Τυχαίο εύρημα σε υπέρηχο νεφρών και βιοψία νεφρού

Με την αυξανόμενη χρήση της απεικόνισης για τη διάγνωση άλλων ιατρικών παθήσεων, συχνά βρίσκονται μικρές νεφρικές μάζες και κύστες. Το νεφροκυτταρικό καρκίνωμα αντιπροσωπεύει το 2-3% όλων των καρκίνων και πάνω από το 50% αυτών εντοπίζονται τυχαία. Μικροί νεφρικοί όγκοι ορίζονται ως νεφρικές μάζες μικρότερες από 4cm σε διάμετρο. Αποτελούν μια ετερογενή ομάδα βλαβών. Το 20% είναι καλοήθεις και μόνο το 20-25% αποδεικνύεται να είναι δυνητικά επιθετικοί καρκίνοι των νεφρών. Η βιοψία νεφρού είναι η πλέον κατάλληλη εξέταση για την έγκαιρη και έγκυρη διάγνωση των νεφρικών όγκων.

Τι είναι βιοψία νεφρού;

Η βιοψία νεφρού είναι μια ιστολογική εξέταση κατά την οποία λαμβάνεται ένα κομμάτι νεφρικού ιστού. Η λήψη του ιστού του νεφρού πραγματοποιείται με τη βοήθεια μιας λεπτής βελόνας. Ο πιο συνηθισμένος τύπος νεφρικής βιοψίας ονομάζεται διαδερμική βιοψία ή βιοψία νεφρικής βελόνας.  Η βιοψία νεφρού είναι μια από τις εξετάσεις με την υψηλότερη διαγνωστική αξία, αφού βοηθά στη διάγνωση του προβλήματος και εν συνεχεία στο σχεδιασμό του θεραπευτικού πλάνου. Για τη διενέργεια της βιοψίας γίνεται τοπική αναισθησία και κατά τη διάρκεια της εξέτασης ο ασθενής θα πρέπει να μείνει όσο το δυνατόν ακίνητος.

Αιτιολογία πρόκλησης καρκίνου νεφρού

Δεν υπάρχουν καθορισμένοι παράγοντες κινδύνου για καρκίνο του νεφρού. Ωστόσο, υπάρχει συσχέτιση μεταξύ του καπνίσματος και παχυσαρκίας, όπου αυτή έχει αποδειχθεί στο 22% (τσιγάρο το κάπνισμα) και το 35% (παχυσαρκία).

Ορισμένες μελέτες προτείνουν επίσης ότι η υπέρταση μπορεί να σχετίζεται με την ανάπτυξη νεφροκυτταρικού καρκίνου νεφρού. Οι κληρονομικές μορφές RCC αποτελούν περίπου το 3% των νέων περιπτώσεων, κάνοντας την λήψη του οικογενειακού ιστορικού σημαντική σε αυτή την υποομάδα ασθενών.

Ποιες εξετάσεις πραγματοποιούνται πριν τη βιοψία νεφρού;

Η διερεύνηση του ασθενή που ανευρίσκεται τυχαία ένας μικρός νεφρικός όγκος περιλαμβάνει ένα πλήρες ιστορικό, αιματολογικός έλεγχος για ενδείξεις παρανεοπλασματικών συνδρόμων και κλινική εξέταση. Οι εργαστηριακές εξετάσεις αίματος περιλαμβάνουν εκτός των άλλων και βιοχημικό έλεγχο. Η ιδανική απεικονιστική εξέταση ως πρώτη επιλογή είναι η αξονική τετραφασική τομογραφία με σκιαγραφικό, κατά την οποία τα νεφρά απεικονίζονται ανατομικά και λειτουργικά.

Ο ρόλος της βιοψίας νεφρού

Δεν χρειάζονται όλοι οι ασθενείς με μικρές νεφρικές μάζες βιοψία. Ωστόσο, απαιτείται βιοψία σε ασθενείς που επιλέγουν ενεργή παρακολούθηση ή αφαιρετική θεραπεία.

Θεραπεία

Οι θεραπευτικές επιλογές περιλαμβάνουν την παρακολούθηση και τη χειρουργική επέμβαση. Η επέμβαση μπορεί να πραγματοποιηθεί ανοικτά, λαπαροσκοπικά ή ρομποτικά υποβοηθούμενα.

Βιοψία νεφρού & Μικρή νεφρική μάζα: Είναι απαραίτητη η διενέργειά της;

Ο ρόλος της βιοψίας νεφρού είναι αμφιλεγόμενος στην περίπτωση εύρεσης μικρής μάζας. Ειδικότερα, υπάρχει διαφωνία ως προς το αν είναι απαραίτητο βιοψία αυτών των βλαβών πριν από τον προγραμματισμό της επέμβασης.

Η μετεγχειρητική ιστοπαθολογική βιοψία δείχνει ότι περίπου το 20% των βλαβών που ήταν ύποπτες για νεφροκυτταρικό καρκίνο στην αξονική ή στο υπερηχογράφημα ήταν καλοήθεις βλάβες.  Επίσης, αυτό ισχύει σε όγκους που δεν ξεπερνούν τα 3 cm σε διάμετρο.

Ο κίνδυνος αιμορραγίας είναι ελάχιστος, και το πιο σημαντικό, ο κίνδυνος διασποράς των καρκινικών κυττάρων είναι εξαιρετικά σπάνιος. Η ευαισθησία της κατευθυνόμενης με CT βιοψία νεφρικής μάζας κυμαίνεται από 85–92%, με ειδικότητα 85–100%.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι νεφρικές μάζες , οι οποίες είναι μικρότερες από 3 cm σε διάμετρο έχουν υψηλότερα ψευδώς αρνητικά ποσοστά στην βιοψία με αρνητική προγνωστική αξία περίπου 60%.

Επίσης, η βιοψία είναι καλό  να αποφεύγεται σε κυστικές βλάβες. Βεβαίως, δεν πρέπει να υποβάλλονται όλοι οι ασθενείς με μικρές νεφρικές μάζες σε βιοψία. Η απόφαση για τη διενέργεια βιοψίας ή όχι σε έναν μικρό όγκο του νεφρού θα πρέπει απαραίτητα να ληφθεί μετά από προσεκτική ενημέρωση του/της ασθενούς.

 

Ο Χειρουργός Ανδρολόγος Ουρολόγος Ιωάννης Μπελημπασάκης έχοντας μεγάλη εμπειρία στην αντιμετώπιση παθήσεων του ουροποιητικού συστήματος βρίσκεται στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε απορία ή διευκρίνιση σχετικά με τη βιοψία νεφρού. Επικοινωνήστε μαζί μας και κλείστε το ραντεβού σας.

ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ