Pre Loader

Κιρσοκήλη

Τι είναι η κιρσοκήλη;

Η κιρσοκήλη όρχεων είναι μια μάζα από διευρυμένες και διεσταλμένες φλέβες, που αναπτύσσεται στον σπερματικό τόνο, στον σάκο του οσχέου. Ο σπερματικός τόνος αποτελείται από τις φλέβες, αρτηρίες, λεμφαγγεία, νεύρα και τον αγωγό που μεταφέρει το σπέρμα των σπερματοδόχων κύστεων (σπερματικό πόρο) από τους όρχεις.

Αν οι βαλβίδες που ρυθμίζουν τη ροή του αίματος από αυτές τις φλέβες, είναι εκ γενετής ελαττωματικές, το αίμα δεν κυκλοφορεί από τους όρχεις αποτελεσματικά, προκαλώντας διόγκωση των φλεβών πάνω και πίσω από τους όρχεις, με αποτέλεσμα αύξηση της θερμοκρασίας των όρχεων.

Αυτό πιστεύεται ότι συμβάλλει στην υπογονιμότητα, καθώς η ζέστη μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη φυσιολογική παραγωγή σπέρματος στους όρχεις (σπερματογένεση). Η κιρσοκήλη όρχεων μπορεί να αναπτυχθεί σε ένα όρχι ή και τους δύο, αλλά σε περίπου 85% των περιπτώσεων αναπτύσσεται στον αριστερό όρχι.

Η δεξιά σπερματική φλέβα αποχετεύει απευθείας στην κάτω κοίλη φλέβα και αναπτύσσει μια κιρσοκήλη, λιγότερο συχνά.

Επίπτωση και επιπολασμός κιρσοκήλης

Η συχνότητα της κιρσοκήλης στους όρχεις είναι 10 – 20% και η κατάσταση ξεκινά κατά την εφηβεία. Η απότομη ανάπτυξη της κιρσοκήλης σε ένα μεγαλύτερο άνδρα, μπορεί να υποδεικνύει ένα οπισθοπεριτοναϊκό όγκο, που εμποδίζει τη σπερματική φλέβα, αν και αυτό είναι αρκετά σπάνιο.

Περίπου το 40% των ανδρών που αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα σχετικό με τη γονιμότητα έχουν κιρσοκήλη και μεταξύ των ανδρών με δευτεροβάθμια υπογονιμότητα (όσοι είναι ήδη πατέρες ενός παιδιού), αλλά δεν είναι πλέον σε θέση να το πράξουν, ο επιπολασμός μπορεί να είναι πιο υψηλός, όπως 80%.

 

Συμπτώματα της κιρσοκήλης

Οι περισσότεροι άνδρες που έχουν κιρσοκήλη στους όρχεις, συνήθως δεν έχουν συμπτώματα. Οι ασυμπτωματικοί ασθενείς, συχνά διαγιγνώσκονται κατά τη διάρκεια μιας εξέτασης ρουτίνας.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

  • Πόνος του όρχι
  • Αίσθημα βάρους στους όρχεις
  • Υπογονιμότητα
  • Συρρίκνωση (ατροφία) του όρχι
  • Ορατή ή ψηλαφητή διευρυμένη φλέβα

Επικοινωνήστε τώρα με τον γιατρό.

Η διάγνωση της κιρσοκήλης

Μια μεγάλη κιρσοκήλη των όρχεων, μπορεί να φαίνεται με γυμνό μάτι. Μεσαίου μεγέθους κιρσοκήλη μπορεί να ανιχνευθεί κατά τη διάρκεια της φυσικής εξέτασης, με τη ψηλάφηση. Η μικρή κιρσοκήλη, μπορεί να ανακαλυφθεί από τον γιατρό, χρησιμοποιώντας το Doppler υπερηχογράφημα.

Εάν ο ασθενής διερευνάται για στειρότητα, ο γιατρός συνήθως εκτελεί μια σύγκριση των δειγμάτων σπέρματος (σπερμοδιαγράμματα). Η υπογονιμότητα που οφείλεται σε κιρσοκήλη, παράγει συνήθως ένα σταθερό μοτίβο σπερμοδιαγράμματος, με τα εξής χαρακτηριστικά:

  • Xαμηλός αριθμός σπερματοζωαρίων
  • Kακή κινητικότητα του σπέρματος (κίνηση)
  • Ανώμαλη μορφολογία του σπέρματος (π.χ. ανώριμη, ατελής ανάπτυξη, κατεστραμμένη, νεκρό σπέρμα)

 

Θεραπεία για την κιρσοκήλη

Αν ο ασθενής με κιρσοκήλη είναι ασυμπτωματικός και η υπογονιμότητα δεν είναι θέμα, η θεραπεία δεν είναι δικαιολογημένη.

Εάν η κιρσοκήλη προκαλεί πόνο ή ατροφία (σπάνια) ή εάν η κατάσταση προκαλεί στειρότητα (πιο συνηθισμένο), η χειρουργική επέμβαση μπορεί να συστηθεί και συνίσταται σε απολίνωση της έσω σπερματικής φλέβας και των κλάδων της, με τη βοήθεια μικροσκοπίου (τεχνική μικροχειρουργικής) μέσω μιας μικρής τομής 3 – 5 εκατοστών.

 

Πως πραγματοποιείται και τι γίνεται μετά την εγχείρηση;

Η εγχείρηση της κιρσοκήλης των όρχεων γίνεται σε Μονάδα Ημερήσιας Νοσηλείας και συνήθως ο ασθενής επιστρέφει σπίτι του αργότερα την ίδια μέρα. Ο ασθενής συνήθως μπορεί να επανέλθει σε κανονική φυσική δραστηριότητα μέσα σε μια εβδομάδα και έντονη δραστηριότητα σε περίπου 6 εβδομάδες.

Στο Athens Urology χρησιμοποιούμε αποκλειστικά τη μικροχειρουργική τεχνική για τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα στη θεραπεία.

Πρόγνωση Κιρσοκήλης

Η αποκατάσταση της κιρσοκηλης έχει ως αποτέλεσμα σημαντική βελτίωση της ανάλυσης σπέρματος σε ποσοστό 60-80% των ανδρών και ποσοστά φυσικής εγκυμοσύνης 43% και 69% σε διάστημα ενός και δύο ετών αντίστοιχα. Σε τέτοιες περιπτώσεις, η διαδικασία συνήθως επαναλαμβάνεται. Επίσης, 2% έως 5% αναπτύσσουν μια κατάσταση που ονομάζεται υδροκήλη, μια συλλογή υγρού που δημιουργείται γύρω από τον όρχι.

Χρειάζονται περίπου 90 ημέρες για να παραχθεί μια επαρκής ποσότητα νέου σπέρματος και να καταστεί δυνατή η γονιμοποίηση. Σπερμοδιάγραμμα συνήθως γίνεται μετά από 3 και 6 μήνες.

 

Επικοινωνήστε σήμερα με τον Χειρουργό Ουρολόγο Ανδρολόγο Ιωάννη Μπελημπασάκη για να λύσετε όλες τις απορίες σας σχετικά με την κιρσοκήλη των όρχεων και την αποτελεσματική αντιμετώπισή της. 

Avatar

Ο Μπελημπασάκης Ιωάννης είναι Ουρολόγος – Ανδρολόγος, με εξειδίκευση στην Ανδρολογία, την Επανορθωτική Ουρολογία και στις Παθήσεις της Ουρήθρας. Επιπλέον, διαθέτει εξειδικευμένες γνώσεις στη στυτική δυσλειτουργία και μέχρι σήμερα, έχει αναλάβει περισσότερα από 1500 περιστατικά ασθενών με αυτήν τη πάθηση.

Call Now ButtonΜιλήστε με τον γιατρό