Categories
Ιατρικά Άρθρα

Προστατεκτομή TURIS & Laser: Χαρακτηριστικά και Πλεονεκτήματα

Τι είναι η προστατεκτομή;

Η προστατεκτομή περιλαμβάνει έναν αριθμό χειρουργικών επεμβάσεων για την αφαίρεση ενός μέρους ή όλου του προστάτη. Ο προστάτης είναι ένα όργανο που βρίσκεται στην λεκάνη, κάτω από την ουροδόχο κύστη. Περιβάλλει την ουρήθρα, η οποία μεταφέρει ούρα από την ουροδόχο κύστη στο πέος.

Η προστατεκτομή μπορεί να πραγματοποιηθεί με διάφορους τρόπους, ανάλογα με την πάθηση και την προτεινόμενη θεραπευτική προσέγγιση.

Σε ποιες περιπτώσεις γίνεται η προστατεκτομή;

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η προστατεκτομή γίνεται για τη θεραπεία του εντοπισμένου καρκίνου του προστάτη. Μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνη της ή σε συνδυασμό με ακτινοβολία, χημειοθεραπεία και ορμονική θεραπεία.

Η προστατεκτομή για τη θεραπεία του καρκίνου του προστάτη, περιλαμβάνει την αφαίρεση ολόκληρου του προστάτη, των σπερματικών κυστιδίων και ορισμένων περιβαλλόντων ιστών, συμπεριλαμβανομένων των λεμφαδένων.

Τύποι προστατεκτομής

Υπάρχουν 2 κύριοι τύποι προστατεκτομής: Η ριζική προστατεκτομή και η ανοιχτή απλή προστατεκτομή.

Στη ριζική προστατεκτομή, ο χειρουργός θα αφαιρέσει ολόκληρο τον προστατικό αδένα μαζί με τους γύρω ιστούς, συμπεριλαμβανομένων των λεμφαδένων. Αυτή η διαδικασία γίνεται συνήθως σε άνδρες με καρκίνο του προστάτη.

Υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι για να πραγματοποιηθεί η ριζική προστατεκτομή:

 • Λαπαροσκοπική προσέγγιση (ο προστάτης αφαιρείται χρησιμοποιώντας ειδικά εργαλεία που εισάγονται μέσω πολύ μικρών τομών)
 • Ρομποτική προσέγγιση (παρόμοια με τη λαπαροσκοπική προσέγγιση, αλλά χρησιμοποιεί μηχανική συσκευή)
 • Ανοιχτή προσέγγιση (ο προστάτης αφαιρείται μέσω μιας τομής στην κάτω κοιλιακή χώρα ή μεταξύ του πρωκτού και του όσχεου)

Σε μια ανοιχτή απλή προστατεκτομή, ο χειρουργός θα αφαιρέσει μόνο το προβληματικό μέρος του προστάτη και όχι ολόκληρο τον αδένα. Αυτή η διαδικασία συνιστάται συνήθως σε άνδρες που πάσχουν από διογκωμένο προστάτη.

Η διαδικασία της προστατεκτομής

Ο ιατρός θα χορηγήσει στον ασθενή γενική αναισθησία πριν από την επέμβαση. Στην περίπτωση της ριζικής προστατεκτομής, θα χρησιμοποιηθεί μία από τις προαναφερθείσες τεχνικές, προκειμένου να αφαιρεθεί τόσο ο προστάτης, όσο και οι περιβάλλοντας ιστός.

Στη συνέχεια, θα επανασυνδέσει την ουρήθρα (δηλαδή τον σωλήνα που μεταφέρει ούρα από την ουροδόχο κύστη έξω από το πέος) στο λαιμό της ουροδόχου κύστης. Ο χειρουργός μπορεί επίσης να αφαιρέσει λεμφαδένες, για να ελέγξει το ενδεχόμενο ύπαρξης καρκίνου.

Στην περίπτωση της απλής προστατεκτομής, ο χειρουργός θα κάνει μια τομή κάτω από τον ομφαλό και πιθανώς μέσω της ουροδόχου κύστης. Στη συνέχεια, τα μέρη του προστάτη που προκαλούν προβλήματα, θα αφαιρεθούν.

Τι είναι η TURIS προστατεκτομή;

Η προστατεκτομή με τη μέθοδο TURIS πραγματοποιείται με τη βοήθεια μιας κάμερας, η οποία είναι προσαρμοσμένη σε έναν μακρύ σωλήνα και επιτρέπει στον χειρουργό να βλέπει στο εσωτερικό του σώματος, με μια μόνο μικρή τομή.

Κατά την εφαρμογή αυτής της μεθόδου, χρησιμοποιείται επίσης ηλεκτρικό ρεύμα, παλλόμενο μέσα στα άκρα της συσκευής, προκειμένου να κοπεί ή να εξαχνωθεί η περίσσεια του προστατικού ιστού.

Αυτή η νέα τεχνική, αποτελεί μια βελτίωση στις υπάρχουσες θεραπείες, καθώς είναι ασφαλέστερη για τους ασθενείς. Μερικά από τα πλεονεκτήματά της περιλαμβάνουν:

 • Λιγότερη απώλεια αίματος κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης
 • Χαμηλότερο κίνδυνο τραυματισμού και εγκαύματος
 • Χαμηλότερο κίνδυνο επώδυνης ούρησης μετά τη χειρουργική επέμβαση
 • Μείωση του χρόνου παραμονής του ασθενή στο νοσοκομείο

Τι είναι η laser προστατεκτομή;

Η προστατεκτομή με λέιζερ είναι μια επέμβαση για άνδρες που έχουν προβλήματα ούρησης λόγω της διεύρυνσης του προστάτη. Ο προστάτης είναι ένας μικρός, αλλά σημαντικός αδένας στο ανδρικό αναπαραγωγικό σύστημα. Η κύρια λειτουργία του είναι να παράγει σπερματικό υγρό, το οποίο προστατεύει και εμπλουτίζει το σπέρμα.

Ο στόχος της laser προστατεκτομής, είναι να αφαιρεθεί ο προστατικός ιστός που προκαλεί την απόφραξη, ώστε να ανακουφιστούν τα συμπτώματα του ασθενή.

Κατά τη χειρουργική επέμβαση, εισάγεται ένα ειδικό εργαλείο, το οποίο εισχωρεί μέσω της άκρης του πέους, στο σωλήνα που μεταφέρει ούρα από την ουροδόχο κύστη, δηλαδή την ουρήθρα.

Στη συνέχεια, μια δέσμη του λέιζερ περνά μέσα από αυτό το ειδικό εργαλείο, συρρικνώνοντας ή αφαιρώντας τον υπερβολικό ιστό, που εμποδίζει τη ροή των ούρων.

Η χρήση laser για την αφαίρεση του προστάτη συγκεντρώνει τα εξής πλεονεκτήματα:

 • Χαμηλότερος κίνδυνος αιμορραγίας
 • Γρήγορη ανάρρωση μετά τη χειρουργική επέμβαση
 • Μικρότερος χρόνος ύπαρξης καθετήρα
 • Συντομότερη διάρκεια νοσηλείας

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα διάφορα είδη προστατεκτομής και την αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων του προστάτη, επικοινωνήστε σήμερα με τον Ιωάννη Μπελημπασάκη.

Σχετικά Άρθρα

Τι είναι το PSA;

[content_table] Έλεγχος PSA και καρκίνος του προστάτη Στο ιατρείο μας καταλαβαίνουμε τη σημασία του ελέγχου για κακοήθεις και καλοήθεις ασθένειες του προστάτη και της υγείας των ανδρών. Υπάρχει σημαντική σχέση μεταξύ της καλοήθους...

Περισσότερα...

Nόσος Peyronie – Πότε Είναι Ανησυχητική Η Κάμψη Πέους;

[content_table] Η ελαφρά κάμψη του πέους προς τα αριστερά ή δεξιά, είναι φυσιολογική, όταν βρίσκεται σε στύση. Στην περίπτωση όμως, που εντοπίζεται μια πιο σημαντική κάμψη στο πέος, η οποία...

Περισσότερα...

Πέτρα Στα Νεφρά – Τα Συμπτώματα Που Δεν Πρέπει Να Παραβλέπεις

Τι είναι η πέτρα στα νεφρά και πως προκαλείται; Οι πέτρες στα νεφρά, είναι ουσιαστικά σκληρές εναποθέσεις από μέταλλα και άλατα, που σχηματίζονται μέσα στα νεφρά μας. Η διατροφή, το υπερβολικό σωματικό βάρος,...

Περισσότερα...

ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ