Ριζική Προστατεκτομή

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

    Τι είναι η ριζική προστατεκτομή;

    Η ριζική προστατεκτομή είναι μια χειρουργική επέμβαση για την πλήρη αφαίρεση του προστάτη, η οποία είναι απαραίτητη ΜΟΝΟ για τη θεραπεία του καρκίνου του προστάτη.

    ριζική προστατεκτομή ριζικη-προστατεκτομη

     

    Μια κοινή χειρουργική προσέγγιση στην ριζική προστατεκτομή περιλαμβάνει την ανοικτή χειρουργική τομή και την αφαίρεση του αδένα του προστάτη. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με δύο μεθόδους, είτε την οπισθοηβική ή υπερηβική τομή είτε μια τομή στο περίνεο (μέσω του δέρματος μεταξύ του οσχέου και του ορθού). Η χειρουργική αφαίρεση, η οποία γίνεται προστατεύοντας τα νεύρα πέριξ του προστάτη και της ουρήθρας είναι σημαντική για τη διατήρηση όσο το δυνατόν καλύτερης ποιότητας στύσης αλλά και εγκράτειας.

    Πριν από την ριζική προστατεκτομή, είναι συχνά απαραίτητο να υποβληθείτε σε βιοψία προστάτη ούτως ώστε να επιβεβαιωθεί η ύπαρξη καρκίνου του προστάτη.

    Σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία, ο καρκίνος του προστάτη είναι η πιο κοινή μορφή καρκίνου σε άνδρες άνω των 50 ετών και η τρίτη κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο.

     

     

    Τεχνικές μέθοδοι διενέργειας ριζικής προστατεκτομής

    Λαπαροσκοπική ριζική προστατεκτομή

    Η  λαπαροσκοπική ριζική προστατεκτομή είναι μια άλλη μέθοδος πλήρους αφαίρεσης του καρκίνου του προστάτη. Η επέμβαση πραγματοποιείται μέσω πολλών μικρών τομών όπου και τοποθετούνται ενδοσκοπικά εργαλεία και μία ενδοσκοπική κάμερα.

    Εάν υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί στους λεμφαδένες, αφαιρούμε και τους λεμφαδένες γύρω από τον προστάτη αδένα (Λεμφαδενεκτομή), εκτός από τον αδένα του προστάτη. Ο καρκίνος όταν έχει εξαπλωθεί πέρα ​​από τον αδένα του προστάτη, δηλαδή έχει εντοπιστεί στους λεμφαδένες θεωρείται μεταστατικός. Σε αυτήν την περίπτωση, μπορούν να χρησιμοποιηθούν και πρόσθετες επικουρικές θεραπείες μετεγχειρητικά.

    ριζική προστατεκτομή

    Ρομποτική υποβοηθούμενη λαπαροσκοπική προστατεκτομή

    Μερικές φορές η λαπαροσκοπική χειρουργική γίνεται με τη χρήση ρομποτικού συστήματος. Ο χειρουργός κινεί το ρομποτικό χέρι ενώ κάθεται σε μια οθόνη υπολογιστή κοντά στο χειρουργικό τραπέζι. Αυτή η διαδικασία απαιτεί ειδικό εξοπλισμό.

     

    Ριζική προστατεκτομή με οπισθοηβική τομή

    Αυτή είναι η πιο κοινή χειρουργική προσέγγιση που χρησιμοποιούν οι ουρολόγοι. Γίνεται μια μικρή τομή στο κάτω μέρος της κοιλιάς και ο προστάτης αφαιρείται υπό άμεση όραση. Εν συνεχεία η ουρήθρα και η ουροδόχος κύστη επανενώνονται και αν είναι απαραίτητο διενεργείται και αφαίρεση λεμφαδένων (λεμφαδενεκτομή) αν υπάρχει υποψία μεταστάσεων. Στο τέλος της επέμβασης, τοποθετείται καθετήρας στην ουροδόχο κύστη.

    ριζική προστατεκτομή ριζικη-προστατεκτομη

     

    Ριζική προστατεκτομή με περινεϊκή τομή

    Η ριζική περινεϊκή προστατεκτομή χρησιμοποιείται λιγότερο συχνά από την οπισθοηβική προσέγγιση. Αυτή η προσέγγιση είναι κατάλληλη εάν δεν απαιτείται αφαίρεση λεμφαδένων. Η περινεϊκή προστατεκτομή μπορεί να χρησιμοποιηθεί εάν άλλες ιατρικές καταστάσεις αποκλείουν τη χρήση οπισθοηβικής προσέγγισης.

     

    Ποια τεχνική είναι η κατάλληλη για την περίπτωσή μου;

    Η ενδεδειγμένη προσέγγιση στην ριζική προστατεκτομή ανεξάρτητα με την επιλογή της μεθόδου αφαίρεσης του προστάτη, θεωρείται αυτή η οποία γίνεται με διατήρηση των νεύρων (αγγειονευρωδών δεματίων). Εάν ο καρκίνος είναι μπερδεμένος με τα νεύρα, μπορεί να μην είναι δυνατή η διατήρηση της λειτουργίας ή της δομής των νεύρων. Μερικές φορές τα νεύρα πρέπει να κοπούν για να αφαιρεθεί ο καρκινικός ιστός. Εάν κοπούν ή αφαιρεθούν και οι δύο πλευρές των νεύρων, συνήθως προκαλείται στυτική δυσλειτουργία στον άνδρα. Αυτό δεν θα βελτιωθεί με την πάροδο του χρόνου (αν και υπάρχουν χειρουργικές θεραπείες, που μπορεί να αποκαταστήσουν τη στυτική λειτουργία).

    Εάν κοπεί ή αφαιρεθεί μόνο η μία πλευρά των νεύρων, ο άνδρας μπορεί να έχει λιγότερη στυτική δυσλειτουργία. Εάν τα αγγειονευρώδη δεμάτια δεν διαταραχτούν κατά τη διάρκεια της επέμβασης, η σεξουαλική λειτουργία μπορεί να παραμείνει φυσιολογική μετεγχειρητικά. Ωστόσο, μερικές φορές χρειάζονται μήνες μετά τη χειρουργική επέμβαση για να γνωρίζουμε εάν θα υπάρξει πλήρης ανάρρωση.

    Το κάθε περιστατικό είναι μοναδικό και το ίδιο ισχύει για την επιτυχημένη αντιμετώπισή του. Ο Χειρουργός Ουρολόγος Ιωάννης Μπελημπασάκης MBChB, MSc, FEBU εξετάζει εξατομικευμένα τον ασθενή και προτείνει την κατάλληλη μέθοδο θεραπείας με βάσει τα συμπτώματα, το στάδιο και άλλες σημαντικές παραμέτρους.

    Επικοινωνήστε με τον ιατρό για να αντιμετωπίσετε άμεσα & αξιόπιστα την πάθηση σας.

     

     

     

    ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
    ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ