοψία TRUS.
- μειώνει τον αριθμό των ανδρών που κάνουν βιοψίες προστάτη άσκοπα κατά ένα τέταρτο (27%). Αυτό συμβαίνει επειδή η σάρωση θα ανιχνεύσει μόνο καρκίνους που θα μπορούσαν να προκαλέσουν βλάβη και χρειάζονται περαιτέρω εξετάσεις.
- συμβάλλει στη βελτίωση της ακρίβειας κατά τη λήψη δειγμάτων βιοψίας, στοχεύοντας απευθείας τυχόν ύποπτες περιοχές που εμφανίζονται στην μαγνητική τομογραφία.
Τρόπος διενέργειας της πολυπαραμετρικής μαγνητικής προστάτη
Η υψηλής διακριτικότητας ακολουθία Τ2 (σε τρία επίπεδα) ενός ισχυρού μαγνητικού τομογράφου δίνει χρήσιμες πληροφορίες στην ανίχνευση των νεοπλασμάτων της περιφερικής ζώνης. Αυτό συμβαίνει κυρίως λόγω της ιστικής αντίθεσης (χαμηλή ένταση του νεοπλάσματος σε αντίθεση με την υψηλή ένταση της περιφερικής ζώνης). Η ευαισθησία της εξέτασης αυξάνεται από τον συνδυασμό των μορφολογικών ακολουθιών με το δυναμικό έλεγχο μετά τη χορήγηση παραμαγνητικής ουσίας. Ταυτοχρόνως, επιτυγχάνεται και η λήψη της καμπύλης ενίσχυσης (wash in, wash out), με τους καρκίνους να παρουσιάζουν πρώιμη υψηλή ενίσχυση και ταχεία έκπλυση.
Πολυπαραμετρική Μαγνητική Προστάτη: Ποια είναι η χρησιμότητά της;
Η χρησιμότητα της εξέτασης αυτής μπορεί να συνοψιστεί σε τρία στοιχεία τα οποία αναφέρονται συνοπτικά παρακάτω:
- Διάγνωση στον κλινικά σημαντικό καρκίνο του προστάτη: Η πολυπαραμετρική του προστάτη έχει υψηλή διαγνωστική ακρίβεια και προτείνεται σε περιπτώσεις υποψίας καρκίνου προστάτη (υψηλές τιμές PSA).
- Εκτίμηση επιθετικότητας ενός καρκίνου του προστάτη: αναφέρεται η σχέση της επιθετικότητας του καρκίνου του προστάτη με βάση το Gleason score, που ανευρίσκεται στην θετική βιοψία του προστάτη και της χαμηλής τιμής του συντελεστή διάχυσης ADC σε μία εξέταση πολυπαραμετρικής μαγνητικής προστάτη.
- Τοπική σταδιοποίηση της νόσου: Αξιολόγηση τοπικής υποτροπής και γειτονικών ανατομικών δομών. Επίσης, είναι χρήσιμη στον προγραμματισμό θεραπείας είτε χειρουργικής με ριζική προστατεκτομή ή ακτινοθεραπείας.
Μάθετε περισσότερα για την πολυπαραμετρική μαγνητική προστάτη, από τον πεπειραμένο Χειρουργό Ουρολόγο-Ανδρολόγο Ιωάννη Μπελημπασάκη. Εάν έχετε κάποιο πρόβλημα στο ουροποιητικό σας σύστημα εμπιστευτείτε τον ιατρό και επικοινωνήστε μαζί του για να κλείσετε το ραντεβού σας προκειμένου να λάβετε εξατομικευμένη διάγνωση και θεραπεία.