Πέτρα στα Νεφρά

ΕΝΟΤΗΤΕΣ


  Η πέτρα στα νεφρά αποτελεί την 3η συχνότερη πάθηση, μετά από τις ουρολοιμώξεις και τις παθήσεις που σχετίζονται με τον προστάτη. Ο μέσος κίνδυνος να εμφανιστεί πέτρα στο νεφρό στη διάρκεια ζωής ενός ατόμου ανέρχεται σε ποσοστό 5 – 7 %. Είναι σημαντικό να αναφερθεί επίσης, ότι οι πέτρες στα νεφρά εμφανίζονται με τριπλάσια συχνότητα στους άνδρες, σε σχέση με τις γυναίκες.

   

  Τι είναι και πώς δημιουργούνται οι πέτρες στα νεφρά;

  Η ουρολιθίαση οφείλεται σε μια εγγενή διαταραχή του μεταβολισμού των αλάτων στον οργανισμό, που ευνοεί το σχηματισμό αδιάλυτων συμπλεγμάτων αλάτων, ιδίως στους νεφρούς, που τελικά σχηματίζουν τις πέτρες. Μετά το σχηματισμό μιας πέτρας, μπορεί να περάσει από το νεφρό, και έπειτα στον ουρητήρα, όπου προκαλείται έντονος πόνος (κωλικός νεφρού/ουρητήρα).

  petra-sta-nefra

  Ποια είναι τα αίτια σχηματισμού των λίθων;

  Οι πιο κοινές αιτίες σχηματισμού λίθων είναι:

  • Ένα υψηλό επίπεδο ασβεστίου στα ούρα (υπερασβεστιουρία)
  • Υψηλού οξαλικού στα ούρα (υπεροξαλουρία)
  • Υψηλού ουρικού οξέος στα ούρα (υπερουρικοζουρία)
  • Ανεπαρκές κιτρικό ούρων
  • Ακατάλληλο νερό που ρέει μέσω των νεφρών

  Οι νεφροί πρέπει να διατηρήσουν επαρκή ποσότητα νερού στα ούρα, για να διαλύσουν όλα τα προϊόντα, με τα οποία απομακρύνονται τα απόβλητα. Σε περίπτωση αφυδάτωσης, τα υψηλά επίπεδα των ουσιών που δεν διαλύονται πλήρως (π.χ. ασβέστιο, οξαλικό, ουρικό οξύ) μπορεί να σχηματίσουν κρυστάλλους, που σιγά- σιγά εξελίσσονται σε πέτρες στα νεφρά.

   

  Ποια είναι τα κύρια συμπτώματα;

  Το χαρακτηριστικότερο σύμπτωμα που προκαλούν οι πέτρες στα νεφρά, είναι ο πόνος. Ο πόνος δεν σχετίζεται με το μέγεθος της πέτρας και συχνά «ακτινοβολεί» από το κάτω μέρος της πλάτης, στο πλάι ή στη βουβωνική χώρα.

  Μια «μικρή» πέτρα (συνήθως 4 mm ή λιγότερο) έχει 90% πιθανότητα να αποβληθεί φυσικά από τον οργανισμό με τα ούρα. Οι πέτρες που είναι 0,8 εκατοστά ή μεγαλύτερες, συνήθως απαιτούν ιατρική παρέμβαση.

  Άλλα συμπτώματα που έχουν οι πέτρες στα νεφρά, μπορεί να περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

  • Αίμα στα ούρα (αιματουρία)
  • Αύξηση της συχνότητας της ούρησης (ούρηση)
  • Ναυτία και έμετος
  • Πόνος κατά την ούρηση (τσούξιμο, κάψιμο)
  • Ευαισθησία στην κοιλιακή χώρα και την περιοχή των νεφρών
  • Ουρολοίμωξη

  Εάν παρουσιάζετε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα, μην το αμελήσετε. Απευθυνθείτε στην ομάδα ειδικών του Athens Urology Center και τον Ιωάννη Μπελημπασάκη για προσωπική φροντίδα και διάγνωση.

   

  Πώς γίνεται η διάγνωση;

  Για τη διάγνωση της πέτρας στα νεφρά, μπορούν να χρησιμοποιηθούν απλές ακτινογραφίες. Ο υπέρηχος είναι μια ακόμη μη επεμβατική εξέταση, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη διάγνωση πέτρας στα νεφρά. Σήμερα, η αξονική τομογραφία CT θεωρείται ως μέθοδος εκλογής στη διάγνωση της λιθίασης.

  petra-sta-nefra petra-sta-nefra

  Ποιες είναι οι μέθοδοι θεραπείας;

  Η θεραπεία εξαρτάται από το μέγεθος και το είδος της πέτρας, την υποκείμενη αιτία και την πιθανότητα υποτροπής.  Στο 90% των περιπτώσεων πέτρες 0,4 εκατοστά ή και μικρότερες, αποβάλλονται από τον οργανισμό χωρίς ιατρική παρέμβαση.

  Οι πέτρες που έχουν μέγεθος 0,5 – 0,7 εκατοστά, αποβάλλονται κι αυτές αυτόματα στο 50% των περιπτώσεων. Όσες είναι πάνω από 0,7 εκατοστά, σπάνια περνούν χωρίς χειρουργική επέμβαση. Κάποια φάρμακα έχουν αποδειχθεί ότι αυξάνουν την αυθόρμητη αποβολή λίθων, ιδίως τις μικρότερες πέτρες, στο κάτω τμήμα του ουρητήρα, κοντά στην ουροδόχο κύστη.

  Εάν είναι δυνατόν, η πέτρα στα νεφρά επιτρέπεται να περάσει φυσικά και συλλέγεται προς ανάλυση. Οι ασθενείς με πέτρα στο νεφρό, πρέπει να αυξήσουν την παραγωγή ούρων, επομένως την κατανάλωση υγρών.

  Σε περιπτώσεις λίθων ασβεστίου, συστήνονται συγκεκριμένες διαιτητικές οδηγίες.

   

  Χειρουργική επέμβαση για τη θεραπεία των λίθων

  Αν ένας νεφρικός λίθος που προκαλεί συμπτώματα, δεν αποβληθεί μέσω του ουρητήρα εντός 30 ημερών, η χειρουργική επέμβαση θεωρείται απαραίτητη.

  petra-sta-nefra petra-sta-nefra

  Εξωσωματική Λιθοτριψία

  Η εξωσωματική λιθοτριψία είναι αποτελεσματική για τις πέτρες στα νεφρά ή στον ανώτερο ουρητήρα. Χρησιμοποιεί μία πηγή παραγωγής κρουστικών κυμάτων, για να σπάσει την πέτρα σε μικροσκοπικά κομμάτια, που μπορεί να περάσουν φυσικά. Αυτή η διαδικασία δεν είναι κατάλληλη για ασθενείς με πολύ μεγάλες πέτρες ή ορισμένες άλλες ιατρικές παθήσεις.

  Ουρητηρολιθοτριψία

  Η επέμβαση της ουρητηρολιθοτριψίας μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αφαίρεση ή τη διάλυση πέτρας, που βρίσκεται στον ουρητήρα. Ένα ειδικό τηλεσκοπικό όργανο (ουρητηροσκόπιο), εισάγεται μέσω της ουρήθρας και μέσα από την ουροδόχο κύστη στον ουρητήρα μέχρι να φτάσει στον λίθο. Ο λίθος κατακερματίζεται με τη χρήση Laser και τα θραύσματα αφαιρούνται. Τα ποσοστά οριστικής απαλλαγής από λίθους στο Athens Urology με τη μέθοδο αυτή, είναι εξαιρετικά. Η νοσηλεία είναι συνήθως ημερήσια με ταχεία ανάρρωση.

  Διαδερμική νεφρολιθοτριψία

  Αυτή η χειρουργική επέμβαση γίνεται διαδερμικά (δηλαδή, μέσα από το δέρμα) και η αφαίρεση των λίθων των νεφρών, επιτυγχάνεται άμεσα.

  Μια βελόνα με ένα σύρμα, χρησιμοποιείται για την πρόσβαση στο εσωτερικό των νεφρών. Ο χειρουργός Ουρολόγος στη συνέχεια, με προοδευτική διαστολή πάνω από το σύρμα στο νεφρό, εισάγει και χειρίζεται τα χειρουργικά εργαλεία, για  να κατακερματίσει και να αφαιρέσει τις πέτρες στα νεφρά.

  Η τεχνική αυτή συνήθως απαιτεί νοσηλεία σε νοσοκομείο, και οι περισσότεροι ασθενείς θα επανέλθουν στις συνήθεις δραστηριότητες εντός 2 εβδομάδων.

  Τέλος, υπάρχει και η ανοικτή αφαίρεση των λίθων, η οποία όμως σήμερα έχει πολύ περιορισμένες ενδείξεις, μιας και υπάρχουν πιο σύγχρονες και ανώδυνες ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές.

  Απαλλαγείτε από τον πόνο στα νεφρά, αντιμετωπίζοντας αποτελεσματικά τις πέτρες στα νεφρά. Ενημερωθείτε για το κόστος της επέμβασης, κλείνοντας σήμερα το ραντεβού σας στο Athens Urology Center με τον Χειρουργό Ουρολόγο -Ανδρολόγο, Ιωάννη Μπελημπασάκη.

   

  ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
  ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ