Καρκίνος Προστάτη

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

  Τι είναι ο καρκίνος του προστάτη;

  Όταν αναπτύσσονται στον προστάτη αφύσικα κύτταρα, τότε μιλάμε για καρκίνο του προστάτη. Η ιδιαιτερότητα αυτών των κυττάρων, έγκειται στο γεγονός ότι μπορεί να συνεχίσουν να πολλαπλασιάζονται με ανεξέλεγκτο τρόπο και σε ορισμένες περιπτώσεις, ενδέχεται να εξαπλωθούν σε κοντινές ή μακρινές περιοχές του ανθρώπινου σώματος.

  Γενικά θα λέγαμε πως ο καρκίνος του προστάτη αποτελεί μια νόσο αργής ανάπτυξης και η πλειοψηφία των ανδρών που εμφανίζουν καρκίνο χαμηλού βαθμού, επιζούν για πολλά χρόνια, χωρίς να εμφανίζουν συμπτώματα και χωρίς η νόσος να εξαπλώνεται και να γίνεται απειλητική για τη ζωή τους.

  Αντιθέτως, όμως, στην περίπτωση του καρκίνου υψηλού βαθμού, η εξάπλωση πραγματοποιείται με πολύ γρήγορους ρυθμούς και μπορεί να φτάσει να είναι θανατηφόρα.

  Η έγκαιρη πρόληψη και ο τακτικός έλεγχος, αποτελούν το κλειδί στην αποτελεσματική αντιμετώπιση και θεραπεία του. Απευθυνθείτε στον Ιωάννη Μπελημπασάκη, MBChB, MSc, MRCS για προληπτικό έλεγχο ώστε να εντοπιστεί και να αντιμετωπιστεί πρόωρα ο καρκίνος προτού οδηγηθεί σε μετάσταση.

  Ο ιατρός έχει λάβει την εξειδίκευσή του από τα κορυφαία Πανεπιστημιακά νοσοκομεία των East Midlands και Leicester.

  karkinos-prostati

   

  Ποια είναι τα αίτια του καρκίνου του προστάτη;

  karkinos-prostati

  Παρότι τα ακριβή αίτια που προκαλούν καρκίνο του προστάτη δεν είναι γνωστά, υπάρχει μια σειρά παραγόντων, που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνό εμφάνισής του. Τα βασικότερα αίτια είναι τα εξής:

  • Ηλικία

  H ηλικία αποτελεί έναν βασικό παράγοντα, καθώς ο κίνδυνος εμφάνισης της νόσου αυξάνεται όσο μεγαλώνει και η ηλικία ενός άνδρα. Για την ακρίβεια, οι περισσότερες περιπτώσεις καρκίνου του προστάτη, διαγιγνώσκονται σε άνδρες άνω των 50 ετών.

  • Φυλετική ταυτότητα

  Ο καρκίνος του προστάτη είναι αποδεδειγμένα πιο συχνός στους άνδρες από την Αφρική και την Καραϊβική. Αξίζει επίσης να αναφερθεί, πως οι άνδρες αφρικανικής καταγωγής, παρουσιάζουν μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του προστάτη, σε σχέση με τους άνδρες ασιατικής καταγωγής.

  • Οικογενειακό ιστορικό

  Ο κίνδυνος ανάπτυξης της νόσου αυξάνεται, στην περίπτωση που ο ασθενής έχει έναν αδερφό ή τον πατέρα του, ο οποίος ανέπτυξε καρκίνο του προστάτη σε ηλικία μικρότερη από 60 ετών. Με βάση τα παραπάνω, θα μπορούσαμε να πούμε πως ο καρκίνος του προστάτη παρουσιάζει ένα κληρονομικό ή γενετικό παράγοντα εμφάνισης.

  • Παχυσαρκία

  Πρόσφατες έρευνες που έχουν διεξαχθεί, έχουν δείξει ότι μπορεί να υπάρχει μια σύνδεση μεταξύ του καρκίνου του προστάτη και της παχυσαρκίας.

  • Άσκηση

  Οι άνδρες που επιδίδονται σε καθημερινή ή τακτική άσκηση, έχει παρατηρηθεί πως παρουσιάζουν χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του προστάτη.

  • Διατροφή

  Ο συσχετισμός της διατροφής με τον καρκίνο του προστάτη, αποτελεί μια έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη. Παρόλα αυτά, υπάρχουν ενδείξεις πως μια διατροφή που είναι υψηλή σε ασβέστιο, συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του προστάτη.

   

   

  Ποια είναι τα συμπτώματα του καρκίνου του προστάτη;

  Στα αρχικά στάδια του καρκίνου του προστάτη, ενδέχεται η νόσος να είναι ασυμπτωματική. Αυτό σημαίνει πως ο ασθενής δεν παρουσιάζει συμπτώματα. Παρόλα αυτά, στα μεταγενέστερα στάδια της νόσου, ορισμένα από τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν τα εξής:

  • Συχνή ή ξαφνική ανάγκη για ούρηση
  • Δυσκολία κατά την ούρηση, η οποία μπορεί να εκδηλώνεται με πρόβλημα έναρξης της ούρησης, ανικανότητα ούρησης ή κακή ροή των ούρων
  • Αίσθημα δυσφορίας κατά την ούρηση
  • Παρουσία αίματος στα ούρα ή στο σπέρμα
  • Πόνος που εντοπίζεται στο κάτω μέρος της πλάτης, στους μηρούς ή στους γοφούς

  Τονίζεται πως τα παραπάνω συμπτώματα μπορεί να μην σημαίνουν απαραίτητα ότι πρόκειται για καρκίνο του προστάτη. Σε αυτή την περίπτωση απαιτείται διαφοροδιάγνωση από άλλες παθήσεις με κοινά συμπτώματα. Γι’ αυτό, στην περίπτωση που ο ασθενής παρατηρήσει κάποια από αυτά, κρίνεται επιβεβλημένο να επισκεφθεί άμεσα τον θεράποντα ιατρό του.

  Πώς πραγματοποιείται η Διάγνωση;

  Η διάγνωση του καρκίνου του προστάτη πραγματοποιείται από τον θεράποντα ιατρό, μέσω μιας εξέτασης αίματος, καθώς και με δακτυλική εξέταση, προκειμένου να ελεγχθεί η υγεία του προστάτη.

  Ας δούμε όμως λίγο πιο συγκεκριμένα αυτές τις 2 διαγνωστικές εξετάσεις:

  1. Εξέταση αίματος – Εξέταση ειδικού προστατικού αντιγόνου (PSA)

  Το αποτέλεσμα της συγκεκριμένης εξέτασης, υποδεικνύει εάν και κατά πόσο, εντοπίζεται αύξηση στη συγκεκριμένη πρωτεΐνη. Ανάλογα με το αποτέλεσμα, ενδεχομένως να χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση από τον θεράποντα ιατρό. Τονίζεται πως το αποτέλεσμα υψηλού PSA κατά την εξέταση, δεν σημαίνει απαραίτητα καρκίνο.

  Υπάρχουν και άλλες ασθένειες του προστάτη, εκτός από τον καρκίνο, οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν υψηλότερα από τα κανονικά επίπεδα του PSA.

  karkinos-prostati

   

  1. Δακτυλική εξέταση (DRE)

  Εξαιτίας της ανατομικής θέσης που εντοπίζεται ο προστάτης, ο γιατρός εισάγει ένα δάχτυλο στον πρωκτό, πάντα φορώντας γάντια, προκειμένου να ελέγξει το μέγεθος του προστατικού αδένα και να αξιολογήσει την ύπαρξη ή μη οποιονδήποτε ανωμαλιών.

   

  Βιοψία Προστάτη – Ανώδυνη & Έγκαιρη Διάγνωση του προστάτη

  karkinos-prostati

  Στην περίπτωση που οι εξετάσεις δείξουν πως ο ασθενής διατρέχει ενδεχόμενο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη, στην συνέχεια θα διεξαχθεί βιοψία προστάτη. Η βιοψία αποτελεί τον μοναδικό τρόπο να διαγνωσθεί αξιόπιστα η ύπαρξη ή μη καρκίνου του προστάτη. Η διαδικασία είναι ανώδυνη και διαρκεί λίγη ώρα.

  Στο Athens Urology η βιοψία πραγματοποιείται με την χρήση μέθης εν αντιθέσει με την τεχνική που χρησιμοποιείται αλλού. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την ελάχιστη ταλαιπωρία για τον άνδρα και μείωση πιθανών επιπλοκών. Τα αποτελέσματα είναι διαθέσιμα σε λιγότερο από μία εβδομάδα.

  Επιπλέον, η Fusion Βιοψία Προστάτη αποτελεί μία ακόμη καινοτόμα και αποτελεσματική μέθοδο για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του προστάτη. Η συγκεκριμένη τεχνική συνδυάζει τη μαγνητική τομογραφία (MRI) με το υπερηχογράφημα, προσφέροντας μία ξεκάθαρη εικόνα στον ιατρό για την ύπαρξη ή μη καρκινικών κυττάρων.

   

   

  Θεραπεία Καρκίνου του Προστάτη

  Η θεραπεία που θα εφαρμοστεί, θα εξαρτηθεί από το στάδιο στο οποίο βρίσκεται ο καρκίνος του προστάτη, καθώς και ανάλογα με την ηλικία του ασθενή και το προσδόκιμο ζωής του.

  karkinos-prostati

  Παρακάτω μπορείτε να δείτε τις θεραπευτικές επιλογές που εφαρμόζονται ανάλογα το στάδιο του καρκίνου του προστάτη:

  • Τοπικά εντοπισμένος καρκίνος προστάτης

  Στο πρώτο στάδιο, ο καρκίνος που εντοπίζεται είναι πολύ μικρός και υπάρχουν εξαιρετικά μεγάλες πιθανότητες πλήρους ίασης, με τη ριζική προστατεκτομή. Σε ασθενείς που είναι άνω των 80 ετών, με συνυπάρχουσες παθολογικές καταστάσεις, η αντιμετώπιση μπορεί να περιοριστεί σε εξωτερική ακτινοβολία.

   

  • Τοπικά προχωρημένος καρκίνος προστάτη

  Κατά το στάδιο αυτό, ο καρκίνος μπορεί να διεισδύσει στην προστατική κάψα, με αποτέλεσμα να αρχίσουν να εκδηλώνονται συμπτώματα. Σε αυτή την περίπτωση, η αντιμετώπιση πρέπει να είναι άμεση και γι’ αυτό τις περισσότερες φορές, επιλέγεται η ριζική προστατεκτομή συν επικουρική θεραπεία.

  Για περισσότερες πληροφορίες ή για ραντεβού επικοινωνήστε άμεσα με τον
  Χειρουργό Ουρολόγο – Ανδρολόγο Ιωάννη Μπελημπασάκη

  210 6914404

   

  • Μεταστατική νόσος

  Κατά το τελικό στάδιο του καρκίνου του προστάτη, έχει προκληθεί μετάσταση στα γειτονικά όργανα/ λεμφαδένες ή οστά. Σε αυτή την περίπτωση, η θεραπευτική μέθοδος αποσκοπεί να βελτιώσει όσο το δυνατόν την ποιότητα ζωής του ασθενή, ανακουφίζοντας τα συμπτώματα.

  Στο τελικό στάδιο, οι θεραπευτικές μέθοδοι που επιλέγονται περιλαμβάνουν την διουρηθρική προστατεκτομή, την ορμονοθεραπεία ή την ακτινοβολία.

   

  Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη προχωρώντας σε εγχείρηση για την αφαίρεση του,  επικοινωνήστε  με τον Χειρουργό Ουρολόγο – Ανδρολόγο Ιωάννη Μπελημπασάκη και το Athens Urology Center. Μη διστάσετε να εκφράσετε στον ιατρό όλους τους προβληματισμούς σας σχετικά με την μετεγχειρητική πορεία και το κόστος της επέμβασης. Βρισκόμαστε δίπλα σας προσφέροντάς σας ταχεία πρόσβαση σε κάθε απαιτούμενη εξέταση ή χειρουργική θεραπεία.

   

  ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
  ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ