Categories
Ιατρικά Άρθρα

TURis Προστατεκτομή – Όλα Όσα Χρειάζεται Να Γνωρίζεις

Τι είναι η προστατεκτομή TURis;

Η TURis προστατεκτομή αποτελεί μια ενδοσκοπική χειρουργική διαδικασία, η οποία περιλαμβάνει την αφαίρεση, μέσω της ουρήθρας, ενός τμήματος του προστάτη. Πρόκειται για μια ελάχιστα επεμβατική θεραπεία, που αντιμετωπίζει την καλοήθη υπερπλασία του προστάτη.

Ένα πλεονέκτημα αυτής της διαδικασίας, σε σχέση με την κλασική διουρηθρική εκτομή του προστάτη (TURP) είναι η μείωση της απώλειας αίματος και κατά συνέπεια, η γρήγορη ανάρρωση και σύντομη νοσηλεία μετά από τη χειρουργική επέμβαση.

Σε ποιες περιπτώσεις εφαρμόζεται η TURis προστατεκτομή;

Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, η μέθοδος TURis για την εκτομή του προστάτη, αποτελεί τη θεραπεία επιλογής, για συμπτώματα που προκαλούνται από καλοήθη υπερπλασία του προστάτη.

Συνιστάται για ασθενείς στους οποίους:

  • Τα συμπτώματα δεν βελτιώνονται κατά τη θεραπεία με φάρμακα
  • Επίσχεση ούρων
  • Εμφανίζονται επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος
  • Πέτρες στην ουροδόχο κύστη
  • Η ακράτεια ούρων λόγω της υπερπλήρωσης της ουροδόχου κύστης
  • Εμφανίζεται αιματουρία (αίμα στα ούρα)
  • Η νεφρική λειτουργία επιδεινώνεται λόγω των αυξημένων ποσοτήτων ούρων στην ουροδόχο κύστη

Τι γίνεται πριν την επέμβαση;

Κατά την εισαγωγή στο νοσοκομείο, θα  πραγματοποιηθεί μια προεγχειρητική αξιολόγηση, η οποία περιλαμβάνει τις ακόλουθες διαγνωστικές εξετάσεις:

  • Δοκιμές ανάλυσης ούρων
  • Εξετάσεις αίματος
  • Ακτινογραφία θώρακος
  • Συνολική εκτίμηση της καρδιακής λειτουργίας

Πως πραγματοποιείται η διαδικασία;

Η διουρηθρική εκτομή του προστάτη με τη μέθοδο TURis, μπορεί να πραγματοποιηθεί υπό γενική ή επισκληρίδιο αναισθησία.

Αφού προηγηθεί ενδελεχής και σχολαστικός αντισηπτικός καθαρισμός της περιοχής, ένα ενδοσκοπικό όργανο εισάγεται μέσω της ουρήθρας, το οποίο επιτρέπει στον χειρουργό να εξετάσει την ουροδόχο κύστη και τον προστάτη.

Χρησιμοποιώντας ηλεκτρική ενέργεια και θερμότητα, το μεγεθυμένο τμήμα του προστάτη αφαιρείται και η περιοχή καυτηριάζεται, προκειμένου να σταματήσει οποιαδήποτε αιμορραγία.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, τοποθετείται ένας καθετήρας ο οποίος επιτρέπει τη συνεχή έκπλυση της ουροδόχου κύστης. Ο ασθενής παραμένει στο νοσοκομείο για 1 έως 2 ημέρες και παίρνει εξιτήριο μόλις αφαιρεθεί ο καθετήρας.

Ποια είναι η μετεγχειρητική πορεία μετά την επέμβαση;

Κατά τη διάρκεια των πρώτων ημερών μετά τη διουρηθρική εκτομή του προστάτη, μπορεί να εμφανιστεί αίμα στα ούρα.

Κατά την αφαίρεση του καθετήρα, (η οποία όπως αναφέρθηκε και νωρίτερα γίνεται συνήθως 3 – 4 ημέρες μετά τη διαδικασία), πραγματοποιείται υπερηχογραφική απεικόνιση της ουροδόχου κύστης και του προστάτη και μετράται ο όγκος των ούρων μετά την ούρηση.

Κατά την έξοδο, ο ιατρός θα δώσει στον ασθενή συγκεκριμένες οδηγίες, οι οποίες περιλαμβάνουν τις ακόλουθες συστάσεις:

  • Την κατανάλωση άφθονων υγρών (τουλάχιστον 2 λίτρα την ημέρα)
  • Την αποφυγή καφέ και αλκοολούχων ποτών
  • Την αποφυγή του σηκώματος μεγάλων βαρών ή της έντονης σωματικής άσκησης για διάρκεια ενός μήνα
  • Συγκεκριμένα αντιβιοτικά φάρμακα που πρέπει να πάρει και με ποια συχνότητα
  • Πως θα συνεχίσει να λαμβάνει οποιοδήποτε αντιπηκτικό φάρμακο που μπορεί να έπαιρνε πριν την διαδικασία

Αξίζει να σημειωθεί πως οι περισσότεροι ασθενείς δεν υποφέρουν από αξιοσημείωτα προβλήματα μετά τη διαδικασία. Ένα σημαντικό ποσοστό των ασθενών, ωστόσο, πάσχουν από παλίνδρομη εκσπερμάτωση, κατά την οποία το σπέρμα κατευθύνεται προς τα πίσω στην ουροδόχο κύστη, κατά την εκσπερμάτωση.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την προστατεκτομή Turis, τα αποτελέσματα και το κόστος της επέμβασης, επικοινωνήστε σήμερα με τον Xειρουργό Ουρολόγο Ανδρολόγο Ιωάννη Μπελημπασάκη.

Σχετικά Άρθρα

Τι είναι το PSA;

[content_table] Έλεγχος PSA και καρκίνος του προστάτη Στο ιατρείο μας καταλαβαίνουμε τη σημασία του ελέγχου για κακοήθεις και καλοήθεις ασθένειες του προστάτη και της υγείας των ανδρών. Υπάρχει σημαντική σχέση μεταξύ της καλοήθους...

Περισσότερα...

Nόσος Peyronie – Πότε Είναι Ανησυχητική Η Κάμψη Πέους;

[content_table] Η ελαφρά κάμψη του πέους προς τα αριστερά ή δεξιά, είναι φυσιολογική, όταν βρίσκεται σε στύση. Στην περίπτωση όμως, που εντοπίζεται μια πιο σημαντική κάμψη στο πέος, η οποία...

Περισσότερα...

Πέτρα Στα Νεφρά – Τα Συμπτώματα Που Δεν Πρέπει Να Παραβλέπεις

Τι είναι η πέτρα στα νεφρά και πως προκαλείται; Οι πέτρες στα νεφρά, είναι ουσιαστικά σκληρές εναποθέσεις από μέταλλα και άλατα, που σχηματίζονται μέσα στα νεφρά μας. Η διατροφή, το υπερβολικό σωματικό βάρος,...

Περισσότερα...

ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ