Θεραπεία Με Botox Για Την Αντιμετώπιση Της Γυναικείας Ακράτειας

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

  Η θεραπεία με botox για την αντιμετώπιση της γυναικείας ακράτειας αποτελεί μια επαναστατική μέθοδο που επιφέρει εντυπωσιακά αποτελέσματα.

  Η γυναικεία επιτακτική ακράτεια, γνωστή και ως υπερδραστήρια κύστη, είναι μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από ακούσια απώλεια ούρων λόγω ξαφνικών, έντονων παρορμήσεων ούρησης. Υπάρχουν διάφορες διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές για την διαχείριση και τη βελτίωση των συμπτωμάτων της γυναικείας ακράτειας επιτακτικής ανάγκης. Η πλέον κατάλληλη θεραπεία θα εξαρτηθεί από τις εκάστοτε συνθήκες και τη σοβαρότητα της κατάστασης.

   

  Τι είναι η θεραπεία με Ενέσεις Botox;

  Οι ενέσεις OnabotulinumtoxinA (Botox) στον μυ της ουροδόχου κύστης μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των υπερδραστήριων συσπάσεων και στη βελτίωση των συμπτωμάτων. Το Botox είναι μια νευροτοξίνη που παραλύει προσωρινά τους μύες εμποδίζοντας τα νευρικά σήματα.

  Διαδικασία:

  Οι ενέσεις Botox στην ουροδόχο κύστη γίνονται συνήθως ως ημερήσια νοσηλεία Day Case και δεν απαιτούν αναισθησία. Μπορεί να γίνει εφαρμογή μιας αναισθητικής κρέμας ή ενός ήπιου ηρεμιστικού για την ελαχιστοποίηση της ενόχλησης κατά τη διάρκεια των ενέσεων.

  Το Botox χορηγείται ως ένεση μέσω εύκαμπτης κυστεοσκόπησης. Το φάρμακο έρχεται σε μορφή σκόνης σε ένα φιαλίδιο το οποίο πρέπει να αραιωθεί με φυσιολογικό ορό για ένεση. Στους περισσότερους ασθενείς, το Botox μπορεί να διαρκέσει από 6 έως 12 μήνες με μέση διάρκεια τους 7,5 μήνες.

  Πρόκειται για μια θεραπεία η οποία δεν είναι εμφανής από τις πρώτες ημέρες. Συνήθως, χρειάζεται μερικές ημέρες για να αρχίσει να λειτουργεί και τα αποτελέσματά του μπορεί να διαρκέσουν αρκετούς μήνες μετά τη θεραπεία. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο μυς της ουροδόχου κύστης εμφανίζει μειωμένες συσπάσεις, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε λιγότερα επεισόδια επείγουσας ανάγκης και διαρροές ούρων μετά την εφαρμογή.

   

  Παρακολούθηση και Επαναλαμβανόμενη Θεραπεία με Ενέσεις Botox

  Τα αποτελέσματα του Botox σταδιακά εξαφανίζονται με την πάροδο του χρόνου, επομένως οι επαναλαμβανόμενες ενέσεις μπορεί να είναι απαραίτητες για να διατηρηθούν τα οφέλη.

  Οι συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες περιλαμβάνουν:

  • λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος
  • δυσκολία εκκένωσης της ουροδόχου κύστης
  • κατακράτηση ούρων

  Όπως με κάθε ιατρική πράξη, υπάρχουν επίσης κίνδυνοι που σχετίζονται με την ίδια τη διαδικασία της ένεσης.

   

  Τεχνικές συμπεριφοράς: Τι πρέπει να κάνω για την αντιμετώπιση της υπερδραστήριας κύστης;

  Οι τεχνικές συμπεριφοράς στα πλαίσια της θεραπείας της υπερδραστήριας κύστης περιλαμβάνουν:

  • Εκπαίδευση ουροδόχου κύστης

  Αυξάνετε σταδιακά το χρόνο μεταξύ των επισκέψεων στο μπάνιο για να βελτιώσετε τον έλεγχο της κύστης και να μειώσετε την επιτακτικότητα.

  • Προγραμματισμένη τουαλέτα

  Καθορισμός ενός τακτικού προγράμματος για επισκέψεις στο μπάνιο για προληπτικό άδειασμα της ουροδόχου κύστης.

  • Διαχείριση υγρών

  Προσαρμογή λήψης υγρών για την πρόληψη της υπερβολικής πλήρωσης της ουροδόχου κύστης.

  • Ασκήσεις πυελικού εδάφους (ασκήσεις Kegel)

  Η ενίσχυση των μυών του πυελικού εδάφους μπορεί να βελτιώσει τον έλεγχο της ουροδόχου κύστης και να μειώσει τη διαρροή.

  • Φάρμακα

  Αντιχολινεργικά φάρμακα: βοηθούν στη χαλάρωση του μυός της ουροδόχου κύστης και στη μείωση των συσπάσεων, μειώνοντας έτσι τα επεισόδια επείγουσας ούρησης και ακράτειας.

  • Βήτα-3 αδρενεργικοί αγωνιστές

  Αυτά τα φάρμακα βοηθούν στην αύξηση της χωρητικότητας της κύστης και στη μείωση της συχνότητας των συσπάσεων.

  • Ηλεκτρική διέγερση

  Διέγερση ιερού νεύρου (SNS): Αυτό περιλαμβάνει τη χρήση συσκευής που στέλνει ήπιες ηλεκτρικές ώσεις στα ιερά νεύρα, τα οποία ελέγχουν τη λειτουργία της ουροδόχου κύστης. Διαδερμική διέγερση κνημιαίου νεύρου (PTNS): διέγερση του κνημιαίου νεύρου κοντά στον αστράγαλο για να επηρεάσει τη λειτουργία της ουροδόχου κύστης.

  • Πεσσός

  Για ορισμένες γυναίκες, η χρήση ενός πεσσού – μιας μικρής συσκευής που εισάγεται στον κόλπο για να στηρίξει την ουροδόχο κύστη – μπορεί να βοηθήσει.

  • Τροποποιήσεις τρόπου ζωής

  Επί παραδείγματι, πρέπει να αποφύγετε τα ερεθιστικά της ουροδόχου κύστης όπως η καφεΐνη, το αλκοόλ και απώλεια βάρους.

   

  Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε σήμερα με τον Χειρουργό Ουρολόγο ΑνδρολόγοΙωάννη Μπελημπασάκη.

  ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
  ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ