Τεστ PSA

ΕΝΟΤΗΤΕΣ


  Το τεστ PSA είναι μια εξέταση αίματος που μετρά την ποσότητα του ειδικού προστάτη αντιγόνου (PSA) στο αίμα σας. Το PSA είναι μια πρωτεΐνη που παράγεται από φυσιολογικά κύτταρα στον προστάτη και επίσης από καρκινικά κύτταρα προστάτη. Είναι φυσιολογικό να έχετε μικρή ποσότητα PSA στο αίμα σας και η ποσότητα αυξάνεται ελαφρώς καθώς μεγαλώνετε και ο προστάτης σας μεγαλώνει. Ένα αυξημένο επίπεδο PSA μπορεί να υποδηλώνει ότι έχετε πρόβλημα με τον προστάτη σας, αλλά όχι απαραίτητα με καρκίνο.

   

  Ποιος μπορεί να κάνει τεστ PSA;

  Έχετε το δικαίωμα σε δοκιμή PSA εάν είστε άνω των 50 ετών ή έχετε οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του προστάτη. Μπορεί επίσης να κάνετε τεστ PSA εάν έχετε συμπτώματα πιθανού προβλήματος του προστάτη.

   

  Τι θα μπορούσε να επηρεάσει το επίπεδο PSA μου;

  Το PSA παράγεται από υγιή κύτταρα στον προστάτη, επομένως είναι φυσιολογικό να υπάρχει μικρή ποσότητα PSA στο αίμα σας. Το ποσό αυξάνεται καθώς γερνάτε επειδή ο προστάτης σας μεγαλώνει.

  Τα προβλήματα του προστάτη, όπως ο διογκωμένος προστάτης, η προστατίτιδα ή ο καρκίνος του προστάτη, μπορεί να προκαλέσουν αύξηση του επιπέδου PSA. Επίσης

  • Λοίμωξη ούρων
  • Έντονη άσκηση
  • Εκσπερμάτωση
  • Βιοψία προστάτη
  • Καθετήρες ούρων

  Επομένως, μόνο ένα τεστ PSA δεν μπορεί συνήθως να σας πει εάν έχετε καρκίνο του προστάτη. Πολλοί άνδρες με αυξημένο επίπεδο PSA δεν έχουν καρκίνο του προστάτη. Και ορισμένοι άνδρες με φυσιολογικό επίπεδο PSA έχουν καρκίνο του προστάτη.

   

  Τακτικές εξετάσεις PSA

  Αφού ορισμένοι άνδρες έχουν κάνει το πρώτο τεστ PSA, μπορεί να θέλουν να κάνουν κάθε λίγα χρόνια τακτικές εξετάσεις, ειδικά εάν έχουν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη. Αυτός μπορεί να είναι ένας καλός τρόπος για να εντοπίσετε τυχόν αλλαγές στο επίπεδο PSA που μπορεί να υποδηλώνουν καρκίνο του προστάτη.

   

  Πλεονεκτήματα

  Μπορεί να σας βοηθήσει να διαγνωστεί ο καρκίνος του προστάτη πριν εμφανίσετε συμπτώματα.

  Μπορεί να βοηθήσει στη λήψη ενός ταχέως αναπτυσσόμενου καρκίνου σε πρώιμο στάδιο, όταν η θεραπεία θα μπορούσε να σταματήσει να εξαπλώνεται και να προκαλεί προβλήματα.

  Μια τακτική εξέταση PSA θα μπορούσε να είναι χρήσιμη, ειδικά εάν έχετε αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη. Αυτό θα μπορούσε να εντοπίσει οποιαδήποτε ασυνήθιστη αύξηση του επιπέδου PSA σας που μπορεί να αποτελεί ένδειξη καρκίνου του προστάτη.

   

  Μειονεκτήματα

  Το επίπεδο PSA σας μπορεί να αυξηθεί, ακόμα κι αν δεν έχετε καρκίνο του προστάτη. Πολλοί άνδρες με αυξημένο επίπεδο PSA δεν έχουν καρκίνο του προστάτη.

  Το τεστ PSA μπορεί να χάσει τον καρκίνο του προστάτη. Για παράδειγμα, μια μεγάλη μελέτη έδειξε ότι 1 στους 7 άνδρες (15 τοις εκατό) με φυσιολογικό επίπεδο PSA μπορεί να έχει καρκίνο του προστάτη και 1 στους 50 άνδρες (δύο τοις εκατό) με φυσιολογικό επίπεδο PSA μπορεί να έχει καρκίνο που αναπτύσσεται γρήγορα. Για αυτό χρειάζεται απαραίτητα και η κλινική εξέταση από τον Ουρολόγο.

  Εάν αυξηθεί το επίπεδο PSA, μπορεί να χρειαστείτε βιοψία. Στα περισσότερα νοσοκομεία, οι άνδρες έχουν τώρα μια μαγνητική τομογραφία πρώτα και κάνουν βιοψία μόνο εάν η μαγνητική τομογραφία βρει κάτι ασυνήθιστο.

  ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
  ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ