Προστατεκτομή TURIS

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

  Τι είναι η προστατεκτομή TURIS;

  Η προστατεκτομή TURIS αποτελεί την πιο συχνή επέμβαση που εφαρμόζεται παγκοσμίως, προκειμένου να αντιμετωπιστεί και να θεραπευτεί η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη (ΚΥΠ). Μέχρι και σήμερα, αποτελεί την πιο συχνή χειρουργική αντιμετώπιση για τους προστάτες που φτάνουν σε όγκο μέχρι 150 κ.εκ.

   

  Πώς πραγματοποιείται;

  Η μέθοδος TURIS (στα ελληνικά «τούρις») πραγματοποιείται με την χειρουργική αφαίρεση ενός μέρους του προστατικού αδένα, μέσω της ουρήθρας. Αυτό σημαίνει πως η όλη διαδικασία γίνεται διουρηθρικά.

  Η TURIS πραγματοποιείται πάντα με γενική ή ραχιαία αναισθησία. Μέσω της ουρήθρας εισάγεται μια κάμερα, προκειμένου να εντοπιστεί με ακρίβεια η περιοχή του προστάτη. Στη συνέχεια, χρησιμοποιείται ένα ειδικό εργαλείο, το οποίο εφαρμόζει πάνω στην κάμερα και αφαιρεί ένα μεγάλο μέρος του προστατικού αδένα.

  Αυτό το χειρουργικό εργαλείο, χρησιμοποιεί θερμότητα προκειμένου να αφαιρέσει προστατικό ιστό. Αφού έχει ολοκληρωθεί η εκτομή στη συγκεκριμένη περιοχή, ο χειρουργός προχωρά σε αιμόσταση, προκειμένου να προληφθεί η αιμορραγία.

  Στο τέλος της επέμβασης, τοποθετείται στον ασθενή ένας καθετήρας, μέσα από τον οποίο εφαρμόζονται πλύσεις με φυσιολογικό ορό σε συνεχή βάση, για την αποφυγή σχηματισμού πηγμάτων.

   

  Ποια είναι τα πλεονεκτήματά της;

  prostatektomi-turis prostatektomi-turis

  Με τη διουρηθρική προστατεκτομή TURIS, ο ασθενής έχει τα εξής σημαντικά πλεονεκτήματα:

  • Χωρίς τομές, αντιαισθητικά σημάδια και ουλές
  • Ελάχιστα επεμβατική μέθοδος
  • Μηδενική ανάγκη μετάγγισης
  • Δεν απαιτείται νυχτερινή αποκλειστική παρακολούθηση του ασθενή
  • Μόλις 1 ημέρα νοσηλείας
  • Ο καθετήρας αφαιρείται στην έξοδο ή την επόμενη μέρα
  • Πλήρης απουσία ακράτειας και στυτικής δυσλειτουργίας
  • Πολύ γρήγορη ανάρρωση και επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες

   

  Ποιοι είναι κατάλληλοι υποψήφιοι για να υποβληθούν στην TURIS;

  Η TURIS προστατεκτομή συνίσταται στους ακόλουθους:

  • Ασθενείς που δεν παρουσιάζουν βελτίωση με τη λήψη φαρμάκων (συντηρητική θεραπεία)
  • Ασθενείς που έχουν αντιμετωπίσει πλήρη αδυναμία ούρησης (επίσχεση ούρων)
  • Ασθενείς που αντιμετωπίζουν ακράτεια ούρων, η οποία οφείλεται στην υπερπλήρωση της ουροδόχου κύστης με ούρα
  • Ασθενείς που έχουν υποστεί επαναλαμβανόμενες ουρολοιμώξεις
  • Ασθενείς που εμφανίζουν λίθους στην ουροδόχο κύστη ή εκκολπώματα
  • Ασθενείς που εμφανίζουν αίμα στα ούρα, λόγω του μεγέθους του προστάτη, ο οποίος δεν θεραπεύεται με φαρμακευτική αγωγή
  • Ασθενείς με διάταση νεφρών, η οποία οφείλεται σε μεγάλο υπόλειμμα ούρων

  turis

  Συμβουλευτείτε τους ειδικούς στο Athens Urology Center για το εάν η προστατεκτομή TURiS είναι κατάλληλη στη περίπτωσή σας. Ο Χειρουργός Ουρολόγος – Ανδρολόγος Ιωάννης Μπελημπασάκης θα λάβει το ιστορικό σας, θα σας εξετάσει, και θα συζητήσει μαζί σας την αποτελεσματική θεραπεία για την αντιμετώπιση της υπερπλασίας του προστάτη.

   

   

  prostatektomi-turis

  Τι γίνεται μετά την επέμβαση;

  Για τις πρώτες μέρες μετά την επέμβαση, υπάρχει πιθανότητα ο ασθενής να παρατηρήσει αίμα κατά την ούρηση. Μόλις αφαιρεθεί ο καθετήρας, θα ελεγχθεί η ούρηση του ασθενή και στην συνέχεια θα πραγματοποιηθεί υπερηχογράφημα, για να διαπιστωθεί αν υπάρχει υπόλοιπο ούρων, αμέσως μετά την ούρηση.

  Ο ασθενής, μαζί με το εξιτήριό του, θα λάβει γραπτές σαφείς οδηγίες από τον ιατρό σχετικά με την αντιβιοτική αγωγή που θα ακολουθήσει, την ιστολογική έκθεση που θα παραλάβει, το χρονικό διάστημα που χρειάζεται να απέχει από έντονη σωματική δραστηριότητα και θα ενημερωθεί για τη λήψη άφθονων υγρών.

   

  Υπάρχει ακράτεια ή πρόβλημα στύσης μετά την TURIS;

  Η διουρηθρική προστατεκτομή TURIS εφαρμόζεται στις περιπτώσεις όπου ο προστάτης εμφανίζει υπερτροφία. Αυτό σημαίνει πως η μέθοδος TURIS δεν έχει παρενέργειες, ούτε εντοπίζεται ακράτεια μετά από αυτή. Τα προβλήματα αυτά συνήθως προκύπτουν από επιπλοκές της ριζικής αφαίρεσης του προστάτη, η οποία γίνεται σε περιπτώσεις καρκίνου του προστάτη.

  Η πιθανότητα να εμφανιστεί ακράτεια είναι στην πραγματικότητα ελάχιστη και σε μεγάλο βαθμό, εξαρτάται από την εμπειρία του χειρουργού. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση της στυτικής δυσλειτουργίας, καθώς αυτή αποτελεί επίσης μια επιπλοκή της ριζικής αφαίρεσης προστάτη λόγω καρκίνου.

   

  Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την προστατεκτομή TURIS, τη διάρκεια της επέμβασης και το κόστος, επικοινωνήστε σήμερα με τον Χειρουργό Ουρολόγο – Ανδρολόγο Ιωάννη Μπελημπασάκη. Ο Ιωάννης Μπελημπασάκης έχει ειδικευτεί στις παθήσεις του προστάτη και διαθέτει πολυετή εμπειρία και ειδική γνώση πάνω στη θεραπεία τους.

  ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
  ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ