Categories
Άλλα Άρθρα

Τι είναι το PSA;

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

  Έλεγχος PSA και καρκίνος του προστάτη

  Στο ιατρείο μας καταλαβαίνουμε τη σημασία του ελέγχου για κακοήθεις και καλοήθεις ασθένειες του προστάτη και της υγείας των ανδρών. Υπάρχει σημαντική σχέση μεταξύ της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη και του καρκίνου του προστάτη με ορισμένες καταστάσεις που αντιμετωπίζουμε, όπως η στυτική δυσλειτουργία, η θεραπεία με τεστοστερόνη και η ακράτεια μετά την προστατεκτομή. Προσφέρουμε επομένως μια πλήρη υπηρεσία αξιολόγησης προστάτη στο Athens Urology, συμπεριλαμβανομένης της κλινικής εξέτασης και του ελέγχου PSA.

  Η αιτία του καρκίνου του προστάτη είναι άγνωστη, αλλά η ηλικία, το οικογενειακό ιστορικό, η διατροφή και η φυλή είναι οι ισχυρότεροι παράγοντες επικινδυνότητας.

  Ηλικία: Το ποσοστό των νέων διαγνώσεων του καρκίνου του προστάτη αυξάνεται με την αύξηση της ηλικίας, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη μορφή καρκίνου.
  Οικογενειακό ιστορικό: Η ύπαρξη ιστορικού καρκίνου του προστάτη στην οικογένεια καθώς και η έναρξή του σε ηλικία κάτω των 55 ετών σε άτομα της οικογένειας, αυξάνει τις πιθανότητες στον άνδρα να εμφανίσει το νόσημα αυτό.
  Φυλή: Αυξημένη πιθανότητα εμφανίζει η μαύρη φυλή
  Ο ρόλος άλλων παραγόντων όπως είναι οι ανδρικές ορμόνες, το διατροφικό ζωικό λίπος και οι περιβαλλοντικές τοξίνες, δεν είναι ξεκάθαρος.

  Η πλειοψηφία των προστατικών καρκίνων σε πρώιμα στάδια (ενδοπροστατική βλάβη) δεν προκαλεί καθόλου συμπτώματα. Όταν υπάρχουν συμπτώματα, μπορεί να περιλαμβάνουν τα παρακάτω:

  Συχνή ή επιτακτική ανάγκη ούρησης, διακοπτόμενη ή καθυστερημένη ροή των ούρων
  Πόνος κατά την ούρηση
  Αίμα στα ούρα
  Πόνος κατά την εκσπερμάτιση ή αίμα στο σπέρμα
  Στυτική δυσλειτουργία
  Πόνος στην περιοχή της πυέλου (λεκάνη) ή στο κάτω μέρος της πλάτης

  Δεδομένου του ότι η νόσος είναι συνήθως ασυμπτωματική, μπορεί να εντοπιστεί, στα πρώτα στάδιά της, μόνο μέσα από τακτικό κλινικό έλεγχο, ο οποίος περιλαμβάνει:

  Την δακτυλική εξέταση του προστάτη, κατά την οποία ο αδένας ψηλαφείται για να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν ανωμαλίες στο μέγεθος, στο σχήμα και στην υφή του. Η δακτυλική εξέταση πρέπει να περιλαμβάνεται στον ετήσιο γενικό έλεγχο όλων των ανδρών ηλικίας 50 ετών και άνω.
  Την ειδική εξέταση αίματος PSA ανιχνεύει το προστατικό αντιγόνο στο αίμα και είναι η πιο χρήσιμη εξέταση αίματος για την έγκαιρη ανίχνευση.
  Ο συνδυασμός των δύο αυτών μεθόδων μπορεί να δώσει τις ακριβέστερες πληροφορίες για την ύπαρξη ή μη της νόσου.

  Τι είναι το PSA;

  Το ειδικό αντιγόνο του προστάτη (PSA) είναι μια πρωτεΐνη που απελευθερώνεται στην κυκλοφορία του αίματος από τα φυσιολογικά κύτταρα του προστάτη. Μια εξέταση αίματος για επίπεδο PSA χρησιμοποιείται για τη μέτρηση της ποσότητας του ειδικού προστάτη αντιγόνου (PSA). Το επίπεδο PSA αυξάνεται ελαφρώς με την ηλικία. Το αυξημένο PSA μπορεί να οφείλεται σε κάποιο πρόβλημα στον προστάτη που μπορεί να είναι καλοήθη ή κακοήθη. To PSA στον ορό του αίματος εμφανίζεται ως ελεύθερο ή συνδεδεμένο με πρωτεΐνες.
  Ολικό PSA (total PSA): Είναι το σύνολο της ποσότητας του PSA ελεύθερο και συνδεδεμένο με πρωτεΐνη στο αίμα.
  Ελεύθερο PSA (Free PSA): δεν συνδέεται με πρωτεΐνες. Είναι η κυριότερη μορφή PSA στο σπερματικό υγρό.
  PSA velocity: Είναι ο ρυθμός με τον οποίο μεταβάλλεται το PSA με την πάροδο του χρόνου. Μια ταχεία αύξηση μπορεί να υποδηλώνει την ύπαρξη καρκίνου.
  PSA ratio: Είναι ο λόγος του ελεύθερου προς το ολικό PSA. Ένα υψηλό PSA με μικρό ποσοστό του ελεύθερου PSA αυξάνει την πιθανότητα ύπαρξης καρκίνου.

  Χρειάζομαι έλεγχο PSA;

  Οι άνδρες μπορούν να ζητήσουν PSA άνω των 50 ετών. Ωστόσο, πρέπει να κατανοήσουν τους κινδύνους και τα οφέλη που σχετίζονται με τα αποτελέσματα. Οι μαύροι και οι άνδρες με οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του προστάτη που είναι άνω των 45 ετών θεωρείται ότι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη.

  Τι σημαίνει το αυξημένο PSA;

  Το PSA μπορεί να αυξηθεί λόγω διογκωμένου προστάτη φλεγμονής στον προστάτη (προστατίτιδα λοίμωξης του ουροποιητικού συστήματος ή λόγω καρκίνου του προστάτη. Μια μικρή αύξηση του PSA θα μπορούσε να είναι εκεί μετά από εξέταση του προστάτη, εκσπερμάτωση ή έντονη άσκηση.

  Τι θα ακολουθήσει εάν αυξηθεί το PSA;

  Η αξιολόγηση του προστάτη δεν βασίζεται μόνο στo PSA. Απαιτεί επίσης εξέταση προστάτη από ουρολόγο εάν το PSA είναι αυξημένο. Ανάλογα με το αποτέλεσμα της αυξημένης εξέτασης PSA και της δακτυλικής εξέτασηςπροστάτη, θα μπορούσαν να οργανωθούν περαιτέρω εξετάσεις που μπορεί να περιλαμβάνουν πολυπαραμετρική μαγνητική τομογραφία ή βιοψία προστάτη.

  Σχετικά Άρθρα

  Nόσος Peyronie – Πότε Είναι Ανησυχητική Η Κάμψη Πέους;

  [content_table] Η ελαφρά κάμψη του πέους προς τα αριστερά ή δεξιά, είναι φυσιολογική, όταν βρίσκεται σε στύση. Στην περίπτωση όμως, που εντοπίζεται μια πιο σημαντική κάμψη στο πέος, η οποία...

  Περισσότερα...

  Πέτρα Στα Νεφρά – Τα Συμπτώματα Που Δεν Πρέπει Να Παραβλέπεις

  Τι είναι η πέτρα στα νεφρά και πως προκαλείται; Οι πέτρες στα νεφρά, είναι ουσιαστικά σκληρές εναποθέσεις από μέταλλα και άλατα, που σχηματίζονται μέσα στα νεφρά μας. Η διατροφή, το υπερβολικό σωματικό βάρος,...

  Περισσότερα...

  TURis Προστατεκτομή – Όλα Όσα Χρειάζεται Να Γνωρίζεις

  Τι είναι η προστατεκτομή TURis; Η TURis προστατεκτομή αποτελεί μια ενδοσκοπική χειρουργική διαδικασία, η οποία περιλαμβάνει την αφαίρεση, μέσω της ουρήθρας, ενός τμήματος του προστάτη. Πρόκειται για μια ελάχιστα επεμβατική θεραπεία, που αντιμετωπίζει την καλοήθη υπερπλασία του προστάτη. Ένα πλεονέκτημα αυτής...

  Περισσότερα...

  ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
  ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ