Υδρονέφρωση

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

  Τι ορίζεται ως υδρονέφρωση;

  Η υδρονέφρωση είναι μια επείγουσα κατάσταση που απαιτεί άμεση ιατρική αντιμετώπιση. Ο  νεφρός διογκώνεται και μεγεθύνεται λόγω συσσώρευσης ούρων. Η συσσώρευση προκαλείται από ούρα που δεν μπορούν να ρέουν σωστά από το νεφρό στην ουροδόχο κύστη. Η απόφραξη της ροής των ούρων μπορεί να προκληθεί από απόφραξη του ουροποιητικού συστήματος, όπως πέτρα στα νεφρά, όγκος ή μεγέθυνση του προστάτη.

  Με ποια συμπτώματα εκδηλώνεται η υδρονέφρωση;

  Τα συμπτώματα της υδρονέφρωσης είναι τα παρακάτω:

  • Πόνος ή οίδημα στην κοιλιά ή την πλάτη
  • Δυσκολία στην ούρηση
  • Αίμα στα ούρα
  • Επώδυνη ούρηση

  Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να μην υπάρχουν καθόλου συμπτώματα. Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, η υδρονέφρωση μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη νεφρική βλάβη και άλλες επιπλοκές. Επομένως, είναι σημαντικό να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια εάν υποψιάζεστε ότι μπορεί να έχετε αυτήν την πάθηση.

  Επιπλοκές υδρονέφρωσης

  Η υδρονέφρωση μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά από επιπλοκές ανάλογα με τη σοβαρότητα της πάθησης και την υποκείμενη αιτία. Γενικά, εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, η υδρονέφρωση μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη νεφρική βλάβη. Η νεφρική βλάβη μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη νεφρική λειτουργία και, σε σοβαρές περιπτώσεις, νεφρική ανεπάρκεια. Η έγκαιρη ανίχνευση και θεραπεία της υδρονέφρωσης μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των επιπλοκών και στη βελτίωση των αποτελεσμάτων.

  Αίτια πρόκλησης υδρονέφρωσης

  Μπορεί να υπάρχουν διάφορες αιτίες υδρονέφρωσης, όπως:

  • Απόφραξη

  Οτιδήποτε εμποδίζει τη ροή των ούρων από τα νεφρά στην ουροδόχο κύστη μπορεί να προκαλέσει υδρονέφρωση. Αυτό μπορεί να προκληθεί από πέτρες στα νεφρά, όγκους, ουλώδη ιστό ή διόγκωση του προστάτη στους άνδρες.

  • Γενετικές ανωμαλίες

  Μερικά μωρά γεννιούνται με απόφραξη ή ανωμαλία στο ουροποιητικό τους σύστημα που μπορεί να προκαλέσει υδρονέφρωση.

  • Κυστεο-ουρητηρική παλινδρόμηση

  Αυτή είναι μια κατάσταση όπου τα ούρα ρέουν πίσω στα νεφρά αντί να ρέουν προς τα κάτω στην ουροδόχο κύστη, η οποία μπορεί να προκαλέσει υδρονέφρωση.

  • Λοιμώξεις

  Οι λοιμώξεις στο ουροποιητικό σύστημα μπορεί να προκαλέσουν οίδημα και φλεγμονή που μπορεί να οδηγήσει σε υδρονέφρωση.

  • Νευρογενής ουροδόχος κύστη

  Πρόκειται για μια κατάσταση όπου τα νεύρα που ελέγχουν την ουροδόχο κύστη είναι κατεστραμμένα, οδηγώντας σε προβλήματα με τη ροή των ούρων και δυνητικά προκαλώντας υδρονέφρωση.

  Θεραπεία για την υδρονέφρωση

  Η θεραπεία για την υδρονέφρωση εξαρτάται από την υποκείμενη αιτία και τη σοβαρότητα της πάθησης. Είναι σημαντικό να δείτε έναν γιατρό, εάν αντιμετωπίζετε συμπτώματα υδρονέφρωσης, όπως πόνο ή οίδημα στην κοιλιά ή την πλάτη, δυσκολία στην ούρηση ή αίμα στα ούρα.

  Η θεραπεία για την υδρονέφρωση εξαρτάται από την υποκείμενη αιτία και τη σοβαρότητα της κατάστασης. Σε ήπιες περιπτώσεις, μπορεί να συστήσουμε παρακολούθηση και αναμονή για να δούμε, εάν η κατάσταση υποχωρεί από μόνη της. Οι περιπτώσεις αυτές αφορούν κυρίως παιδιά, όπου η υδρονέφρωση εμφανίζεται στο πρώτο τρίμηνο της ζωής του. Ωστόσο, σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί θεραπεία για την ανακούφιση από την απόφραξη και την πρόληψη περαιτέρω βλάβης στα νεφρά.

  Οι επιλογές θεραπείας μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Φάρμακα:

  Εάν η αιτία της υδρονέφρωσης σχετίζεται με μια λοίμωξη ή μια υποκείμενη ιατρική κατάσταση, μπορεί να συνταγογραφηθούν φάρμακα για τη θεραπεία της υποκείμενης αιτίας.

  • Χειρουργική επέμβαση:

  Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση των μπλοκαρισμάτων. Επίσης, αντιμετωπίζεται χειρουργικά η αποκατάσταση ανωμαλιών ή η διόρθωση δομικών ελαττωμάτων στο ουροποιητικό σύστημα. Η στένωση της πυελοουρητικής συμβολής αντιμετωπίζεται χειρουργικά με ανοιχτό χειρουργείο ή λαπαροσκοπικά.

  • Stent / pigtail:

  Το stent είναι ένας μικρός σωλήνας που μπορεί να εισαχθεί στον ουρητήρα για να τον βοηθήσει να παραμείνει ανοιχτός και να επιτρέψει στα ούρα να ρέουν ελεύθερα. Αυτή μπορεί να είναι μια προσωρινή ή μόνιμη λύση, ανάλογα με την υποκείμενη αιτία της υδρονέφρωσης.

  • Καθετηριασμός της ουροδόχου κύστεως:

  Σε ορισμένες περιπτώσεις, ένας καθετήρας μπορεί να εισαχθεί στην ουροδόχο κύστη για να βοηθήσει στην αποστράγγιση των ούρων και να ανακουφίσει την πίεση στα νεφρά.

  Εάν αντιμετωπίζετε συμπτώματα που ενδεχομένως να σχετίζονται με την υδρονέφρωση, επικοινωνήστε με τον εξειδικευμένο Ουρολόγο-Ανδρολόγο Ιωάννη Μπελημπασάκη. Ο ιατρός είναι υπεύθυνος του Αthens Urology Center, μια κλινική που διαθέτει εξειδικευμένους συνεργάτες που προσφέρουν ολοκληρωμένη διάγνωση και θεραπεία.

  ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
  ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ