Πυελονεφρίτιδα

Μια ουρολοίμωξη των νεφρών ονομάζεται πυελονεφρίτιδα. Η πυελονεφρίτιδα χρειάζεται άμεση ιατρική θεραπεία. Εάν δεν αντιμετωπιστεί σωστά, μια πυελονεφρίτιδα μπορεί να προκαλέσει μόνιμη βλάβη στα νεφρά ή  τα βακτήρια μπορούν να εξαπλωθούν στην κυκλοφορία του αίματος και να προκαλέσουν μια επικίνδυνη μόλυνση, η οποία ονομάζεται ουροσήψη.

 

Ποιες είναι οι κύριες αιτίες της πυελονεφρίτιδας;

Η κύρια αιτία της οξείας πυελονεφρίτιδας είναι τα gram-αρνητικά βακτήρια,  και το πιο κοινό είναι το Escherichia coli. Άλλα gram-αρνητικά βακτήρια που προκαλούν οξεία πυελονεφρίτιδα περιλαμβάνουν το Proteus, την Klebsiella και το Enterobacter. Στις περισσότερες ασθενείς, ο μολυσματικός οργανισμός προέρχεται από τη χλωρίδα των κοπράνων τους.

 

Διάγνωση της πυελονεφρίτιδας

Η ασθενής με πυελονεφρίτιδα παρουσιάζει υψηλό πυρετό, ρίγος και δυσουρικά ενοχλήματα όπως τσούξιμο, συχνουριά ή επιτακτικότητα στην ούρηση και συχνά πόνο στην κοιλιά. Η ασθενης υποβάλεται σε εξετάσεις ούρων, όπως γενική ούρβν και καλλιέργεια ούρων, αιματολογικό έλεγχο και απεικονιστικές εξετάσεις, υπερήχων και αξονικής τομογραφίας κοιλίας.

 

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ μιας ουρολοίμωξης και της πυελονεφρίτιδας;

Η ουρολοίμωξη είναι φλεγμονή της ουροδόχου κύστης και/ή των νεφρών σχεδόν πάντα που προκαλείται από βακτήρια που κινούνται προς τα πάνω στην ουρήθρα και στην ουροδόχο κύστη. Εάν τα βακτήρια παραμένουν στην ουροδόχο κύστη, πρόκειται για μόλυνση της ουροδόχου κύστης. Εάν τα βακτήρια ανεβαίνουν στα νεφρά, ονομάζεται λοίμωξη των νεφρών ή πυελονεφρίτιδα.

 

Θεραπεία πυελονεφρίτιδας

Οι ασθενείς με οξεία πυελονεφρίτιδα παραδοσιακά νοσηλεύονται και αντιμετωπίζονται με ενδοφλέβια αντιβιοτικά. Η από του στόματος θεραπεία εξωτερικών ασθενών είναι επιτυχής στο 90 τοις εκατό των επιλεγμένων ασθενών με μη επιπλεγμένη οξεία πυελονεφρίτιδα που μπορούν να ανεχθούν τη λήψη από το στόμα, θα συμμορφώνονται με το θεραπευτικό σχήμα.

 

Τι συμβαίνει εάν η πυελονεφρίτιδα αφεθεί χωρίς θεραπεία;

Η μη θεραπευμένη λοίμωξη μπορεί να βλάψει τα νεφρά και να οδηγήσει σε μακροπρόθεσμα προβλήματα. Σε σπάνιες περιπτώσεις, οι νεφρικές λοιμώξεις μπορεί να οδηγήσουν σε νεφρική νόσο, υψηλή αρτηριακή πίεση ή νεφρική ανεπάρκεια. Εάν η λοίμωξη των νεφρών εξαπλωθεί στην κυκλοφορία του αίματος μπορεί να προκαλέσει ένα σοβαρό πρόβλημα που ονομάζεται σήψη.

 

Επίσης, η υποθεραπεία της πυελονεφρίτιδας μπορεί να οδηγήσει σε παρουσία πυώδους συλλογής στο νεφρό, η οποία να φτάσει να είναι έως και απειλητική για την ζωή. Σε τέτοιες περιπτώσεις η θεραπεία είναι χειρουργική.

 

Η πυελονεφρίτιδα επιπλέκεται όταν η ασθενής πάσχει από νεφρολιθίαση. Σε τέτοιες περιπτώσεις είναι ενδεδειγμένη η χρήση ισχυρών αντιβιοτικών σχημάτων και η παροχέτευση του νεφρού με στέντ διουρηθρικά και μετέπειτα λιθοτριψία.

 

ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ