Κυστεοσκόπηση

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

  Τι είναι η κυστεοσκόπηση και πού γίνεται;

  Η κυστεοσκόπηση αποτελεί μια διαγνωστική εξέταση, η οποία πραγματοποιείται με τη βοήθεια ενός ειδικού ενδοσκοπικού εργαλείου, το οποίο ονομάζεται κυστεοσκόπιο. Μέσω του κυστεοσκοπίου, ο ουρολόγος είναι σε θέση να δει το εσωτερικό της ουρήθρας και της ουροδόχου κύστης και να εντοπίσει πιθανές παθήσεις που συνδέονται με τα συγκεκριμένα όργανα.

  Η εξέταση γίνεται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο του ιατρείου μας. Το εξειδικευμένο προσωπικό του Athens Urology Center είναι ειδικά εκπαιδευμένο σε κάθε διαγνωστική εξέταση και θα σας προσφέρει σαφείς οδηγίες για το τι να προσέξετε πριν και μετά την κυστεοσκόπηση. Σκοπός μας είναι να σας προσφέρουμε πάντα υψηλής ποιότητας υπηρεσίες για βελτίωση της καθημερινότητάς σας.

  κυστεοσκόπηση

  Τι είναι το κυστεοσκόπιο;

  Το κυστεοσκόπιο είναι ένα λεπτό εργαλείο, το οποίο εισάγεται μέσω της ουρήθρας, στην ουροδόχο κύστη. Χάρη σε ένα ειδικό προσοφθάλμιο, ο ιατρός μπορεί να έχει την άμεση επισκόπηση ολόκληρης της ουροδόχου κύστης, ενώ παράλληλα μπορεί να συνδεθεί με μια ειδική κάμερα, μέσω της οποίας προβάλλεται μεγεθυμένη η εικόνα σε οθόνη.

  Το κυστεοσκόπιο συνήθως συνδυάζεται με κάποια πηγή φωτισμού, ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις διαθέτει 2 ξεχωριστά κανάλια. Το ένα προορίζεται για την είσοδο φυσιολογικού ορού, ενώ το άλλο για την είσοδο λεπτών χειρουργικών εργαλείων, τα οποία επιτρέπουν στον ιατρό να κάνει ακριβείς επεμβατικές ενέργειες.

   

  Για περισσότερες πληροφορίες ή για ραντεβού επικοινωνήστε άμεσα με τον
  Χειρουργό Ουρολόγο – Ανδρολόγο Ιωάννη Μπελημπασάκη

  210 6914404

   

  Ποια είδη κυστεοσκοπίων υπάρχουν;

  Υπάρχουν 2 είδη κυστεοσκοπίων, τα οποία είναι τα εξής:

  • Το άκαμπτο κυστεοσκόπιο, το οποίο είναι ίσιο, μεταλλικό και χρησιμοποιείται ήδη αρκετά χρόνια στη διάγνωση παθήσεων του ουροποιητικού συστήματος.
  • Το εύκαμπτο κυστεοσκόπιο αποτελεί ένα πιο σύγχρονο εργαλείο, που είναι πιο λεπτό και διεισδύει με μεγαλύτερη ευκολία στις καμπύλες της ουρήθρας. Στην πράξη, έχεις τις ίδιες ενδείξεις με το άκαμπτο κυστεοσκόπιο, αλλά η διαφορά του είναι ότι είναι καλύτερα ανεκτό από τον ασθενή, προκαλώντας αισθητά λιγότερο πόνο.

  kisteoskopisi kisteoskopisi

   

  Σε ποιες περιπτώσεις πρέπει να γίνει κυστεοσκόπηση;

  Η κυστεοσκόπηση πραγματοποιείται κυρίως για διαγνωστικούς λόγους και πολύ πιο σπάνια για επεμβατικούς. Οι πιο συχνές διαγνωστικές ενδείξεις είναι οι εξής:

  • Η διερεύνηση συμπτωμάτων όπως είναι η παρουσία αίματος στα ούρα (αιματουρία), η επώδυνη ούρηση (δυσουρία), η γυναικεία ακράτεια ούρων, η ανδρική ακράτεια ούρων, η επιτακτικότητα και η κατακράτηση ούρων.
  • Οι υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις ή οι ουρολοιμώξεις που δεν ανταποκρίνονται στην θεραπεία.
  • Προκειμένου να διαγνωσθούν προβλήματα που προκαλούν απόφραξη στο ουροποιητικό σύστημα (πέτρα στην ουρήθρα, όγκος, υπερτροφία προστάτη).
  • Για την αξιολόγηση ευρημάτων που διαπιστώθηκαν σε άλλες διαγνωστικές εξετάσεις όπως είναι το υπερηχογράφημα, η αξονική τομογραφία και η ενδοφλέβια ουρογραφία.
  • Η παρακολούθηση ασθενών που έχουν υποβληθεί σε διουρηθρική αφαίρεση όγκων κύστης, ώστε να διαγνωσθεί έγκαιρα μια πιθανή υποτροπή.

  kisteoskopisi

  Πώς γίνεται η κυστεοσκόπηση;

  Η κυστεοσκόπηση πραγματοποιείται από ειδικό ιατρό Ουρολόγο και η συνολική διάρκεια της δεν ξεπερνά τη μισή ώρα. Το πρώτο στάδιο αφορά τον καθαρισμό της περιοχής με ειδικό αντισηπτικό διάλυμα.

  Στη συνέχεια, θα τοποθετηθεί ένα ειδικό αναισθητικό ζελέ στην ουρήθρα προκειμένου η εξέταση να γίνει ανώδυνα. Το gel θα συμβάλλει και στη λίπανση της περιοχής προκειμένου να εισαχθεί εύκολα το κυστεοσκόπιο μέσω της ουρήθρας και να φτάσει στην ουροδόχο κύστη.

  Η διαγνωστική εξέταση ολοκληρώνεται με την απελευθέρωση φυσιολογικού ορού στην κύστη από το κυστεοσκόπιο. Αυτό γίνεται ώστε με την ύπαρξη υγρού στην κύστη να τεντωθούν τα τοιχώματα της και ο ιατρός να μπορεί να την ελέγξει με κάθε λεπτομέρεια.

   

  Απευθυνθείτε στον Χειρουργό Ουρολόγο – Ανδρολόγο Μπελημπασάκη Ιωάννη για έγκαιρη & έγκυρη διάγνωση των παθήσεων της ουρήθρας και ουροδόχου κύστης. Στο Athens Urology Center, οι ειδικοί θα σας προτείνουν τη κατάλληλη θεραπεία για όποιο πρόβλημα αντιμετωπίζετε.

   

  Ποια είναι η απαραίτητη προετοιμασία για την κυστεοσκόπηση;

  Προτού υποβληθεί ο ασθενής σε κυστεοσκόπηση, υπάρχουν ορισμένα θέματα, για τα οποία πρέπει να ενημερωθεί ο ιατρός, προκειμένου να τηρηθούν όλες οι απαραίτητες προϋποθέσεις ασφαλείας της υγείας του.

  Αυτά τα θέματα περιλαμβάνουν τα εξής:

  • Αλλεργία σε οποιοδήποτε φάρμακο (πχ αντιβιοτικά, τοπικά αναισθητικά, αντισηπτικά)
  • Νοσήματα που προκαλούν διαταραχές στην πηκτικότητα του αίματος
  • Φάρμακα που επηρεάζουν την πήξη του αίματος και προκαλούν αιμορραγική τάση (πχ ασπιρίνη)
  • Εγκυμοσύνη
  • Υπάρχουσες ανωμαλίες του ουροποιητικού συστήματος που μπορεί να δυσχεράνουν την εξέταση (πχ στένωση της ουρήθρας)

  Πως γίνεται η κυστεοσκόπηση;

  Η κυστεοσκόπηση πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία ή με μέθη, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων και πολύ σπάνια γίνεται με ραχιαία ή γενική αναισθησία. Ο ασθενής ξαπλώνει ανάσκελα και ο ιατρός καθαρίζει σχολαστικά την περιοχή των γεννητικών οργάνων με ένα ειδικό αντισηπτικό διάλυμα. Στη συνέχεια, καλύπτει την περιοχή που μόλις καθαρίστηκε με ειδικά αποστειρωμένα πανιά.

  Συνεχίζοντας, εισάγει στην ουρήθρα ένα ειδικό αναισθητικό ζελέ, το οποίο παράλληλα λειτουργεί και ως λιπαντικό της περιοχής. Με ιδιαίτερα προσεκτικές κινήσεις, εισάγει το κυστεοσκόπιο μέσω της ουρήθρας, μέχρι να φτάσει στην ουροδόχο κύστη.

  Αν σε οποιοδήποτε σημείο της ουρήθρας υπάρχει ένα πολύ στενό σημείο, που εμποδίζει την είσοδο του κυστεοσκοπίου, πιθανώς να χρειαστεί η σταδιακή διαστολή του, με τη χρήση λεπτότερων εργαλείων.

  Αφού έχει εισαχθεί το κυστεοσκόπιο στην ουροδόχο κύστη, στη συνέχεια αυτή θα γεμίσει με φυσιολογικό ορό. Αυτό αποσκοπεί στο να διασταλούν τα τοιχώματά της, ώστε ο ιατρός να μπορεί να δει το εσωτερικό με μεγαλύτερη λεπτομέρεια. Η διάρκεια της εξέτασης μαζί με την προετοιμασία, υπολογίζεται περίπου στα 30 λεπτά.

  Η χρήση του εύκαμπτου κυστεοσκοπίου, ειδικά στους άνδρες, καθιστά την εξέταση καλύτερα ανεκτή, αφού μειώνεται σημαντικά ο πόνος και η διαδικασία καθίσταται όσο το δυνατόν πιο ανώδυνη.

  Εφόσον η εξέταση πραγματοποιηθεί με τοπική αναισθησία, ο ασθενής μπορεί να σηκωθεί αμέσως μετά την ολοκλήρωσή της. Στην περίπτωση που εφαρμοστεί ραχιαία ή γενική αναισθησία, ο αναισθησιολόγος θα ενημερώσει τον ασθενή για το πότε μπορεί να σηκωθεί και να σιτιστεί.

   

  Ποια είναι τα αποτελέσματα και οι ενδεχόμενες επιπλοκές της κυστεοσκόπησης;

  Κατά την εξέταση της κυστεοσκόπησης, ο ιατρός μπορεί να διαπιστώσει ότι όλα είναι φυσιολογικά. Σε αντίθετη περίπτωση, ο ασθενής θα ενημερωθεί σχετικά με τα παθολογικά ευρήματα και θα δοθούν σαφείς οδηγίες για την περαιτέρω αντιμετώπιση.

  Επιπλέον ο ιατρός θα ενημερώσει λεπτομερώς τον ασθενή, σχετικά με το τι πρέπει να αποφύγει στο προσεχές διάστημα και σε ποιες περιπτώσεις θα πρέπει να επικοινωνήσει μαζί του. Η επικοινωνία με τον ιατρό θα πρέπει να γίνει άμεσα, στην περίπτωση που ο ασθενής παρατηρήσει μέσα στις επόμενες μέρες, τις εξής επιπλοκές:

  • Έντονο πόνο κατά τη διάρκεια της ούρησης
  • Αιματουρία
  • Πυρετός
  • Επιτακτική ανάγκη για ούρηση
  • Συμπτώματα λοίμωξης του ουροποιητικού συστήματος (πχ αίσθημα καψίματος κατά την ούρηση, συχνοουρία, αίσθημα βάρους στο κάτω μέρος της κοιλιακής χώρας)

  Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την κυστεοσκόπηση και την τιμή της εξέτασης, επικοινωνήστε σήμερα με τον Χειρουργό Ουρολόγο Ανδρολόγο Ιωάννη Μπελημπασάκη.

  ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
  ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ