Υποτροπιάζουσες Ουρολοιμώξεις

Οι απλές κυστίτιδες είναι συχνές και συνήθως δεν αποτελούν αιτία μεγάλης ανησυχίας. Αντίθετα, οι πυελονεφρίτιδες μπορεί να είναι σοβαρές εάν αφεθούν χωρίς θεραπεία, καθώς θα μπορούσαν να βλάψουν τα νεφρά ή να εξαπλωθούν στην κυκλοφορία του αίματος προκαλώντας ουροσήψη.

Οι κυστίτιδες (απλές ουρολοιμώξεις) είναι ιδιαίτερα κοινά στις γυναίκες. Μερικές γυναίκες τις εμφανίζουν τακτικά (υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις).

Οι ουρολοιμώξεις μπορεί να είναι επώδυνες και άβολες, αλλά συνήθως περνούν μέσα σε λίγες μέρες και μπορούν εύκολα να αντιμετωπιστούν με αντιβιοτικά.

Στις περισσότερες γυναίκες χορηγείται ένα σύντομο σχήμα αντιβιοτικών. Σε έγκυες γυναίκες και άτομα με πιο σοβαρά συμπτώματα μπορεί να χρειαστεί μεγαλύτερο χρονικό διάστημα χορήγηση θεραπείας και καλό είναι να βεβαιωθείτε ότι έχετε ολοκληρώσει ολόκληρη την πορεία των αντιβιοτικών που σας έχουν συνταγογραφηθεί, ακόμα κι αν αισθάνεστε καλύτερα.

 

Αιτίες υποτροπιάζουσας ουρολοίμωξης στις γυναίκες

Οι γυναίκες πάσχουν συχνότερα από ουρολοίμωξη επειδή η ουρήθρα τους είναι πιο κοντή από αυτή του άνδρα και είναι πιο κοντά στον πρωκτό. .Στις περισσότερες περιπτώσεις, βακτήρια από το έντερο εισέρχονται στο ουροποιητικό σύστημα μέσω της ουρήθρας.

Αυτό μπορεί να συμβεί όταν σκουπίζετε το κάτω μέρος σας ή κάνετε σεξ, για παράδειγμα, αλλά συχνά δεν είναι ξεκάθαρο γιατί συμβαίνει.

Τα ακόλουθα μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης ουρολοίμωξης:

 

  • Καταστάσεις που εμποδίζουν το ουροποιητικό σας σύστημα, όπως πέτρες στα νεφρά
  • Δυσκολία να αδειάσετε πλήρως την ουροδόχο κύστη σας
  • Χρήση αντισυλληπτικού διαφράγματος ή προφυλακτικά με σπερματοκτόνο
  • Διαβήτης
  • Αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα – από χημειοθεραπεία ή HIV
  • Παρουσία καθετήρα

 

Οι υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις είναι συχνές μεταξύ των γυναικών με δυσλειτουργική ούρηση, πχ αυξημένη δραστηριότητα του εξωτερικού σφιγκτήρα κατά την εκούσια κένωση σε κατά τα άλλα νευρολογικά υγιείς ασθενείς. Αυτό μπορεί να παρουσιαστεί ως συχνουρία, επείγουσα ανάγκη, διστακτικότητα ή ατελής κένωση της κύστης.

 

Οι υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις προκαλούνται κυρίως από επαναμόλυνση από το ίδιο παθογόνο.

 

ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ