Τι είναι η ανδρική υπογονιμότητα;
Με τον όρο ανδρική υπογονιμότητα ονομάζεται η δυσκολία στην επιτυχή γονιμοποίηση λόγω κυρίως της μη ικανοποιητικής παραγωγής σπερματοζωαρίων από τον άνδρα ή την ακινησία αυτών των σπερματοζωαρίων ή συνδυασμό αυτών, κατά την εκσπερμάτιση.
Οι παράγοντες που σχετίζονται με την ανδρική υπογονιμότητα είναι πολλοί και διαφορετικοί. Από έναν απλό τραυματισμό, μια ασθένεια ή ακόμα και την υιοθέτηση ενός συγκεκριμένου τρόπου ζωής, ο οποίος δυσχεραίνει την επιτυχή σύλληψη.
Υπάρχει, όμως, λύση στο πρόβλημα της υπογονιμότητας; Απευθυνθείτε στον ιατρό Ιωάννη Μπελημπασάκη και την ομάδα του προκειμένου για να σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα της υπογονιμότητας.
Ποια είναι τα συμπτώματα της ανδρικής υπογονιμότητας;
Ορισμένα από τα ύποπτα συμπτώματα της ανδρικής υπογονιμότητας είναι τα εξής:
- Διακυμάνσεις στην ερωτική επιθυμία
- Πόνος ή διόγκωση που εντοπίζεται στην περιοχή των όρχεων
- Δυσκολία του ασθενή να διατηρήσει τη στύση του
- Προβλήματα κατά την εκσπερμάτιση
- Μικροί ή σκληροί όρχεις, που μπορεί να είναι αποτέλεσμα μιας συγκεκριμένης πάθησης
Ποια είναι τα αίτια της ανδρικής υπογονιμότητας;
Τα αίτια της ανδρικής υπογονιμότητας μπορούν να κατηγοριοποιηθούν στα εξής:
- Ιδιοπαθή αίτια
- Κιρσοκήλη
- Ψυχολογικοί παράγοντες
- Κακές συνήθειες / Ανθυγιεινός τρόπος ζωής
- Γενετικές ανωμαλίες
Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση;
Προκειμένου να πραγματοποιηθεί μια ακριβής διάγνωση, σχετικά με τα αίτια που προκαλούν ανδρική υπογονιμότητα, ο ασθενής θα υποβληθεί σε διάφορες διαγνωστικές εξετάσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν:
- Πλήρες ιατρικό ιστορικό και εξέταση των γεννητικών οργάνων του ασθενή
- Ανάλυση του σπέρματος
- Υπερηχογράφημα τρίπλεξ οσχέου
- Διορθικός υπέρηχος
- Ορμονικός έλεγχος
Υπάρχει λύση για το πρόβλημα της ανδρικής υπογονιμότητας;
Η θεραπεία της ανδρικής υπογονιμότητας είναι πάντοτε εξατομικευμένη και εξαρτάται από την αιτιολογία που εντοπίζεται στην περίπτωση του κάθε ασθενή. Στην περίπτωση της αζωοσπερμίας, δηλαδή της απουσίας σπερματοζωαρίων στο σπέρμα, η θεραπεία είναι αρκετά εξατομικευμένη και απαραίτητα διερευνώνται όλες οι θεραπευτικές επιλογές, όπως η ανεύρεση σπερματοζωαρίων από το ορχικό παρέγχυμα μέσω βιοπτικού υλικού.
Στην περίπτωση της ασθενοσπερμίας, όταν δηλαδή αρκετά σπερματοζωάρια δεν έχουν προωθητική κινητικότητα, αφού καθοριστεί η αιτία, τότε ο ιατρός θα συστήσει την κατάλληλη θεραπεία.
Στην περίπτωση ύπαρξης κιρσοκήλης, η κύρια θεραπεία που θα ακολουθηθεί, είναι αμιγώς χειρουργική. Τέλος, αν εντοπιστεί ότι η ανδρική υπογονιμότητα οφείλεται σε μια ορμονική διαταραχή, ο ιατρός θα προβεί στη χορήγηση ορμονών ή φαρμακευτικής αγωγής, αν αυτό είναι απαραίτητο.
Ενημερωθείτε έγκυρα για την ανδρική υπογονιμότητα και τον ρόλο που παίζει η ηλικία, επικοινωνώντας σήμερα κιόλας με τον Χειρουργό Ουρολόγο Ανδρολόγο Ιωάννη Μπελημπασάκη.