Pre Loader

Πέτρα στα νεφρά

Η πέτρα στα νεφρά αποτελεί την 3η συχνότερη πάθηση, μετά από τις ουρολοιμώξεις και τις παθήσεις που σχετίζονται με τον προστάτη. Ο μέσος κίνδυνος να εμφανιστεί πέτρα στο νεφρό στη διάρκεια ζωής ενός ατόμου, ανέρχεται σε ποσοστό 5 – 7 %. Είναι σημαντικό να αναφερθεί επίσης, ότι οι πέτρες στα νεφρά εμφανίζονται με τριπλάσια συχνότητα στους άνδρες, σε σχέση με τις γυναίκες.

Τι είναι και πως δημιουργείται η πέτρα στα νεφρά;

Η ουρολιθίαση οφείλεται σε μια εγγενή διαταραχή του μεταβολισμού των αλάτων στον οργανισμό, που ευνοεί το σχηματισμό αδιάλυτων συμπλεγμάτων αλάτων, ιδίως στους νεφρούς, που τελικά σχηματίζουν τις πέτρες. Μετά το σχηματισμό μιας πέτρας, μπορεί να περάσει από το νεφρό, και έπειτα στον ουρητήρα, όπου προκαλείται έντονος πόνος (κωλικός νεφρού/ουρητήρα).

 

Ποια είναι τα αίτια σχηματισμού των λίθων;

Οι πιο κοινές αιτίες σχηματισμού λίθων είναι:

 • Ένα υψηλό επίπεδο ασβεστίου στα ούρα (υπερασβεστιουρία)
 • Υψηλού οξαλικού στα ούρα (υπεροξαλουρία)
 • Υψηλού ουρικού οξέος στα ούρα (υπερουρικοζουρία)
 • Ανεπαρκές κιτρικό ούρων
 • Ακατάλληλο νερό που ρέει μέσω των νεφρών

Οι νεφροί πρέπει να διατηρήσουν επαρκή ποσότητα νερού στα ούρα, για να διαλύσουν όλα τα προϊόντα, με τα οποία απομακρύνονται τα απόβλητα. Σε περίπτωση αφυδάτωσης, τα υψηλά επίπεδα των ουσιών που δεν διαλύονται πλήρως (π.χ. ασβέστιο, οξαλικό, ουρικό οξύ) μπορεί να σχηματίσουν κρυστάλλους, που σιγά σιγά θα εξελιχθούν σε πέτρες στα νεφρά.

 

Συμπτώματα

Το χαρακτηριστικότερο σύμπτωμα που προκαλούν οι πέτρες στα νεφρά, είναι ο πόνος. Ο πόνος δεν έχει καμία σχέση με το μέγεθος της πέτρας και συχνά «ακτινοβολεί» από το κάτω μέρος της πλάτης, στο πλάι ή στη βουβωνική χώρα.

Μια «μικρή» πέτρα (συνήθως 4 mm ή λιγότερο) έχει 90% πιθανότητα να αποβληθεί φυσικά από τον οργανισμό με τα ούρα. Οι πέτρες που είναι 0,8 εκατοστά ή μεγαλύτερες, συνήθως απαιτούν ιατρική παρέμβαση.

Άλλα συμπτώματα που έχουν οι πέτρες στα νεφρά, μπορεί να περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

 • Αίμα στα ούρα (αιματουρία)
 • Αύξηση της συχνότητας της ούρησης (ούρηση)
 • Ναυτία και έμετος
 • Πόνος κατά την ούρηση (τσούξιμο, κάψιμο)
 • Ευαισθησία στην κοιλιακή χώρα και την περιοχή των νεφρών
 • Ουρολοίμωξη

Επικοινωνήστε τώρα με τον γιατρό.

Διάγνωση

Για τη διάγνωση της πέτρας στα νεφρά, μπορούν να χρησιμοποιηθούν απλές ακτινογραφίες. Ο υπέρηχος είναι μια μη επεμβατική εξέταση, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη διάγνωση πέτρας στα νεφρά. Σήμερα η αξονική τομογραφία CT, θεωρείται ως μέθοδος εκλογής στη διάγνωση της λιθίασης.

 

Αντιμετώπιση

Η θεραπεία εξαρτάται από το μέγεθος και το είδος της πέτρας, την υποκείμενη αιτία και την πιθανότητα υποτροπής.  Πέτρες 0,4 εκατοστά και μικρότερες, περνούν χωρίς την παρέμβαση, στο 90% των περιπτώσεων.

Οι πέτρες που έχουν μέγεθος 0,5 – 0,7 εκατοστά, αποβάλλονται αυτόματα στο 50% των περιπτώσεων. Και εκείνες πάνω από 0,7 εκατοστά, σπάνια περνούν χωρίς χειρουργική επέμβαση. Κάποια φάρμακα έχουν αποδειχθεί ότι αυξάνουν την αυθόρμητη αποβολή λίθων, ιδίως στις μικρότερες πέτρες, στο κάτω τμήμα του ουρητήρα, κοντά στην ουροδόχο κύστη.

Εάν είναι δυνατόν, η πέτρα στα νεφρά επιτρέπεται να περάσει φυσικά και συλλέγεται προς ανάλυση. Οι ασθενείς με πέτρα στο νεφρό, πρέπει να αυξήσουν την παραγωγή ούρων, επομένως την κατανάλωση υγρών.

Σε περιπτώσεις λίθων ασβεστίου, συστήνονται συγκεκριμένες διαιτητικές οδηγίες.

 

Χειρουργική επέμβαση για τη θεραπεία των λίθων

Αν ένας νεφρικός λίθος που προκαλεί συμπτώματα, δεν αποβληθεί μέσω του ουρητήρα εντός 30 ημερών, η χειρουργική επέμβαση θεωρείται απαραίτητη.

 

Εξωσωματική Λιθοτριψία

Είναι αποτελεσματική για τις πέτρες στα νεφρά ή ανώτερο ουρητήρα. Χρησιμοποιεί μία πηγή παραγωγής κρουστικών κυμάτων, για να σπάσει την πέτρα σε μικροσκοπικά κομμάτια, που μπορεί να περάσουν φυσικά. Αυτή η διαδικασία δεν είναι κατάλληλη για ασθενείς με πολύ μεγάλες πέτρες ή ορισμένες άλλες ιατρικές παθήσεις.

 

Ουρητηρολιθοτριψία

Η επέμβαση αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αφαίρεση ή τη διάλυση πέτρας, που βρίσκεται στον ουρητήρα. Ένα ειδικό τηλεσκοπικό όργανο (ουρητηροσκόπιο), εισάγεται μέσω της ουρήθρας και μέσα από την ουροδόχο κύστη στον ουρητήρα μέχρι να φτάσει στον λίθο. Ο λίθος κατακερματίζεται με τη χρήση Laser και τα θραύσματα αφαιρούνται. Τα ποσοστά οριστικής απαλλαγής από λίθους στο Athens Urology με τη μέθοδο αυτή, είναι εξαιρετικά. Η νοσηλεία είναι συνήθως ημερήσια.

 

Διαδερμική νεφρολιθοτριψία

Αυτή η χειρουργική επέμβαση γίνεται διαδερμικά (δηλαδή, μέσα από το δέρμα) και η αφαίρεση των λίθων των νεφρών, επιτυγχάνεται άμεσα.

Μια βελόνα με ένα σύρμα, χρησιμοποιείται για την πρόσβαση στο εσωτερικό των νεφρών. Ο χειρουργός στη συνέχεια, με προοδευτική διαστολή πάνω από το σύρμα στο νεφρό, εισάγει και χειρίζεται τα χειρουργικά εργαλεία, για  να κατακερματίσει και να αφαιρέσει τις πέτρες στα νεφρά.

Η τεχνική αυτή συνήθως απαιτεί νοσηλεία σε νοσοκομείο, και οι περισσότεροι ασθενείς θα επανέλθουν στις συνήθεις δραστηριότητες εντός 2 εβδομάδων. Τέλος υπάρχει και η ανοικτή αφαίρεση των λίθων, η οποία όμως σήμερα έχει πολύ περιορισμένες ενδείξεις, μιας και υπάρχουν πιο σύγχρονες ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές.

 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την πέτρα στα νεφρά και την κατάλληλη θεραπεία για τη δική σας περίπτωση, επικοινωνήστε σήμερα με τον Χειρουργό Ουρολόγο Ανδρολόγο Ιωάννη Μπελημπασάκη.

Avatar

Ο Μπελημπασάκης Ιωάννης είναι Ουρολόγος – Ανδρολόγος, με εξειδίκευση στην Ανδρολογία, την Επανορθωτική Ουρολογία και στις Παθήσεις της Ουρήθρας. Επιπλέον, διαθέτει εξειδικευμένες γνώσεις στη στυτική δυσλειτουργία και μέχρι σήμερα, έχει αναλάβει περισσότερα από 1500 περιστατικά ασθενών με αυτήν τη πάθηση.

Call Now ButtonΜιλήστε με τον γιατρό