Συστροφή Όρχεων

Τι είναι η συστροφή των όρχεων;

Η συστροφή των όρχεων αφορά στην περιστροφή τους γύρω από τον σπερματικό τόνο τους. Πιο συγκεκριμένα, ο όρχις περιστρέφεται γύρω από τον εαυτό του πάνω από 180Ο με αποτέλεσμα να περιστρέφεται και ο σπερματικός τόνος που τον συγκρατεί. Η συστροφή του σπερματικού τόνου έχει ως συνέπεια τη διακοπή αιμάτωσης του όρχι. Πρόκειται για μια επείγουσα κατάσταση και πρέπει να αντιμετωπίζεται όσο το δυνατόν πιο άμεσα. Η συστροφή όρχεων πρέπει να αντιμετωπιστεί τις πρώτες 5 ώρες από την έναρξη συμπτωμάτων, ειδάλλως μπορεί να νεκρωθεί και να ατροφήσει.

Σε ποιες ηλικίες συμβαίνει συνήθως η συστροφή όρχεων;

Συνήθως εμφανίζεται στα βρέφη κατά τη διάρκεια του πρώτου χρόνου ζωής και σε αγόρια από 12-18 ετών. Η συστροφή όρχεων μπορεί να εμφανιστεί και σε μεγαλύτερες ηλικίες με μικρότερη συχνότητα όμως.

Συστροφή όρχεων: Πώς προκαλείται;

Στις περισσότερες περιπτώσεις η συστροφή χαρακτηρίζεται ως ιδιοπαθής, αφού δεν εντοπίζεται συγκεκριμένη αιτία. Όμως, η συστροφή όρχεων μπορεί να προκληθεί εξαιτίας των παρακάτω παραγόντων:

  • Κρυψορχία (στα βρέφη)
  • Τραυματισμός της βουβωνικής χώρας
  • Έντονη σωματική δραστηριότητα

Συμπτώματα συστροφής των όρχεων

Τα συμπτώματα συστροφής των όρχεων μπορεί να είναι παρόμοια με άλλες παθήσεις, οι οποίες επηρεάζουν τους όρχεις. Για παράδειγμα μοιάζουν με συμπτώματα λοιμώξεων όπως η ορχίτιδα και η επιδιδυμίτιδα, κάτι που καθιστά την άμεση επίσκεψή σας σε έναν ανδρολόγο για να αξιολογήσει την κατάσταση.

Τα πιο σημαντικά συμπτώματα είναι :

  • Ξαφνικός πόνος που μπορεί να είναι ιδιαίτερα έντονος στο όσχεο και σε έναν από τους όρχεις σας
  • Ο πόνος μπορεί να αυξηθεί ή και να μειωθεί, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις δεν θα υποχωρήσει εντελώς
  • Έντονος πόνος στον όρχι και ευαισθησία κατά την ψηλάφηση

Λιγότερο συχνά συμπτώματα αλλά πιθανά, είναι τα παρακάτω:

  • Διόγκωση του οσχέου
  • Ο ένας όρχις μπορεί να φαίνεται ψηλότερος από τον άλλο
  • Οξύς πόνος στην κοιλιά
  • Ναυτία και έμετος

Πώς γίνεται η διάγνωση συστροφής των όρχεων;

Εάν υπάρχει ξαφνικός πόνος στο όσχεο, θα πρέπει να απευθυνθείτε άμεσα σε κάποιον έμπειρο Ανδρολόγο Ουρολόγο. Απαιτείται προσεκτική λήψη του ατομικού σας ιστορικού και κλινική εξέταση στο όσχεο, τους όρχεις, την κοιλιά και της βουβωνική χώρας.

Εάν υπάρχει υποψία συστροφής των όρχεων, μπορεί να χρειαστείτε επείγουσα χειρουργική επέμβαση για να σωθεί ο όρχις. Άλλες εξετάσεις που απαιτούνται περιλαμβάνουν το υπερηχογράφημα οσχέου και εξετάσεις ούρων ή αίματος.

Εάν η συστροφή όρχεων αντιμετωπιστεί μέσα στο χρονικό διάστημα των 5 ωρών τα αποτελέσματα είναι πολύ καλά, ενώ αντίθετα μετά το πέρας τους η πιθανότητες για νέκρωση του όρχι αυξάνονται.

Χειρουργική αντιμετώπιση συστροφής των όρχεων

Η συστροφή των όρχεων απαιτεί επείγουσα χειρουργική επέμβαση για την εξερεύνηση του οσχέου, αυτό συνήθως απαιτεί γενική αναισθησία. Εάν ο όρχις δεν έχει συστραφεί και δεν έχει υποστεί μόνιμη βλάβη, τότε μπορεί να στερεωθεί στη μία ή και στις δύο πλευρές. Η επέμβαση αυτή ονομάζεται ορχεοπηξία.

Χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του όρχεως

Εάν ο όρχις έχει συστραφεί για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα θα πρέπει να αφαιρεθεί.  Η διαδικασία με την οποία αφαιρείται ο όρχις ονομάζεται ορχεκτομή. Η αφαίρεση του όρχεως δεν θα επηρεάσει τη σεξουαλική σας ζωή ή την ικανότητά σας να κάνετε παιδιά. Συνήθως  σε δέυτερο χρόνο τοποθετείται μια ορχική πρόθεση σιλικόνης αργότερα.

 

Ο Χειρουργός Ανδρολόγος Ουρολόγος Ιωάννης Μπελημπασάκης  και η ομάδα του Αthens Urology Center βρίσκονται στη διάθεσή σας για την αντιμετώπιση προβλημάτων του ουροποιητικού συστήματος. Επικοινωνήστε μαζί μας και κλείστε το ραντεβού σας.

ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ