Πριαπισμός (ή παρατεταμένη στύση)

Τι είναι πριαπισμός;

Ο πριαπισμός είναι μια επίμονη στύση που διαρκεί περισσότερο από 4 ώρες. Προκαλεί επώδυνη στύση, η οποία δεν σχετίζεται με σεξουαλική διέγερση ή δραστηριότητα. Αν αφεθεί χωρίς θεραπεία, μπορεί να προκαλέσει μόνιμη βλάβη στο πέος ή μόνιμη στυτική δυσλειτουργία. Η άμεση ιατρική βοήθεια είναι επιτακτική ανάγκη, αφού ο πριαπισμός κρίνεται ως μια επείγουσα ουρολογική κατάσταση.

Τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια μιας κανονικής στύσης και σε περιπτώσεις πριαπισμού;

Κατά τη διάρκεια μιας κανονικής στύσης, το αίμα ρέει στο πέος και διατηρείται εκεί . Αυτό συμβαίνει επειδή οι φλέβες συμπιέζονται από τα σηραγγώδη σώματα του πέους. Η συγκράτηση του αίματος στα σηραγγώδη σώματα ευθύνεται για τη φυσιολογική στύση. Μετά την εκσπερμάτιση, οι ορμόνες κάνουν τις αρτηρίες να στενεύουν, κάτι που απελευθερώνει την πίεση στις φλέβες. Έτσι, το αίμα να μπορεί να αδειάσει εκτός των σηραγγωδών σωμάτων του πέους, το οποίο παύει να έχει στύση. Αντιθέτως, με τον πριαπισμό, το αίμα παγιδεύεται στο πέος και αδυνατεί να παροχετευθεί.

Πριαπισμός: Ποια είναι τα είδη του;

  • Πριαπισμός χαμηλής ροής: ο συγκεκριμένος τύπος είναι ο πιο συχνός. Σε αυτή την περίπτωση δημιουργείται ουλώδης ιστός στο εσωτερικό του πέους και αυτό μπορεί να είναι αίτιο πρόκλησης μόνιμης στυτικής δυσλειτουργίας.
  • Διαλείπων πριαπισμός: ο διαλείπων πριαπισμός είναι ένας τύπος πριαπισμού, ο οποίος χαρακτηρίζεται από επεισόδια στύσεων που επαναλαμβάνονται.
  • Πριαπισμός υψηλής ροής: αυτός ο τύπος είναι ο λιγότερο επώδυνος και συνήθως συμβαίνει εξαιτίας κάποιου τραυματισμού. Ο πριαπισμός υψηλής ροής δεν είναι επείγον ουρολογικό περιστατικό σε αντίθεση με τον πριαπισμό χαμηλής ροής που χρήζει άμεσα ιατρικής αντιμετώπισης.

Πριαπισμός: Αίτια εμφάνισης

Στο 35% των περιπτώσεων, ο πριαπισμός δεν έχει προφανή αιτία. Σε άλλες περιπτώσεις, ο πριαπισμός εμφανίζεται ως αποτέλεσμα των παρακάτω:

  • ιατρικής θεραπείας με ενδοπεϊκές ενέσεις
  • τραύματος πέους ή του αιμοφόρου αγγείου που ελέγχει τη στύση
  • φαρμάκων
  • κατάχρησης αλκοόλ
  • υποκείμενης διαταραχής του αίματος
  • διαταραχής του νευρικού συστήματος(π.χ. δρεπανοκυτταρική αναιμία)

Ο πριαπισμός ως παρενέργεια της ενέσιμης θεραπείας για τη στυτική δυσλειτουργία είναι μόνο 1 στις 1.000 πιθανότητες.

Συμπτώματα πριαπισμού

Το κύριο σύμπτωμα του πριαπισμού είναι η συνεχόμενη στύση που δεν υποχωρεί εντός 4 ωρών. Επίσης, η στύση είναι σκληρή και αρκετά επώδυνη. Εάν η στύση παραμείνει για αρκετή ώρα, μπορεί να προκληθεί σοβαρή βλάβη στους ιστούς του πέους. Έτσι, μπορεί να προκληθεί ίνωση των σηραγγωδών σωμάτων και  κατά συνέπεια στυτική δυσλειτουργία.

Πριαπισμός: Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση;

Η διάγνωση του πριαπισμού πραγματοποιείται από έναν έμπειρο Ουρολόγο Ανδρολόγο μετά από τη λήψη λεπτομερούς ιστορικού του ασθενούς και την κλινική εξέτασή του. Η διάγνωση μπορεί να περιλαμβάνει και απεικονιστικό έλεγχο, ο οποίος πραγματοποιείται συνήθως με υπερηχογράφημα πέους συμβάλλοντας στην εγκυρότερη διάγνωση.

Θεραπεία πριαπισμού

Σημαντική προϋπόθεση για τη θεραπεία του πριαπισμού είναι καθοριστεί ο τύπος πριαπισμού, αφού όλοι οι τύποι δεν αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο. Η αρχική θεραπεία περιλαμβάνει συντηρητικά μέτρα αντιμετώπισης. Πολλές περιπτώσεις βελτιώνονται μόνες τους μετά από επαναλαμβανόμενη εκσπερμάτιση ή μετά από σωματική δραστηριότητα, όπως ένα γρήγορο περπάτημα.

Ωστόσο, εάν αυτά τα μέτρα δεν έχουν αποτέλεσμα, τότε χρειάζεται και η χορήγηση συγκεκριμένων φαρμακευτικών σκευασμάτων, όπως τα αντιισταμινικά. Σε πιο επίμονες περιπτώσεις χορηγείται ενδοπεϊικά φαινυλεφρίνη στο νοσοκομείο. Αν αποτύχουν όλα τα παραπάνω, απαιτείται χειρουργική αντιμετώπιση.

Η αναρρόφηση του αίματος μέσα από τα σηραγγώδη σώματα του πέους είναι η θεραπεία εκλογής για περιπτώσεις πριαπισμού χαμηλής ροής σε πρώτο επίπεδο. Επί αποτυχίας της αναρρόφησης, ο πριαπισμός αντιμετωπίζεται είτε με πεϊκή παράκαμψη, είτε με εμφύτευση πεϊκής πρόθεσης.

 

Η άμεση αντιμετώπιση του πριαπισμού είναι το κλειδί για την ανάρρωση του ασθενούς. Εάν έχετε συμπτώματα πριαπισμού, επικοινωνήστε άμεσα με τον έμπειρο Ουρολόγο Ανδρολόγο Ιωάννη Μπελημπασάκη. Ο Δρ Μπελημπασάκης έχει αντιμετωπίσει επιτυχώς πολλά περιστατικά πριαπισμού και βρίσκεται στη διάθεσή σας για να σας παρέχει το κατάλληλο θεραπευτικό πλάνο.

ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ