Γυναικεία Ακράτεια Ούρων
ΕΝΟΤΗΤΕΣ
Τι είναι η ακράτεια ούρων;
Η ακράτεια ούρων στις γυναίκες είναι μια πάθηση που υπολογίζεται πως επηρεάζει 1 στις 4 γυναίκες άνω των 50 ετών, ενώ φτάνει σε ποσοστό 65% στις γυναίκες άνω των 65 ετών. Η ακράτεια ούρων επηρεάζει τη ζωή, την καθημερινότητα και τις δραστηριότητες κάθε γυναίκας, αφού εξαιτίας αυτού του προβλήματος περιορίζονται οι κοινωνικές συναναστροφές, επηρεάζεται η κοινωνικότητα, ο ψυχισμός, ακόμα και η σεξουαλική της δραστηριότητα. Η διαφορά με την ανδρική ακράτεια ούρων έγκειται κυρίως στην αντιμετώπιση της πάθησης.
Πώς κατηγοριοποιείται η γυναικεία ακράτεια ούρων;
Η γυναικεία ακράτεια ούρων εκδηλώνεται με διαφορετικές μορφές, εκ των οποίων οι 4 πιο συνηθισμένες είναι οι εξής:
- Ακράτεια ούρων ως αποτέλεσμα προσπάθειας
Τα ούρα διαφεύγουν όταν ασκείται πίεση στην ουροδόχο κύστη (πχ λόγω γέλιου, φταρνίσματος, έντονου βήχα, σωματικής άσκησης ή όταν σηκώνει ένα βαρύ αντικείμενο)
- Ακράτεια ούρων επιτακτικού τύπου
Σε αυτή την περίπτωση παρατηρείται μια ξαφνική και έντονη ανάγκη για ούρηση, η οποία ακολουθείται από την ακούσια διαφυγή των ούρων, όταν η γυναίκα δεν προλαβαίνει να φτάσει στην τουαλέτα.
- Ακράτεια ούρων μεικτού τύπου
Η ακράτεια ούρων μεικτού τύπου χαρακτηρίζεται έτσι όταν συνυπάρχουν περισσότεροι από έναν συγκεκριμένο τύπο ακράτειας.
- Ακράτεια ούρων λόγω υπερπλήρωσης
Σε αυτή την περίπτωση, η ουροδόχος κύστη δεν μπορεί να αδειάσει εντελώς, με αποτέλεσμα να παρατηρείται συχνή ή συνεχής απώλεια ούρων, με τη μορφή σταγόνων.
Ποια είναι τα αίτια που προκαλούν ακράτεια ούρων στις γυναίκες;
Τα αίτια που προκαλούν την ακράτεια ούρων στις γυναίκες είναι πολλά και διαφορετικά. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί η γυναικεία ακράτεια ούρων να είναι παροδική, επίμονη ή ακόμα και χρόνια.
Η παροδική ακράτεια ούρων μπορεί να οφείλεται σε ροφήματα, τρόφιμα ή φάρμακα που παρουσιάζουν αυξημένες διουρητικές ιδιότητες. Μπορεί επίσης να συνδέεται με ορισμένα ιατρικά προβλήματα, όπως είναι οι διάφορες ουρολοιμώξεις και η δυσκοιλιότητα.
Η επίμονη ακράτεια μπορεί να οφείλεται σε ένα από τα εξής προβλήματα ή σωματικές αλλαγές:
- Εγκυμοσύνη
- Τοκετός
- Αλλαγές λόγω ηλικίας
- Εμμηνόπαυση
- Υστερεκτομή (Αφαίρεση της μήτρας)
- Απόφραξη του ουροποιητικού συστήματος
- Νευρολογικές παθήσεις
Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση;
Η διάγνωση της γυναικείας ακράτειας ούρων πραγματοποιείται σύμφωνα με τα συμπτώματα που θα περιγράψει η ασθενής στον ιατρό και με τη βοήθεια της εξέτασης της πυέλου. Μια από τις ειδικές εξετάσεις που υπάρχουν, ονομάζεται ουροδυναμική εξέταση, κατά την οποία τοποθετείται ένας μικρός καθετήρας στην ουροδόχο κύστη, ο οποίος μετρά την δραστηριότητα αυτής και της ουρήθρας.
Ποια είναι η θεραπεία;
Η θεραπεία για την γυναικεία ακράτεια ούρων μπορεί να περιλαμβάνει τη συντηρητική ή τη χειρουργική αντιμετώπιση. Παρότι η συντηρητική αντιμετώπιση είναι πολύ αποτελεσματική σε ένα ποσοστό γυναικών, το αρνητικό της είναι ότι για να έχει η ασθενής μακροχρόνια αποτελέσματα, απαιτείται συνεχής συντηρητική αγωγή.
Οι σύγχρονες χειρουργικές θεραπείες περιλαμβάνουν την τοποθέτηση κολπικής ταινίας ελεύθερης τάσης, που είναι η θεραπεία εκλογής στην πλειοψηφία των γυναικών. Η τοποθέτηση ταινίας ελεύθερης τάσης ΤΟΤ, είναι μία ελάχιστα επεμβατική τεχνική με ημερήσια νοσηλεία και επιτυγχάνεται άμεσα και ανώδυνα η αποκατάσταση της εγκράτειας στην γυναίκα.
Εναλλακτικά, σε συγκεκριμένες περιπτώσεις γίνεται επέμβαση για:
- Την ανάρτηση του κόλπου
- Την τοποθέτηση κολλαγόνου ή σιλικόνης γύρω από την ουρήθρα
Για να μάθετε ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία για τη δική σας περίπτωση, κλείστε σήμερα το ραντεβού σας με τον Χειρουργό Ουρολόγο – Ανδρολόγο, Ιωάννη Μπελημπασάκη. Στο Athens Urology Center σας προσφέρουμε υπηρεσίες από ιατρούς όλων των ειδικοτήτων για ολοκληρωμένη διάγνωση & αποτελεσματική θεραπεία.