Σπερμοδιάγραμμα

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

  Τι είναι η ανάλυση σπέρματος ή Σπερμοδιάγραμμα;

  Μια ανάλυση σπέρματος μετρά με ακρίβεια τον αριθμό των σπερματοζωαρίων, την κινητικότητά τους (ικανότητα κίνησης), τη μορφολογία τους (μέγεθος και σχήμα) και τον όγκο και τη συνοχή του δείγματος που εκσπερμάτισε. Η ανάλυση σπέρματος είναι το πιο σημαντικό τεστ ανδρικής υπογονιμότητας.

  Ένα φυσιολογικό αποτέλεσμα ανάλυσης σπέρματος θα έδειχνε έναν αριθμό σπερματοζωαρίων τουλάχιστον 15 εκατομμυρίων σπερματοζωαρίων ανά mL, με τουλάχιστον το ένα τρίτο να δείχνει προοδευτική κίνηση προς τα εμπρός.

  Αξιολογείται επίσης η μορφολογία (σχήμα) του σπέρματος. Εάν ενδείκνυται, η ζωτικότητα του σπέρματος μπορεί επίσης να μετρηθεί (το ποσοστό των ακίνητων σπερματοζωαρίων που είναι ζωντανά ή νεκρά) με βάση τις επιδράσεις μιας βαφής στο σπέρμα.

  Εάν εντοπίσουμε ανωμαλίες, συχνά απαιτούμε επαναλαμβανόμενες δοκιμές για να αξιολογήσουμε τον τύπο και τον βαθμό του προβλήματος και εάν πρόκειται για ένα επίμονο χαρακτηριστικό. Το σπέρμα έχει κύκλο ζωής 72 ημερών, επομένως εάν είστε άρρωστοι ή αγχωμένοι μπορεί να επηρεάσει προσωρινά την ποιότητα παραγωγής σπέρματός σας.

   

  Δοκιμή αντισωμάτων σπέρματος

  Εάν τα σπερματοζωάρια κολλήσουν μεταξύ τους κεφάλι με κεφάλι, ουρά με ουρά ή με μικτό τρόπο, αυτό είναι γνωστό ως συγκόλληση και η παρουσία αντισωμάτων σπέρματος μπορεί να είναι η αιτία. Με απλά λόγια, αυτό σημαίνει ότι έχετε αναπτύξει αντισώματα κατά του δικού σας σπέρματος και μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τη διείσδυση του σπέρματος στην βλέννα του τραχήλου της μήτρας και την επιτυχία οποιασδήποτε θεραπείας εξωσωματικής γονιμοποίησης. Αυτό μπορεί να διαγνωστεί μέσω πιο εξελιγμένων τεχνικών που διεξάγονται ως μέρος μιας ανάλυσης σπέρματος. Αυτό είναι πιο συχνό σε άνδρες που έχουν υποβληθεί σε βαζεκτομή.

   

  Test κατακερματισμού DNA σπέρματος (DNA Fragmentation test)

  Εάν έχετε επαναλαμβανόμενες αποβολές ή αρκετούς ανεπιτυχείς κύκλους θεραπείας IVF, αυτή η εξέταση μπορεί να μας βοηθήσει να διαγνώσουμε και να αντιμετωπίσουμε υψηλά επίπεδα κατακερματισμού του DNA. Είναι επίσης χρήσιμο για άνδρες που έχουν αυξημένα επίπεδα λευκοκυττάρων στο σπέρμα, έχουν εκτεθεί σε τοξικές ουσίες, είναι άνω των 40 ετών ή έχουν διαβήτη.

  Η αντιοξειδωτική θεραπεία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη βελτίωση της υγείας του σπέρματος ή μπορούμε να επιλέξουμε το καλύτερο σπέρμα για ICSI χρησιμοποιώντας IMSI.

   

  ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
  ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ