Στένωση ουρήθρας – Ουρηθροπλαστική

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

  Τι είναι η στένωση της ουρήθρας;

  Με τον όρο στένωση ουρήθρας εννοούμε την παθολογική κατάσταση κατά την οποία ο σωλήνας της ουρήθρας παρουσιάζει κάποιο στένωμα, το οποίο δυσκολεύει ή εμποδίζει τη φυσιολογική ούρηση. Η στένωση της ουρήθρας εμφανίζεται με μεγαλύτερη συχνότητα στους άνδρες, απ’ ότι στις γυναίκες.

  στένωση ουρήθρας

  Πού οφείλεται;

  Η στένωση της ουρήθρας μπορεί να οφείλεται σε ένα πλήθος διαφορετικών παραγόντων, μεταξύ των οποίων είναι οι εξής:

  • Κληρονομικοί προδιάθεση (συγγενής στένωση)
  • Τραυματισμός στην περιοχή ουρήθρας
  • Τοπική φλεγμονή

   

  Ποια συμπτώματα παρουσιάζει;

  Τα βασικά συμπτώματα που παρουσιάζει η στένωση της ουρήθρας, συνδέονται άμεσα με την ίδια την ούρηση και περιλαμβάνουν:

  • Συχνοουρία
  • Δυσκολία κατά την ούρηση
  • Πόνος κατά την ούρηση (δυσουρία)
  • Μειωμένη ροή και ακτίνα των ούρων
  • Ακράτεια
  • Εντοπισμένος πόνος στην ηβική περιοχή
  • Αιματηρά ούρα

  Ποιες επιπλοκές δημιουργεί;

  Η βασικότερη επιπλοκή που δημιουργείται όταν ένας άνδρας πάσχει από στένωση της ουρήθρας, είναι η αδυναμία της ούρησης ή αλλιώς επίσχεση ούρων. Επιπλέον υπάρχει πιθανότητα να εμφανιστούν τοπικές φλεγμονές και ουρολοιμώξεις, οι οποίες προκύπτουν ως αποτέλεσμα της στένωσης.

   

  Πως πραγματοποιείται η διάγνωση;

  Πολύ σημαντική για τη διάγνωση της νόσου, είναι η κλινική εξέταση του ασθενή. Επιπρόσθετες  εξετάσεις όπως η κυστεοσκόπηση, η ουρηθρογραφία και η ουρομετρία είναι βασικές, για να μπορέσει ο ιατρός να εκτιμήσει με ακρίβεια την κατάσταση, καθώς και τις επιπλοκές που εντοπίζονται και εμποδίζουν το άνοιγμα της ουρήθρας.

  Τέλος, οι μικροβιολογικές και ουρολογικές εξετάσεις ολοκληρώνουν την διαδικασία της διάγνωσης.

   

  Ποια είναι η θεραπεία;

  Η ενδεικνυόμενη θεραπεία για τη στένωση της ουρήθρας, πραγματοποιείται αποκλειστικά από τον ιατρό και η αντιμετώπισή της πρέπει να είναι άμεση. Οι πιο συνηθισμένες τεχνικές που εφαρμόζονται για τη θεραπεία, είναι η κυστεοσκόπηση και η ενδοσκοπική ουρηθροτομία, που απώτερο σκοπό τους έχουν την αποκατάσταση της φυσιολογικής διαδικασίας της ούρησης.

  Ορισμένες άλλες θεραπευτικές τεχνικές, όπως είναι η διαστολή της ουρήθρας με ουρηθροπλαστική, προσφέρουν ριζική λύση στο πρόβλημα όταν υπάρχουν υποτροπές των στενωμάτων. Η διαδικασία αυτή γίνεται μέσω μίας μικρής τομής στο περίνεο και σε πολλές περιπτώσεις χρησιμοποιείται μόσχευμα αυτόλογο με βλεννογόνο από το στόμα του ασθενή ή ετερόλογο. Το ποσοστό επιτυχίας φτάνει και το 90% ειδικά σε περιπτώσεις στενώματος της βολβικής μοίρας της ουρήθρας.

   

  Μάθετε περισσότερα για την ουρηθροπλαστική, το κόστος της επέμβασης και την μόνιμη λύση που προσφέρει στη στένωση της ουρήθρας, επικοινωνώντας σήμερα με τον Χειρουργό Ουρολόγο Ανδρολόγο, Ιωάννη Μπελημπασάκη.

  ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
  ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ